Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 11 februari 2016

Vecka 6

Vi tränar på att skriva till bild. Barnen får fyra bilder på en humoristisk liten gubbe som heter Herr Jakob. De lägger sen bilderna i en ordning så det blir en berättelse med början-händelse-slut. Därefter skriver de till bilderna. De får välja om de vill skriva på dator eller för hand. Målet är att skriva en kort berättelse med hela meningar med stor bokstav, mellanrum mellan orden och punkt.



 
I tisdags var det fettisdag och då tittade vi på en film om varför vi har fettisdag och fastlagsbullar. Vi pratade vidare om det och pysslade och lärde oss en rolig ramsa.

Fastlagsbulle, mandelmassa, grädde lock på toppen.
Fast jag ätit två förut ska jag äta upp den.

Fastlagsbulle, mandelmassa, grädde lock på toppen.
Å vad jag mår illa, varför åt jag upp den.



I veckan har vi arbetat med Fas 3 (gemensam textkonstruktion). Då har vi tillsammans skapat en faktabok i en skriv- och läsapp. det blir väldigt fina böcker där man kan spela in ljud och lägga in egna foton. I Fas 4 i cirkelmodellen skriver de egna faktatexter.


 Här är pojkarna ute och fotograferar sina pärlfåglar som äter mat.


 Här fotograferar de något som de har ritat.


 De skriver text utifrån sexfältaren de har gjort.


Tillsammans skapar de meningar. Fantasin flödade när de skapade böckerna samtidigt som de höll sig till faktan kring fåglarna. När de är färdiga ska de läsa upp dem för varandra.



Som veckans läsläxa hade barnen i uppdrag att rita en skattkarta. Här är några av dem De var väldigt fina och genomtänkta. Var och en fick visa och berätta om dem.

I matten arbetar vi med strategier i addition och subtraktion.  Här dramatiserar vi några av additionsstrategierna. De fick två och två bestämma hur de skulle göra. De fick bara visa utan att prata. De andra skulle försöka förstå vilken strategi de visade. En utmärkt övning för att visa att man förstår, att man kan omsätta kunskapen, förklara för andra och de får direkt feedback på det de gör av sina kamrater. Om kamraterna inte förstår måste de förbättra sin illustration och förklara igen.

 
Här illustreras tvillingtal.

De illustrerar hel hand 5+2

Här kan ni se några illustrationer.





Veckans bokstav H. En härlig H-utställning.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar