Så är vi igång igen efter ett härligt påsklov. Eftersom veckan är lite kortare så har vi inte jobbat med någon bokstav.
I matte har vi nu börjat arbeta med talområdet 11-20. Vi arbetar i stationer där de samarbetar för att lösa olika uppgifter och träna på olika områden inom matematiken som taluppfattning, samband och problemlösning.
Här är två olika lösningar på hur talen 11-20 är uppbyggda. De använder olika material för att visa hur talen är uppbyggda. De får då förståelse för att talen består av ett 10-tal och ett antal ental. Detta är viktigt att förstå när de sen ska räkna addition och subtraktion.
På denna station tränar de begreppen udda och jämna tal. De spelar spel och löser uppgifter på arbetsblad.
På denna station tränar de talraden 0-20. De lägger talkort, säger talen i rätt ordning, gör några prick till prick uppgifter och arbetar med NOMP och Skolplus för att öva in talen.
Här tränar de talets grannar. De spelar spel där de drar kort och bygger tal. Sen skriver de in talet intill grannen. Är platsen upptagen sen innan så får de stå över. De arbetar även med arbetsblad och sifferkort.
För att klura ut hur mycket dubbelt så mycket som ex 18 är så behöver man tänka med penna och papper.
Till sist tränar de på dubbelt och hälften. Här lägger de kapsyler. De lägger 11 och sen dubbelt så många, 12 och dubbelt så många osv.
De arbetar väldigt koncentrerat och det är härligt att höra deras diskussioner för att lösa uppgifterna.
I läroplanen står det:
Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
-
formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier
och metoder,
-
använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
-
välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa
rutinuppgifter,
-
föra och följa matematiska resonemang, och
-
använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och
redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
Allt detta tränar vi genom detta arbete.
Under vårterminen har vi arbetat med tema "Fåglar" och tema "Träd". Dels handlar det om att förstå hur naturen kan sorteras i olika arter, naturens näringskjedjor, djurs och växters livcykel men också hur man läser och tolkar faktatexter samt själv skriver faktatexter.
I veckan har vi haft redovisningar på arbetet.
Barnen har arbetat i grupper med olika fåglar och här läser de upp sina faktatexter.
När vi skulle redovisa Trädtemat så fick vi gå ut i korridoren där vårt familjeträd hänger. De läste upp faktatexterna för varandra.
Här visas en bit trä från en pil.
När barnen är på resa under en skolvecka får de bl.a. skriva dagbok. Här får vi höra om en skidresa.
Vi fortsätter att träna på att skriva meningar i form av berättelser till bilder. Barnen är väl medvetna om att en mening börjar med stor bokstav, har mellanrum mellan orden och slutar med punkt. När de skriver händer allt som ofta att de glömmer stor bokstav. Mellanrum har de oftast och även punkt. När vi tränar på detta får de välja om de ska skriva för hand eller på dator. De brukar variera och träna på bägge sätten.
Denna vecka har vi tränat på att vara detektiver när vi läser. I lösläxa hade barnen i uppgift att samla ord de tyckte var svårlästa. Det blev en lista med kluriga ord.