Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 24 augusti 2018

Vecka 34

Välkomna till Klassrumsglimtar. Detta är första inlägget för klass 1A.


 Varje morgon har vi samling där vi pratar om dagen. För att underlätta för dem så använder vi bilder som illustrerar arbetspassen. De röda och blå plupparna visar vilken grupp som ska göra vad. Röd för rubiner och blå för safirer. Nästa vecka berättar jag om hur vi arbetar med dagens datum och namnsdagar.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven A. Vi sjunger Majas alfabetssång. A handlar om en ask

Texten går:
Vi har en Ask, den är minst hundra år, den blir bara högre ju mer tiden går
och jag har en gunga på lägsta grenen
där sitter jag ofta och dinglar med benen.

Vi tittar på en liten film på skolplus, bokstavståget heter den. Därefter tar barnen fram de saker de har med sig på veckans bokstav. Vi pratar om orden, ljudar dem och lyssnar efter hur A låter i de olika orden.


De får sen komma på fler ord som börjar på a. Vi pratar om hur man skriver både A och a.




 Sen är det dags att börja träna själva. De gör en liten bokstavsbok. I den tränar de på att höra var i ordet a finns. Är det i början, mitten eller slutet. De kryssar i för varje bild.


Sen tränar de på att skriva bokstaven.


På Ipad skriver de tillsammans med en kamrat ord på a. Vi har tangentbord till Ipaden och Itroword så att de hör vad de skriver. Den ene säger vad kamraten ska skriva och sen byter de.

När de har skrivit sina ord skriver vi ut dem och de ringar in a.


De tränar sen vidare på Ipaden i programmet skolplus. Där finns det fem olika övningar kring bokstaven.

 
Veckans tema har varit trädet ask. De har gjort askar till bokstavsskogen som hänger ute i hallen. Denna gör vi tillsammans med 1B. Vi kommer att fylla på den med veckans arbete kring bokstäver.

Varje vecka arbetar vi med en ny bokstav. Till bokstavsarbetet knyter vi något inom natur- och samhällsorienterande ämnen. A = ask. I samband med trädet ask har vi arbetat med hur Vikingarna trodde världen såg ut. De trodde på världsträdet asken Yggdrasil. Vi har sett en film, jag har berättat flera historier och de har varit och tittat på skolans Yggdrasil, där nedre delen "växer" i hallen mot matsalen och övre delen utanför biblioteket på andra våningen. Vi har skrivit en text om det som de tyckte var spännande och de har ritat Yggdrasil. Texten använde vi sen till att de ringade in alla a och ordet ask.



I matte arbetar vi med mönster. Första övningen var att i par bygga ett mönster som kamraten skulle fortsätta på. Sen skulle de rita av det på ett rutpapper. Vi fortsätter arbeta med mönster både med former, färger och siffror.

Vi arbetar mycket med att skapa gruppkänsla och på att träna på hur man samarbetar. Här ritar de något de tycker om. De presenterar sig själv med sin bild för varandra vid bordet.



De fick sen hitta på ett namn på sin grupp och klistra upp sin bild.







 Vi har också arbetat med hur vi vill ha det i klassrummet för att alla ska trivas. Tillsammans sammanställde vi det med hjälp av ett Y-kort Läs på länken, ni kan också läsa mer om det på den här länken.


 I dag har barnen fått gissa vilken bokstav vi ska arbeta med nästa vecka. Vad tror ni?



Trevlig helg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar