Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 30 november 2017

Vecka 48


Vi fortsatte att fila på talens värde och positioner genom att växla pengar i "Banken". De får i uppgift att ta 11 enkronor (ental), 23 tior (tiotal) och 15 hundralappar (hundratal) som de sen sätter in. De måste då växla så pengarna hamnar i rätt låda.


Vi har fått ett resultat på vårt experiment att separera en lösning. Vattnet har avdunstat och kvar är saltet och sockret. Sockret syntes nästan inte. Det hade blivit till en seg massa.



Kunskapen de har fått i klassrummet följer med dem ut i leken. I veckan har de byggt ett reningsverk i sandlådan med de olika reningssekvenserna mekanisk-, biologisk- kemisk rening och sandbädd. 


I veckan har vi arbetat med källsortering. Vi började med en brainstorming. Vad är källsortering? De vet mycket och det blev bra diskussioner. Vi tittade på vad vi kan göra för att ta hand om alla våra sopor men också vad vi kan göra för att minska soporna genom att tänka smart.


Vi tittade på en film om vad som händer med soporna och om det är lönt att sortera. Efter det fick de i sina arbetsgrupper jobba efter denna struktur. 

 Var grupp fick vart sitt material att bli expert på. De fick läsa om materialet, vad det är för ett material, hur det ska sorteras och hur det kan återvinnas. Det var en text fylld av svåra ord men tillsammans tog de sig genom texten.

 När de hade läst strök de under det som de tyckte var viktigt.

 Därefter skrev de den fakta de tycket var viktig.

 På Ipaden renskrev de och tränade samtidigt på att skriva faktan i punktform. Vi har denna vecka tränat på att läsa, tolka och skriva punktlistor.

De fördelade arbetet mellan sig i gruppen. En läser, en skriver, en stöttar den som skriver och en ritar en bild till faktatexten. Teckningen fotograferade de av och fogade in i sitt dokument med faktatexten.

Till sist fick de skriva 2-3 frågor med fyra svarsalternativ där ett är rätt. Den skrev de sen in i en kahoot som klassen ska få göra.

Det som återstår av arbetet är att expertgrupperna ska ha föreläsning för de andra grupperna. De visar då sin fakta och bild de har ritat på tavlan med kanonen. När alla expertgrupperna har framfört sin föreläsning så är det dags för kahooten. Det gäller att man lyssnar så man kan svara på frågorna.

I detta tema har vi tränar på många förmågor. Läsa, lyssna, diskutera, kompromissa, reda ut begrepp, komma överens om viktig fakta, skriva med penna, skriva på Ipad, skriva i punktform, rita, fotografera, infoga foto i dokument, skapa frågor, göra en kahoot, redovisa, tala inför klassen osv. 


Årets snällkalender. Alla har skrivit var sin godhet som klassen ska göra varje dag fram till jul. 

fredag 24 november 2017

Vecka 47

Vi arbetar med talens positioner och talens värde för att bli säkra på det. Den kunskapen behöver vi för att kunna använda oss av t.ex olika algoritmer. Här "leker" vi bank och växlar pengar. Vi har två världar. I den ena världen har de mynt och sedlar. I den andra träpengar i form av små entalskuber, tiostavar, hundraplattor och tusenkuber. Här ser ni kassavalvet.


De sätter in pengar men banken måste sortera upp pengarna och växla dem så de hamnar i rätt fack. Dvs i ental, tiotal, hundratal och tusental.




 


På bilden har de arbetat med inspiration av Miro. De slår en tärning och får då olika former som de skapar dessa fina figurer av. De har färglagt med pastellkritor. Riktigt fint blev det.


Vi arbetar med kamratrespons. När de har skrivit färdigt ett kapitel i "Den magiska dörren" så byter de text med en kamrat. De hjälper varandra att förbättra texterna. Man blir lätt hemmablind på sin egen text men en kamrat kan upptäcka om man har missat en punkt, ett stavfel eller om något verkar obegripligt.

Denna vecka pratade vi vidare om vattnets kretslopp.


Vi repeterade förloppet och tränade på expertorden avdunsta, kondensera och nederbörd.


Vi skapade ett minikretslopp. Det blev väldigt tydligt med varmt vatten, is och en sluten burk. De såg också att vattenångan var klar liksom nederbörden. Det är för att färgen behöver högre temperatur för att förångas.


Vi gick vidare i våra experiment och testade blandningar och lösningar och sen hur de kan separeras igen och hur vatten renas.

De fick testa olika ämnen som skulle röras ned i ett glas kallt vatten och ett glas varmt vatten.

 socker
 olja
 salt
 kaffe
 te
 ketchup

 Av detta experiment lärde de sig att det löser sig snabbare i varmt vatten. Vissa ämnen försvinner helt, dvs det blir en lösning. De går inte att separera igen. De ämnen som inte löser sig är blandning. De går att separera igen.


Vi gick vidare med att ta reda på vad som händer med smutsigt vatten, t.ex vad händer med det vi spolar ut ur toaletten. Här läser Thomas en saga om en vattendroppes resa genom Källbyverket.


De dokumenterade hela reningsprocessen.


Vi fixade till vårt eget reningsverk. Det får stå några dagar innan vi kan se hur rent vatten samlas i burken i mitten. Detta är naturens eget reningsverk som tyvärr inte räcker till i dagens läge.


När vi skulle avsluta dagen var de väldigt noga med att vi inte hällde ut olja, te eller kaffe i vasken så de rengjorde blandningarna genom kaffefilter.



Vi satte två glas med lösningar i fönstret för att se om saltet och sockret blir synligt igen när vattnet har avdunstat.

Det är mycket att lära sig om vatten, många begrepp och många förklaringar. För att kunskapen ska sätta sig ännu bättre gjorde vi en övning som heter "fråga-fråga-byt". De har var sin fråga om vatten. Svaret står på baksidan av lappen. De går runt i rummet. Vid en signal stannar de och hälsar på närmsta kamrat och ställer sin fråga till varandra. De svarar och kan de inte svaret läser de det på baksidan. Sen byter de fråga och går vidare för att träffa en ny kamrat att fråga. Nu kan de svaret på den fråga de har med sig. På detta sätt befäster de kunskapen på ett annat sätt. Det är viktigt att vi använder olika sätt att befästa kunskapen på.



torsdag 16 november 2017

Vecka 46

För att kunna arbeta med stående algoritmer är det viktigt att ha förståelsen för talens positioner och talens värde. Vi tränar genom att bygga tal både med pengar och talkort.


När man sen ska räkna stående algoritmer med minnessiffra i multiplikation så måste man förstå hur växling över tiotal, hundratal osv fungerar. Det tränar vi med detta spel där de slår en tärning och lägger ett antal entalskuber. När de tio små lastbilarna är fyllda växlar de till en tiostav och lägger på de längre lastbilarna. När de får ihop tio stycken tiostavar växlar de till en hundraplatta. Den som först växlar till hundraplattan vinner. Ett kul spel som tränar förståelsen för växling.

När vi har tränat in förståelsen för talens positioner och växling så går vi över till att räkna multiplikationsalgoritmer med minnessiffra.

Här tränar vi tillsammans på tavlan.
 När de står här framme så berättar de hur de gör och använder då matematiska uttryck som ental, tiotal, hundratal, minnessiffra, multiplikation, faktorer och produkt.
 Det är viktigt att sätta ord på det man gör.


En annan övning vi har gjort i veckan är att de har arbetat två och två genom att de har skrivit upp en multiplikationsuppgift på en miniwitheboard. De byter sen uppgiften med varandra. De löser den och byter tillbaka och rättar kamratens uträkning. Var det något som inte stämde eller om kamraten fastnade så hjälpte de varandra att lösa och tala om vad som hade blivit fel. Här lär de sig hur man kan lösa en uppgift som har blivit fel eller hur man förklarar för någon på ett tydligt sätt så den förstår. De sätter ord på sin matematik och sitt kunnande. De är aktiva i sitt lärande och de äger sitt lärande som är nog så viktigt enligt Dylan Wiliam. Även en viktig del i kooperativt lärande för att utveckla de olika förmågorna och för att nå målen som vi strävar mot i skolan. 

 Vi fortsatte med vattenexperiment denna vecka också. Vid varje experiment fanns en "expert" som ledde undersökningen. Experten hade gjort undersökningen tillsammans med sin förra grupp och stannade kvar på stationen för att vara experthjälp för nästa grupp. Experten läser upp uppgiften och stöttar gruppen. De skriver en hypotes - testar - skriver en slutsats. 


När alla experiment var gjorda gick vi gemensamt igenom dem och såg till att alla hade förstått dem rätt. Vi redde ut begrepp och missförstånd.

Vidare i vårt vattentema pratade vi om vattnets kretslopp. Vi började med att titta på en film. Därefter läste jag en saga om en vattendroppes färd i kretsloppet. Utifrån filmen och sagan samlade vi på expertord, dvs faktaord eller ämnesspecifika ord. De skulle sen skriva en egen faktatext där de skulle ha med dessa ord. 


När de var klara kollade vi så att de hade med expertorden genom att de fick stryka under dem i sin text.



 Det är barnboksveckan denna vecka och i torsdags var det internationella läsdagen. Den firade vi så klart genom att läsa.

Här parläser de. De har valt ut en bok tillsammans och läser varannan sida högt för varandra. De tränar då på att läsa tydligt, de tränar läsförståelse genom att de pratar om vad de läser, reder ut svårlästa ord eller ord de inte förstår och sen är det mysigt att läsa tillsammans.


När de har läst färdigt en bok gör de en kort bokrecension.