Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 7 februari 2019

Vecka 6

Veckans bokstav är U. Som ni ser så är här några ugglor, en utter, en ugn, unospel, ur, ungsvante och ett USB minne.


Vi har arbetat med volym i matten. Det är en del begrepp som är nya för dem som kärl, volym, rymmer, liter, dl, ml, msk, tsk. kryddmått.

Vi arbetade i stationer där de fick prova och bekanta sig med olika mått. Först fick de sortera olika kärl i storleksordning volymmässigt. Sen fick de som på bilden ovan testa hur mycket olika kärl rymde. Här upptäcker de att kärl med olika utseenden rymde 1l allihop.


På denna station fick de skapa ett eget mått. De fick hälla en dl i taget i en flaska...


...sen drog de ett streck dit vattnet når. Därefter hällde de på en dl igen och drog ett streck. De höll på så tills de hade fyllt med 10 dl. Sen fick de hälla upp det i ett färdigt litermått för att kolla om de hade gjort rätt. De flesta upptäckte att det saknade en eller två dl. De kom då fram till att de hade nog spillt på vägen till flaskan eller att de inte hade fyllt dl måtte helt.

På en fjärde station mätte de hur stor volym det är på en sten. De hade en hink med vatten som stod på en plåt. De la ned stenen och vattnet rann då över. De mätte sen vattnet och fick då reda på stenens volym.


Vill bara visa barnens fina almanacka och februari månad.


Nästa veckas bokstav är...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar