Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 27 februari 2015

Vecka 9

Med nya krafter efter sportlovet tog vi tag i subtraktion. Flera befarade att det skulle var svårt men det visade sig att det var inte så svårt att räkna tal som 87-54= Vi använder oss av strategin "Ta bort tiotalen först sen entalen" i en liggande algoritm 87-54=87-50-4=37-4=33. De flesta tycket det var lätt eller ganska lätt. Nästa vecka ska vi arbeta med subtraktion i stående algoritm.

I tisdags åkte vi till Planetariet i Lund. Det var en spännande och häftig upplevelse. Det var som att åka runt i rymden. Vi fick lära oss om stjärnor, stjärntecken, solen, jorden och de andra planeterna. Vi fick se hur de rör sig i rymden och om dess storlekar.



När vi arbetade med läsläxan så samlade vi de ord som barnen tycket var svårlästa eller inte hade förstått. Det var flera som hade samma ord. Vi tränade på hur man ska läsa dem. Genom att dela upp dem i stavelser så är de lättare att läsa. När man delar upp ett ord i stavelser så trycker man på vokalerna. Skriv gärna upp ord som är svårlästa och sätt en prick under vokalerna. Läs och klappa orden genom att lägg kraft på vokalerna. Då blir orden oftast mer lättlästa. Det är ofta fel betoning som krånglar till läsningen.


Ni har kanske läst eller hört om "Grej of the day". Det har blivit väldigt populärt. Det innebär att man har microlektioner där man tar upp en händelse, en känd person, en känd plats osv. Barnen gör korta anteckningar i en bok och på det sättet samlar på sig lite allmänbildning. Vi har provat på det i dag. Jag har döpt om det till KAK "Kul att kunna" för att vi inte kommer att ha det varje dag utan varje fredag i stället. I dag pratade vi om Vasaloppet.

 

 På väggen sitter en karta och runt om sätter vi upp bilder på det vi har pratat om och pekar ut på kartan var det är. Här ser ni ett smakprov på anteckningar som ett barn gjorde. Fråga gärna era barn om vad de vet om Vasaloppet och Gustav Vasa.



När det gäller läsläxan så låt era barn först läsa själv. Sen kan de berätta muntligt för er vad texten handlar om. Därefter ska de läsa högt för er och då kan ni diskutera innehållet. Då får ni en uppfattning om hur de har förstått texten och barnen har fått träna på att återberätta innehållet. Detta underlättar när de sen ska göra skrivdelen.

På måndag är det studiedag så vi ses på tisdag.


V. 10SkolaFritids
MåndagStudiedag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad


TorsdagIdrott
Läxa
Idrottshall

FredagBadIdrottshall


Trevlig helg!
Vi har jobbat med subtraktion i matte.
I simning har vi tränat på att trampa vatten och dykt.
Vi har varit på planetariet.
När vi går in på morgonen får man gå in direkt när Mette har låst upp dörren.
Vi har tränat på att läsa.
Vi har tränat på att skriva.
På idrotten har vi dansat fågeldansen och makarena.
  
Rasse, Elin och Karin

fredag 13 februari 2015

Vecka 7

I veckan har vi börjat med att räkna addition i algoritmer. Dvs vi räknar additionstal lodrätt i uppställningar. Vi har än så länge räknat utan växling så barnen har tyckt detta har varit busenkelt. Med detta arbete har de tränat upp huvudräkning och är nu riktigt snabba i addition i talområdet 0-10. Efter lovet ska vi arbeta med subtraktion så de blir duktiga även på huvudräkning i det. Vi har också arbetat med problemlösningar. Då gäller det att läsa, förstå, rita och klura. Bra träning för läsförståelse och logiskt tänkande.


I vårt tema "Rymden" har vi tittat på våra stjärntecken, var de kan ses på himmeln och att vi ser dem inte hela året runt utan de syns som bäst när vi fyller år. Vi tog hjälp av appen SkyView Free. Där kan vi se alla planeter, stjärnor, stjärnbilder och hur de står på himmeln just nu.

Här letar de upp sina stjärntecken.
Här har de hittat stora björn och Karlavagnen.

På tisdag efter lovet ska vi åka in till Lund till Vattenhallen och gå på planetariet för att se på stjärnorna.

Under veckan har vi haft läsförståelse- och stavningstest. Det är duktiga barn ni har. Hör av er om ni vill veta mer.

Vi har också arbeta med fakta, åsikt och källkritik. Förra vecka arbetade vi med olika texter. denna veckan tittade vi på UR-programmet "Är det sant?" och tittade igen på texterna. Det blev många bra funderingar och synpunkter.

Denna vecka har vi tränat på de engelska orden för olika klädesplagg. Det viktigaste med engelskan år 2 är att få höra engelska och bekanta sig med språket. Lära sig enkla ord som färger, ord för klädesplagg, dagar, kroppsdelar osv. men fram för allt att våga tala även om det blir lite fel.


Läsläxan denna vecka var inte helt lätt men barnen hade gjort ett bra arbete. De fick läs upp sammanfattningen för varandra i par. Vi arbetade vidare med förståelsen för innehållet genom att sortera fraser ur texten i rätt ordning. De jämförde och diskuterade hur ordnings skulle vara.

Nu är det lov en vecka och paus med läsläxan. Läs gärna annat under ledigheten.


V. 9SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
TisdagBesöka Planetariet i Lund

Utedag

OnsdagBad


TorsdagIdrott
Läxa
Idrottshall

FredagBadIdrottshall


Trevlig alla hjärtansdag helg och sportlov!




Vi har hittat ett gammalt avlopps rör av betong.
Vi har tittat på är det sant.
I matten har vi  jobbat med addition.
I rymden har vi stjärntecken.
Vi har svarat på  nalle Knut krokodils e -mejl.
Rasse jonglera med eld bollar.
I läxa har vi tränat på cowboyen.
Vi har haft elevens val.
Vi har jobbat med fredag den 13 oturs dagen.
Vi har tränat på fakta och åsikt.

Elsa och Melvin.

fredag 6 februari 2015

Vecka 6

I klassrummet har vi ett formativt arbetssätt. Formativt arbetssätt innebär att genom att vi gör täta bedömningar på det arbete vi gör så får jag en bild av vad barnen kan och vad de behöver träna mer på. Barnen gör självbedömningar och skriver varje vecka vad de behöver träna på, hur det gick och vad de sen vidare behöver träna på. Vi gör kollektiva bedömningar på arbetet så jag får en bild av vad klassen i stort har förstått kring ett arbetsområde. Och vi gör kamratbedömning och kamratrespons.

Bedömning är i detta fall inte att döma utan att samla information för att forma undervisningen så den blir så bra som möjligt. Barnen är ibland rädda för att kritisera sina kamrater men vi pratar ofta om att de hjälper sina kamrater att bli ännu duktigare genom att ge tips.

För att detta ska bli effektivt måste vi vara överens om målet för vårt arbete. Det går vi igenom varje måndag och vid varje lektion. Sen måste arbetsuppgifterna kännas meningsfulla och engagera barnen. Jag tror vi lyckas ganska bra med det för när vi läste protokollet från elevrådet så var en punkt att man önskade kortare lektioner. Barnen protesterade och tycket inte alls lektionerna var långa utan tvärt om. Vidare måste barnen få konkret feedback och hjälp att komma vidare. Barnen är också resurser för varandra och hjälps åt. I samarbetet lär de sig väldigt mycket. De lär av varandra, de tränar på att förklara för varandra och hjälps åt att förbättra arbetet. Genom detta lär de sig ta ansvar för sitt eget lärande.

 Här gör vi en kollektiv bedömning på veckans arbete i matematik. Barnen får sätta ett kryss där de känner att de befinner sig och förstår av de olika strategierna vi har arbetat med. 
 Jag får en tydlig bild av vad vi behöver arbeta vidare med. 
 Läsläxan läste de upp för varandra och hjälptes åt att ge feedback på.
 Den som läste ringade in det påstående som den tycket passade bäst in på hur den läste. Den som lyssnade ringade också in ett påstående som passade. Därefter hjälptes de åt att skriva vad de lärt sig av detta. T.ex. Jag läste för fort. Jag ska ta det lite lugnare.
Vi tränar förmågan att ta in information. Idag tränade vi på att försöka se skillnad på åsikt och fakta. Vi tränade tillsammans några gånger med texter där både åsikt och fakta fanns med. Sen fick de sätta sig i par och läsa en text och stryka under det som de upplevde som en åsikt. Här blev det väldigt bra diskussioner. Tiden rann iväg och halva gruppen skulle till badet så vi får följa upp detta i nästa vecka.

Barnen är väldigt engagerade i rymdprojektet. Som ni kan se på barnens blogginlägg så har flera pysslat hemma och gjort fina bilder med stjärnbilder och planeter.

Läsläxan till nästa vecka är att sammanfatta de två kapitel de läser. Som hjälp har de med sig ett berättarschema. Där skriver de in stödord kring vad hände i början, händelse i mitten och hur slutade det. Vilka personer och var var de. Utifrån det skriver de sen en kort sammanfattning. Vi arbetade med det i dag så jag hoppas att det ska gå bra där hemma också.

Kan glädja alla att vi har fått mejl från Knut i dag.



Här ligger jag nerbäddad i Malmö och ska sova middag! Blir väl omhändertagen men ska i morgon vidare på upptäcksfärd i Malmö!
Kram

V. 7SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad


TorsdagIdrott
Läxa
Idrottshall

FredagBadIdrottshall


Trevlig helg!

Vi har tränat på ryggsim.
Vi har tränat på addition.
Vi har tränat på reporter.
Vi har gjort ett test.
Vi har lekt jägar boll.
Vi har tränat på cowboy.
Vi har tränat fakta och åsikt.
 
      Ville och Frida. fredag 6 februari. Dorotea och Doris 2015.