Kul att kunna

Kul att kunna

lördag 19 maj 2018

Vecka 20


 Skånearbetet fortsätter. På bildlektionerna har de skapat detta fina lapptäcke med skånska symboler runt. Det lyser upp en vägg i korridoren nu. När de skapade detta så lyssnade och sjöng de "Lite gran från ovan"




I klassrummet bygger vi upp fakta kring Skåne. Var arbetsgrupp har sin karta.

När vi jobbar med fakta kring olika platser i Skåne arbetar vi så här:
I varje arbetsgrupp arbetar de med var sin plats. Alla arbetsgrupper arbetar med samma fyra platser. Eftersom man är ensam om sin plats i gruppen så använder vi oss av rollen spanare. När de känner att de har hittat den fakta de kan från böcker och nätet så smyger de iväg till en annan grupp och spanar in vad den som skriver om samma sak har hitta för fakta. Sen går de tillbaka och kompletterar. För att underlätta vem de ska fråga så skrev vi upp vem vid varje bord som skrev om de olika platserna. Siffrorna motsvarar de plats de sitter på. Namnen i parenteserna är de barn som inte var i skolan den dagen. Kamraterna lämnade några platser till dem att skriva sen.

 
För att underlätta arbetsgången står det steg för steg hur de ska arbeta på tavlan.

 

Här sitter de först och tar reda på fakta och skriver.

 Sen är de ute och spanar.

 
 Nu är det dags att dela dokumentet med Mette. När jag har dokumentet kan jag justera så bilden blir i lagom storlek vilket inte går på Ipaden och så kan jag se över faktan och ge dem respons. De fixar till texten innan vi skriver ut den och sätter upp den vid deras karta.


På matten har vi arbetat med omkrets och area denna vecka.

Här får de i sina arbetsgrupper hitta fyra olika former med omkretsen 100 cm
 Tillsammans bestämmer de vilken form de ska ha och räknar ut längden på formens sidor. En i gruppen ritar den formen sen skickar de vidare witheboarden och bestämmer en ny form och nästa ritar.
 När de var klara satte vi upp alla witeboard på tavlan och tittade på dem tillsammans.


Samma övning gjorde vi med area då arena skulle vara 24 rutor.
För att förstå vad area är jobbar vi med rutor nu i början. Area arbetet forsätter vi med nästa vecka.

Avslutningsvis såg jag fantastiska gässformationer med hundratals/tusentals, troligtvis vitkindade gäss. De förflyttar sig norrut nu. Passar väldigt bra nu när vi pratar om Skåne. Vi har i veckan tittat på filmen om Nils Holgerssons underbara resa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar