Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 25 april 2014

Vecka 17

Nu har vi arbetat färdigt med alfabetets bokstäver och har haft en bokstavsfest. Barnen fick lägga alfabetet och bilda ord av bokstavskex. Sen festade vi på kex och saft.






Nu vet de hur bokstäverna ser ut så nu ska vi träna på hur de skrivs. Vi har i veckan arbetat med läsfixarna "Konstnären" och "Cowboyen". I onsdags firade vi världsbokdagen. Vi läste baksidan på en bok och barnen fick vara "Konstnären" och utifrån texten tänka sig hur framsidan skulle kunna se ut. De ritade en framsida till boken och hitta på en rubrik. Några teckningar från varje klass ska sättas upp utanför biblioteket som en hyllning till Världsboksdagen. De övriga teckningarna har vi gjort en utställning av i klassrummet. Vi har också tränat på att hitta nyckelord/meningar ur en berättelse för att sen göra en sammanfattning och återberätta den. Här använder vi oss av läsfixaren, Cowboy. 

 En del av utställningen kring arbetet med "Konstnären".



Nästa vecka startar vi upp en ny variant av läsläxa. Vi ska arbeta mer med läsförståelsestrategier och kommer att tillsammans träna på olika förmågor som att kunna analysera, förstå begrepp, kommunicera, leta information och reflektera över det vi läser. Läsläxan är från måndag till måndag i fortsättningen. Detta beror på att det är flera fredagar som försvinner pga klämfredagar. Barnen får då hem en bok de ska läsa några sidor i och göra en liten uppgift till för att vara förberedda för bokdiskussionerna vi ska ha på måndagarna. De får också låna med sig en extra bok som de kan läsa i för att få lite mer träning. Den ska vi inte diskutera så den är mer en sorts "avslappningsläsning". Mer information om läsläxan får ni med hem på måndag. 

I matten har vi arbetat med att mäta. Då har vi tränat på begreppen m, dm, cm, mm, längd, höjd, bred och jämföra. Vi har pratat om hur 1m delas upp i dm, cm och mm. Barnen har fått möta Mamma m, Dennis dm, Cecilia cm och My mm. Jag sätter namn på enheterna och hänga upp begreppen på figurer för att visualisera dem och förhoppningsvis kommer barnen lättare ihåg dem.  Barnen undrade om det inte fanns en pappa och det gör det. Han heter Kjell km. De ville gärna se honom också men Kjell har jag inte gjort eftersom han är så lång utan vi gick en km för att de skulle känna hur långt det är. Till Lunch fick jag en väldigt söt fundering. " Hur ska mamma m nå upp till Kjell km och pussa honom?" "Hon får väl ta en stege" "Nej det går ju inte, den blir ju väldigt lång".
Här tränar vi på att mäta kroppen. Det är inte helt lätt att läsa av ett måttband.

 Lite klurigt att läsa av en linjal också.


Här mäter de upp 10m och sen räknar de hur många fötter det blir. Det blev 50-52 fötter på 10 m.


I vårt tema året runt har vi denna vecka arbetat med vad som händer i naturen och med djuren på sommaren. Vi har tittat på film, pratat, ritat och skrivit.

 Vi avslutade veckan med en härlig stund på badet.


Kul med bad i dag!

Utflykt

Onsdagen den 30 april åker hela F-5B till Risen på en valborgsvandring.

Vi samlas i vanlig tid i klassrummen. Bussen avgår 8.30 och vi beräknas vara tillbaka på skolan ca 14.15.

Vi kommer att grilla och bjuder alla barn på två korvar med bröd. Ta med något att dricka och en liten matsäck t.ex. macka och frukt. Det går bra att ha med sig något från kakhyllan men inte godis. Packa också med ett sittunderlag.

Vi kommer att gå en del så tänk på att ta praktiska skor och kläder som är anpassade efter väder och packa i en ryggsäck.

Vi ser fram emot en trevlig dag tillsammans.


Nu är Andreas färdig med sin praktik och ska tillbaks till skolan. På måndag kommer Annika som läser till lärare och gör sin praktik i fyra veckor hos oss.


V.18 Skola Fritids
Måndag Läsläxa till 5 maj Aktivitet
Tisdag Idrott Utedag
Onsdag Utflykt till Risen Aktivitet
Torsdag 1 maj

Fredag Lov Aktivitet


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar