Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 17 april 2015

Vecka 16

Vi startade veckan med att Anna-Carin och Helene kom och pratade om internet, vad det är, vad man kan använda det till och hur man kan använda det. De pratade om källor, vad www betyder och att man ska vara kritisk, dvs fundera på var informationen kommer, vem har skrivit den, kan den vara rimlig osv.



Vi starta varje morgon med att läsa i 15-20 minuter. När barnen har läst ut en bok får de fylla i en blomma. Där skriver de titel, författaren, illustratör, huvudperson, andra personer, miljö, genrer och sätter ett betyg på boken. Blommorna sätter vi vid dörren så de kan få tips av varandra när de ska gå och låna.


 Jag måste säga att det är en enorm energi i arbetet i denna klass. Personer som kommer in i klassrummet säger ofta att här lyser flitens lampa. I veckan när vi arbetade med rymden så var det flera moment som skulle göras. De skulle skriva faktatexter på ipads, rita planeter, skapa planeter med ballong, klister och garn, klippa och klistra in arbeten i Rymdboken. Med fokus på arbetet användes alla ytor i klassrummet. Det var papper överallt och för en som kom utifrån skulle det kunna se rörigt ut. Men som man säger "Ur kaos kommer ordning". Alla hjälptes åt och fick ordning på sitt arbete.



På denna veckas engelsklektion spelade vi bingo. Det var ord på vardagssaker. De fick träna sig på att höra orden, tolka dem och sen säga dem själva.


Veckans läxa var att hitta och träna sig på ord med dubbla konsonanter. De hade skrivit ned vina meningar på ord som de hade hittat i boken. Dessa meningar läste de upp för varandra två och två. Den som lyssnade fick skriva ordet som meningen byggde kring. Det är inte helt lätt med när det ska vara dubbla konsonanter. Ofta när de förstår att det finns regler för hur man stavar ord börjar de tänka på det och rör ihop regler och då blir det mer fel än när de skriver på känsla. En del blir hjälpta av att lära sig reglerna andra blir stjälpta. Vi tar upp de vanligaste stavningsreglerna och tränar på dem.


I dag har vi tränat på ord med ng-ljud. Vanligt är att dessa ord har barnen ganska lätt att stava till. Veckans läxa är denna gång att leta efter "ng-ord" i läsläxan, skriva ned dem och skriva meningar med orden.


Nästa vecka är det världsboksdagen. Barnen har nu läst var sin bok som vi ska göra bokpåsar kring. På måndag ska barnen ha med sig boken och en liten sak som illustrerar boken.

Veckans KAK handlade om världens högsta byggnad Burj Khalifa 828 möh och lilla pyttehuset Turning Torso 190 möh, Nordens högsta hus.


V. 17SkolaFritids
MåndagTa med bok och liten sak

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad


TorsdagVärldsbokdagen
Idrott
Läxa
Krille
Idrottshall

FredagBad Idrottshall


Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar