Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 4 april 2014

Veckobrev v.14


Denna vecka har vi arbetat med bokstaven G och Geometri. I geometrin har vi tittat på olika former och vilka begrepp som ska användas när man beskriver en form. Vi har pratat om trekanter, fyrkanter och andra månghörningar som är både regelbundna och oregelbundna. Vi har pratat om att figurerna har punkter med linjer mellan sig och om hörn och vinklar.

Det viktiga här är att de bekantar sig med begreppen och olika geometriska former. De ska kunna förstå att en triangel eller en rektangel är en triangel eller rektangel oavsett vilket håll de är på. De ska kunna beskriva triangel, kvadrat, rektangel, romb och cirkel. De ska kunna säga likheter och skillnader. Vi har också räknat addition med hjälp av figurernas hörn.

Här sorterar de figurerna.
 Vi pratar om de olika figurerna och använder de begrepp som behövs för att kunna beskriva dem.
Barnen får sortera figurerna på olika sätt. Här ger de varande uppdrag som de sedan ger varandra feedback på.





Nästa vecka fortsätter vi vårt arbete inom geometri och ska mäta saker och sträckor. Det ska vi göra med både informella och formella mätinstrument. De informella mätinstrumenten kan vara en penna, ett snöre, en fot osv. Det var så man mätte för. Man jämförde sträckor med något man hade att tillgå. När behovet blev att en sträcka skulle vara densamma oavsett vem som mätte den, så skapades metern i Frankrike på 1790-talet. Metern och blev ett legalt mått 1879 i Sverige. Målet är att de ska förstå att mäta är ett sätt att jämföra, i det här fallet en sträckan med något annat och att veta skillnad
på meter och centimeter.

I temat Årscirkeln har vi pratat om våren och varit ute och tittat på knoppar och tittat på film om hur natur och djur har det när det blir vår. Barnen har ritat och skrivit om våren.




Nästa vecka ska vi arbeta med vår sista bokstav som är P. Veckan kommer också gå i Påskens tecken. Vi ska prata och skriva om Bibelns berättelse om påsk och om hur vi firar påsk. På torsdag ska hela F-2 ha påskpyssel och även gå ned till Församlingshemmet för att se och höra om deras påskutställning.

På fredag har vi Småstjärnorna på skolan. Nästan hela den dagen kommer vi att vara i Idrottshallen och se på alla uppträdanden. Vår klass ska bidra med två bidrag. Det är ett gäng killar som ska spela upp två Bellmanhistorier och ett tjejgäng som ska dansa till "Busy doing nothing at all".























OBS! Läs och matteläxan är till fredag även om det är småstjärnorna då.

V.15
Skola
Fritids
Måndag

Aktivitet
Tisdag


Idrott
Utedag
Onsdag


Aktivitet
Torsdag
Påskpysseldag 
Besöka Församlingshemmet
Idrottshall
Fredag
Läs- och matteläxa
Småstjärnorna
Aktivitet

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar