Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 8 november 2013

Veckobrev v 46


Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Å. Det kom flera finurliga saker till Å- utställningen. Har ni kunnat gissa vad som finns i burken? Det rätta svaret är: En bit åker.

 

Veckans tema har varit Mårten gås. Vi har berättat och dramatiserat sägnen om munken Martin som bodde i Tours i Frankrike för länge sedan. Han tog hand om de sjuka och utsatta. Byborna vill ha honom till biskop vilket Martin inte ville. För att slippa undan gömde han sig bland gässen. Gässen avslöjade honom så byborna hittade honom. Efter den dagen vill Martin straffa gässen och bestämde att man skulle äta gås till minne av denna händelse.
Barnen har sen skrivit ned sagan och gjort gäss. Det är fantastiskt vad de kan skriva när de kan koncentrera sig på innehållet och inte behöva lägga energi på att forma bokstäver. Så småningom ska vi träna på det också.
I matten har vi arbetat med dubbelt och hälften, talraden 0-10 och även räknat till mer än 100 med kapsyler som ni såg i ett tidigare inslag. I nästa vecka ska vi arbeta med bråk. Vi ska dela äpplen och prata om hur man benämner delarna med ½, ¼ . Vi kommer också att arbeta vidare med talet 6 och dela upp det och träna på talkamraterna.

I dag kom vi i mål med 100 tappade tänder tillsammans.


Det firade vi med pannkaks tårta. Barnen hjälptes åt med att grädda pannkakor.



 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Glada miner med härliga tandlösa leenden.

 
 


Mums vad gott det är.


 
 
I nästa vecka ska vi arbeta kring bokstaven  R. Ta med något till R-utställningen.
I temat ska vi arbeta kring ”Rullande saker”. Hur länge har hjulet funnits? Hur kan man använda hjulet? Hur flyttar man på något som inte har hjul?
Vi ska bygga saker som rullar så vi skulle vilja att barnen tar med sig mjölkartonger och toarullar.
Nästa vecka har vi läsläxa igen. Läxan får de på måndag och är till fredag.

Vi arbetar för att det ska vara en lugn och behaglig arbetsmiljö både för barnen och vuxna. I dag introducerade vi en decibelmätare i form att av ett stopp ljus. Den går att ställa in på olika nivåer beroende på om det ska vara helt tyst eller om det ska få vara lågmält prat. Den ger poäng när man har klarat en viss tid. Barnen var fantastiskt tysta när de arbetade och när de plockade undan. Det blev en rolig utmaning. Vi har den på Ipaden och visar upp den på smartboarden så alla kan se så att vi håller oss på grön nivå.
I skolan arbetar vi hela tiden med fem förmågor.
  • Kommunikation
  • Hantera information
  • Begreppslig förmåga
  • Analytisk förmåga
  • Metakognetiv förmåga, förmågan att tänka, tolka, värdera och reflektera.
Vi börjar göra barnen uppmärksamma på dessa förmågor genom att prata och arbeta med dem på en enkel nivå. Jag har skrivit en saga om djuren på savannen. Den handlar om elefanten som samtalar och diskuterar, tycker och argumenterar, buffeln som samlar och reder upp i all information, noshörningen som förstår och förklarar olika begrepp, leoparden som analyserar och lejonet som löser problem genom att ha gott omdöme. Den har vi läst och pratat kring.  

På fritids kommer det att finnas möjlighet till att få välja på olika aktiviteter på eftermiddagarna. Det är lite olika de olika eftermiddagarna men ex på aktiviteter är: Wii-dance, sy-junta, veckans pyssel, frågesport, drama, Ipad, bingo, filmtillverkning, sagoläsning.

Nu är det blött ute och barnen behöver lite extrakläder. Framförallt strumpor och byxor.
 

v. 46

skola

fritids

Måndag

Veckans bokstav R

aktivitet

Tisdag

Tema: Rörelse och hjul

Utedag

Onsdag

Kör

Mette och Gundela på föreläsning. Monika och vikarie är med klassen.

aktivitet

Torsdag

Mu

Idrottshallen

Fredag

Inneidrott, ta med idrottskläder och handduk.

Läsläxan klar                                      

 

aktivitet

Ett litet TV tips: Den 7 november kl. 18.10 började ett nytt barnprogram på Barnkanalen som heter ”Bokstavslandet”. Det handlar om bokstäver och begrepp.

Trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Joey kom hem och lärde sin mamma om Mårten Gås väldigt intressant att få höra han berätta så ivrigt om denna Martin i Frankrike

    SvaraRadera