Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 23 augusti 2013

Veckobrev v 35


Nu har första veckan nått sitt slut. Det är en härlig grupp med trevliga och glada barn. Denna vecka har det varit mycket nytt både för barnen och oss vuxna. Vi ska lära känna varandra och arbeta in nya rutiner. Vädret har varit härligt så det har känts lite motigt att gå in när rasten är slut. Det är inte lätt att veta vilken ringning man ska komma in på så vi har två klockor i fönstret. En som vi ställer tiden de ska in på och en riktig klocka som de kan jämföra med för att veta när klockan är t.ex. 12.15.

De här första veckorna lägger vi krutet på att träna in rutiner så arbetet går smidigt i fortsättningen. I veckan som kommer ska vi prata om trivselregler i alla klasserna och på fredag ska vi ha en tipsrunda där barnen från F-klass, 1:an och 2:an i smågrupper hjälps åt att svara på frågorna.

Barnen har arbetat väldigt flitigt och vi har hunnit med en hel del. I veckan har vi träffat Månkemire och skrivit på datorn om honom efter var och ens förmåga. Barnen har sen ringat in de ord och bokstäver de kan och det var flera glada miner när de kunde läsa eller kände igen ord. En kommentar var att ”det är klart att jag kan läsa, jag har ju själv skrivit det”.



 
 
I matten har vi arbetat med att sortera djur och kapsyler. Barnen har då i små grupper sorterat på olika sätt. De fick bestämma själva i gruppen hur de skulle sortera.



 
Det kunde vara alla djur med horn, alla näbbdjur (djur med näbbar), djur som lever i vattnet, djur som flyger, däggdjur och ”äggdjur” osv.  Med kapsylerna kunde det vara färgen, bilden, texten eller något annat som de gjorde indelningen efter. I detta arbete använder de sig av olika begrepp, analyserar, kommunicerar, reflekterar, gör bedömning om rimlighet, löser problem, granskar kritiskt, strukturerar och sorterar. Detta är de förmågor som vi hela tiden arbetar med och tränar på.







Nästa vecka ska vi arbeta med temat kräftor eftersom det är kräfttider nu. Vi kommer att ha ett övergripande tema som handlar om året där vi tar upp traditioner och högtider. I samband med detta arbetar vi mer kring bokstaven K. Månkemire tar oss till läslandet där vi träffa bokstaven K. Barnen ska få göra bokstavsböcker. Träningen kring bokstäver, skriva och läsa gör vi på olika sätt med att skriva på dator eller ipads, forma i lera, skapa kring bokstaven/temat, se film, sjunga osv.

I matten ska vi arbeta med mönster där vi kommer att bygga olika färgmönster, klura ut fortsättningen på ett mönster och skapa mönster åt varandra.
 
Nästa vecka ska alla barnen få följa med till kören och prova på det. På fredag ska vi ha tipsrunda så då behöver barnen inte ta med idrottskläder.

v. 35
skola
fritids
Måndag
 
lek
Tisdag
 
Onsdag
Kör
Torsdag
Musik
Fredag
Tipsrunda kring trivselregler, inga idrottskläder behövs tas med i dag.

 Tack för en första trevlig vecka och vi önskar er alla en riktigt skön helg.

2 kommentarer:

  1. Men så trevligt och vilken bra inblick jag som förälder får genom denna blogg! Ett steg i rätt riktning för utvecklingen - snart är det barnen som lär oss datorerna
    /Katarina

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt skoj att få följa vad som händer i er "värld" och att se allt kul ni gör!
    Mycket trevligt! Tuuuusen tack :)
    // Mamma Ynner ;)

    SvaraRadera