Kul att kunna

Kul att kunna

tisdag 12 november 2013

Hjul - friktion - kraft - rörelse

I dag har vi pratat om rörelse, kraft och friktion. Hjulets historia sträcker sig långt tillbaka. För 26000 år sedan byggde man pyramider i nuvarande Bosnien Hercegovina. Troligvis använde de sig av tekniken att flytta de tunga stenblocken med hjälp av stockar. Barnen fick prova på hur det var att flytta en låda på golvet och sedan på "stockar".
 
 

 
De fick också prova på att se vem som kom lättast fram. Den som hasade sig fram i en låda eller den som hade hjul på en plattan.  Här får de förståelse för begreppet friktion. Vi kom in på att nu är det inte så lätt att åka pulka på backen men när snön kommer så är friktionen mindre och det går lättare att åka ned. Ju plattare det är och halare material det är desto lättare glider man fram. Hjul hjälper till att minska friktionen men det krävs kraft för att få föremålet i rörelse.

 
Det finns hjul över allt. Här tittar vi i ett kassettband hur det ser ut och tittar även i en kassettbandspelare för att förstå hur det fungerar.

 
 
För 2300 år sedan uppfanns kugghjulet. Då kunde man skapa en rörelse som ledde vidare och drev på. Man kunde göra enkla maskiner som hjälpte till att förenkla vardagen. Här sätter de ihop kugghjul så att alla kan röra sig när de snurrar på ett av dem.

 
För 2100 år sedan kom man på skovelhjulet. Det kan drivas med vatten eller vind. Desto mer vatten som forsar fram eller desto kraftigare vinden blåser, desto snabbar snurrar hjulet och mer kraft kan utvinnas. Så fungerar vatten eller vindmöllor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar