Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 5 juni 2014

Vecka 23


I måndags när vi kom till skolan hade alla fem fjärilarna "kläckts".


 Så fina de är! Jag har aldrig sett en fjäril så nära! Jag ser snabeln på den!


I onsdags när v kom låg en fjäril med utbredda vingar i botten på fjärilsburen. Vi kände då att nu var det hög tid att släppa ut dem så inte fler dör. Vi letade upp tistlar eftersom de är tistelfjärilar. De tvekade lite men efter en stund satte de sig på kanten.



Vi hjälpte dem och satte dem på buskarna. Efter en liten stund flög de iväg.





Här tittar vi lite närmre på puppskalen.



I måndags avslutade vi fem veckors läxläsning med Läsfixarna. Barnen hade jobbat på jättefint hemma med att fylla i berättarschemat. Utifrån schemat skapade vi en "berättarkub". Barnen ritade en bild på hur berättelsen börjar, tre bilder på vad som händer mitt i berättelsen och en bild på hur berättelsen slutar.


 Sen klippte de ut och vek ihop det till en kub.


Därefter satte de sig med en kamrat som hade läst en annan bok. De berättade för varandra vad deras bok handlade om med hjälp av berättarkuben. 


Här är resultatet hos två av grupperna. 



På matten har vi arbetat med addition och subtraktion. Då har vi använt oss av den fakta vi har samlat på kring fjärilslarverna. De fick i uppgift att räkna på hur mycket larverna hade växt mellan olika dagar och vilken dag de hade växt mest. De fick arbeta i par. När de var klara fick de berätta för ett annat par hur de hade löst uppgiften. Till sist pratade vi om uppgifterna tillsammans. De fick visa på tavlan hur de hade gjort. Med denna övning tränade vi inte bara på addition och subtraktion utan också på de olika förmågorna. Förmågan att förstå information och analysera, "vad ska vi ta reda på? Hur ska vi göra?" Begreppsförmågan och förmågan att kommunicera där de får träna på att använda sig av rätt begrepp och förklara så att andra förstår. Metagognintiv förmåga där de prövar och väljer bra sätt att lösa uppgiften på.



Nu är vi framme vid första skolårets sista vecka. Vi kommer då att träna lite på att läsa av klockan, prata om högtiden midsommar och skriva färdigt fjärilssagorna.

På måndag visar vi upp vår ABC kabaré kl.17.00 i musiksalen. Varmt välkomna alla. 
Om det mot förmodan är någon som inte kan komma så behöver vi veta det så vi kan ordna en "stand in" eftersom alla barnen har sina repliker.

Det är ingen idrott på tisdag. Idrottslärarna är upptagna med Klasskampen.

Ta med låneböcker så de kan återlämnas.

Jag vill bara förtydliga att det är ingen skola på skolavslutningsdagen. Barnen samlas 9.50 utanför klassrummet. Avslutningen är mellan 10.00 och 11.00 därefter ses vi en stund i klassrummet. Före och efter dessa tider är det fritids för dem som har anmält det. 


V.24SkolaFritids
MåndagABC Kabaré 17.00Aktivitet
Tisdag
Lekplats
OnsdagTa med låneböcker!Aktivitet
Torsdag
Aktivitet
FredagSkolavslutning

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar