Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 28 augusti 2015

Vecka 35

Måndag morgon började med att vi läste om Månkemire och följde med honom in i läslandet och vi sjöng Majas alfabetsvisa A "Jag har en Ask". Barnen har blivit riktigt duktiga på den. De har kanske nynnat på den hemma. 
Därefter arbetade vi med bokstaven A. Här sorterar de bilder. En hög med ord där de hör bokstaven A och en utan a-ljudet.


 Nästa steg är att lyssna var i ordet de hör A. Först, mitt i ordet eller sist.


 Till sist fick de lyssna efter om a-ljudet lät "aaa" som i apa eller "a" som i apelsin. De som har det utdragna ljudet fick bo på nedre våningen som hade en stjärna. De som hördes med ett kort a fick bo på andra våningen som har två stjärnor. Längre fram när vi börjar jobba med de ord som stavas med två lika konsonanter efter vokalen. så kommer de ha hjälp av att höra skillnaden. De som är på andra våningen med två stjärnor och hörs som ett kort "a" ska ha två konsonanter efter sig.


 Här är den fina A-utställningen. De saker med utdraget a är på nedre plan och de som har ett kort a är  uppe på hyllan.




Efter att vi har tränat på att analysera a i olika ord så var det dags att börja skriva a-ord. Då arbetar de i par, så kallade "skrivpar". De hjälps åt att komma på ord och skriver ned dem. Vi har talsyntes så de kan höra bokstavljuden och då höra om de skriver som de hade tänkt sig. 





Här är en underbar lösning på ett svårstavat ord. Ordet längst ned ska vara entré. När det sägs låter det som a i början. Barnen som skrev det löste det som an3.

För att riktigt befästa bokstav och ljud gör vi high five när vi går ut. På dörrposten sitter en röd hand (för vokal) med ett a på. De slår två gånger både för långa och korta a.
I slutet av veckan fick de göra en självskattning på arbetet kring bokstaven a. De fick rita något och sen ringa in den smajlis som stämde in. De står för svårt - börjar kunna - kan.

I matte har vi arbetat med mönster. Både färg och siffermönster. Här bygger de mönster med duplo. De arbetar i par. De gör en bit mönster och byter stavar. Sen får de bygga vidare på kamratens mönster.

  Givetvis gjord vi armband med mönster. A som i armband och mönster som vi arbetar med i matten.

 

 I vårt No/So tema arbetade vi med ett av årets högtider. I augusti har vi kräftskiva. Vi pratade om kräftskiva och om kräftor. Tillsammans skrev vi en faktatext om kräftor. Alla fick texten och där ringade de in alla a de kunde hitta. De klippte och klistrade ihop en fin kräfta också.


 När de gick i F-klass i våras planterade de tre potatisar. Nu när de skördade dem så var där 42 st. Här skrubbas de för att sen kokas.


Till sist en liten bildkavalkad från vår härliga "Tillsammans" dag med klasserna F-5B.








Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar