Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 5 december 2014

Vecka 49


Denna vecka har vi arbetat med subtraktion. Vi tränar på att tänka snabbt genom att använda olika strategier och se mönster. T.ex. 5-3=2, 15-3=12, 75-3=72. I och med att vi inte räknar tal med tiotalsövergångar så använder vi strategin att räkna med entalen. Tiotalen ändras inte. Här ser vi tydligt om uppdelning av tal, addition och subtraktion i talområdet 0-10 är automatiserat. Träna gärna på det hemma genom att utmana varandra i lekar som vem kan hitta flest taluppdelningar kring talet 8 t.ex. 8=4+4, 8-4=4, 8=5+3, 8-5=3, 8-3=5, 8=2+6, 8-2=6, 8-6=2.

Vi fortsätter med subtraktion nästa vecka.

Vi har arbetat med gravitationskraft denna vecka. Vad händer om man släpper två olika bollar samtidigt? Kommer de ned samtidigt eller kommer en först? Varför?

Alla vet om att bollarna trillar ned. Barnen fick börja med att diskutera i grupp och ställa en hypotes. De skrev ned vad de trodde skulle hända och varför. Många tänkte på förra veckans experiment då vi släppte ett slätt papper och ett hopskrynklat. Då var det luftmotståndet som var förklaringen. De förklarade att den lilla bollen faller snabbare än den stora eftersom den har en mindre yta och det blir ett mindre luftmotstånd. Till viss del har de rätt men luftmotståndet i bollexperimentet har en obetydlig betydelse.


När de hade skrivit färdigt hypotesen så gick de ut och testade. Det var tre olika försök. Fotboll - basketboll, tennisboll-bandyboll, glaskula-studsboll.




Till deras förvåning så landade bollarna samtidigt. Vi gick in och testade inne. Då kunde vi höra hur de landade. De hörde tydligt att bollarna landade samtidigt. Förklaringen till det är:

Gravitationen gör så att alla föremål faller mot marken. Alla föremål oavsett form eller storlek accelererar lika mycket om luftmotståndet kan försummas. Det är en grundläggande egenskap hos gravitationen. Bara väldigt lätta föremål med stor yta fångas upp av luftmotståndet.

Galileo Galileo lär ha släppt två olika stora kanonkulor från tornet i Pisa. Resultatet av experimentet strider mot vad vi förväntar oss. Det visar att vi inte bara ser med ögonen utan med våra förväntningar.

Kul och fascinerande experiment.  Nästa vecka ska vi titta på friktion.

I dag fredag hade vi besök av skådespelarna från teatern vi var på förra veckan. Vi fick spela träna och spela upp små scener som skulle innehålla en plats och ett väder.

Nästa vecka arbetar vi på som vanligt. På fredag har vi Luciafirande här på skolan för elever och personal. Bad som vanligt både för onsdagsgruppen och fredagsgruppen.

Läsläxa till fredag.

Till sist. Tack för en trevlig Julkväll. Så kul att så många kom.

V. 50SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag



OnsdagBadLekplats
TorsdagIdrott



FredagLuciamorgon
Bad
Läsläxa



Trevlig och helg och andra advent!

2 kommentarer:

  1. Malin (Ralles mamma)8 december 2014 kl. 07:49

    Experimentet med bollarna var verkligen jättebra. Ralle kom hem och
    berättade om hela proceduren!

    SvaraRadera
  2. Malin (Ralles mamma)8 december 2014 kl. 07:50

    Experimentet med bollarna var verkligen jättebra. Ralle kom hem
    och berättade om hela proceduren!

    SvaraRadera