Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 1 februari 2013

Veckobrev v.6

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med vokaler och konsonanter. Vi har också påbörjat ett nytt projekt i läs och skriv. Det heter ”Detektivbyrån” Vi får följa Sally Smart när hon får ett fall att lösa. Barnen är med och försöker lösa det. I detta projekt tränar vi läsförståelse, högläsning, att kunna dra slutsatser, formulera och skriva texter. Detta ingår i ”Språket lyfter” som är ett material som hela kommunen arbetar med för att kartlägga läs och skrivkunnandet. Mer om detta berättar jag på föräldramötet.

I matten har vi fortsatt att arbeta med addition och subtraktion och tränat på att räkna med de bästa strategierna. Som ni har sett i tidigare inlägg har vi spelat spel men vi har också lagt pussel och pyramidspel som också tränar detta. Nästa vecka ska vi arbeta med positionssystemet. Vi tränar på att förstå siffrornas värde, läsa av och skriva fyrsiffriga tal.

I vårt rymdtema har vi arbetat med planeterna i solsystemet. Vi har tittat på var de befinner sig i förhållande till varandra och jämfört dem storleksmässigt. Se bilden.

Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus

Vi använde jordgloben för att illustrera storleken på Jupiter i förhållande till de andra planeterna. Så här är inte jordgloben jorden.

Vi tittade på en liten film där vi reste från Adromedagalaxen in i vår galax och närmade oss solen. På vägen flög vi förbi de olika planeterna.

Nästa vecka kommer Annika som är lärarstuderande och ska göra sin praktik i fyra veckor hos oss. På tisdag har vi föräldramöte. Har ni något ni skulle vilja diskutera så hör gärna av er.

Nu har vi en period med blött och blaskigt väder. Barnen vill helst inte ha överdrag och det är en evig diskussion dagligen kring detta. När det är väldigt kallt eller väldigt blött säger vi att de ska ha överdrag. I övrigt får de avgöra själva. Det vi skulle vilja be er är att barnen har med sig extra byxor. Om de blir blöta eller smutsiga måste de byta om när de kommer in. Dels är det inte skönt att sitta blöt och dels så vill vi inte dra in smuts.

I vecka 6 har vi som mål:
·    Läs- och skrivutveckling, vi arbetar med vokaler och konsonanter och stavning. Vi tränar också på att läsa högt för varandra och arbetar med ”Dektektivbyrån”.
·    Ma, positionssystemet
·    So/No, Rymden, planeter
·    Ma läxa Positionssystemet och addition/subtraktion tal. (14/2)
·    Sv läxa Stava u och o ord. Ibland kan det vara svårt att skilja på u och o. (14/2)

v. 6
skola
fritids
Måndag


Fastlagspyssel/bullar
Tisdag
Föräldramöte 18.30
Onsdag
Bad
Torsdag
Läxdag
Fredag
Idrott
Bibliotek, Godisbitarna tar med lånekort


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar