Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 31 augusti 2017

Vecka 35

I år kommer vi att använda oss av Favorit Matematik. Spännande att arbeta med bok men vi släpper inte allt praktiskt material som vi tränar med. Vi försöker använda våra kunskaper på många olika sätt och i olika situationer för att förstå dem.


Det är mysigt att läsa tillsammans med en kamrat. De har tillsammans lånat en bok och läser nu högt för varandra. De får här en gemensam läsupplevelse. De kan också inspirera varandra till andra böcker än vad de kanske hade valt.


I år har vi satsat på ett projekt med rörelse varje dag på schemat. Forskning visar att fysisk aktivitet påverkar koncentration och inlärning. Mer om det kan ni se här.

Veckans fysiktema handlar om luft. Först fick de fundera på "Vad kan man använda luft till?" Vi använde då oss av strukturen "En för alla, alla för en" Först tänker de själva och skriver i den inre ringen. Därefter jämför de med en kamrat och fyller på i nästa ring tankar som kamraten hade och som man själv inte hade. 

 Sen slår de ihop sig med paret mitt emot och fyller på i nästa ring. Till slut lyfter grupperna det de tillsammans har samlat för hela klassen och de skriver till tankar som de får av de andra grupperna.


På detta vis samlar lär vi av varandra. Det är tydligt hur mycket mer vi kan tillsammans. 


Efter att vi tillsammans har funderat så var det dags för experiment. Här tar vi reda på om luft väger. Två ballonger hänger på en pinne. Den ene punkteras. Vad händer? och Varför?



Vi gör en hypotes, testar, och antecknar vad som händer och tillsammans funderar på varför. Det syns tydligt här att luft väger. Förenklat så förklarade vi det som att luften består av massor av partiklar/molekyler. De packas ihop och är tätare i ballongen och därför väger luften i ballongen mer än luften runt om.


Sen undersökte vi hur vi kan använda luft för att sätta saker i rörelse. Värme får molekylerna att röra sig snabbare och luften stiger. Det syns när spiralen snurrar. Det är så en luftballong fungerar också.



Vi undersökte också luftens lyftkraft. Hur kan ett flygplan flyga? Vi gjorde test som att hålla ett silkespapper mot hakan och blåste på dess ovansida. Silkespappret fladdrade upp. Varför? Genom att vi blåser så sätter vi fart på luften på ovansidan och trycket minskar där. På undersidan är det normalt och trycker då upp pappret eftersom det är mindre på ovansidan. Vi gjorde ett test med två äpplen som hängde bredvid varandra och blåste mellan dem. Samma sak händer där.  Se här. Det är så lyftkraften fungerar för flygplan också.



Denna vecka har vi haft klassråd. Här diskuterar vi vilka teman skolan skulle kunna jobba med. Det kom fram många bra förslag som Må bra tema med idrott och mat, Forskartema, Lästema, Serietema och Världstema. När vi har klassråd har vi en ordförande och en sekreterare.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar