Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 30 november 2017

Vecka 48


Vi fortsatte att fila på talens värde och positioner genom att växla pengar i "Banken". De får i uppgift att ta 11 enkronor (ental), 23 tior (tiotal) och 15 hundralappar (hundratal) som de sen sätter in. De måste då växla så pengarna hamnar i rätt låda.


Vi har fått ett resultat på vårt experiment att separera en lösning. Vattnet har avdunstat och kvar är saltet och sockret. Sockret syntes nästan inte. Det hade blivit till en seg massa.



Kunskapen de har fått i klassrummet följer med dem ut i leken. I veckan har de byggt ett reningsverk i sandlådan med de olika reningssekvenserna mekanisk-, biologisk- kemisk rening och sandbädd. 


I veckan har vi arbetat med källsortering. Vi började med en brainstorming. Vad är källsortering? De vet mycket och det blev bra diskussioner. Vi tittade på vad vi kan göra för att ta hand om alla våra sopor men också vad vi kan göra för att minska soporna genom att tänka smart.


Vi tittade på en film om vad som händer med soporna och om det är lönt att sortera. Efter det fick de i sina arbetsgrupper jobba efter denna struktur. 

 Var grupp fick vart sitt material att bli expert på. De fick läsa om materialet, vad det är för ett material, hur det ska sorteras och hur det kan återvinnas. Det var en text fylld av svåra ord men tillsammans tog de sig genom texten.

 När de hade läst strök de under det som de tyckte var viktigt.

 Därefter skrev de den fakta de tycket var viktig.

 På Ipaden renskrev de och tränade samtidigt på att skriva faktan i punktform. Vi har denna vecka tränat på att läsa, tolka och skriva punktlistor.

De fördelade arbetet mellan sig i gruppen. En läser, en skriver, en stöttar den som skriver och en ritar en bild till faktatexten. Teckningen fotograferade de av och fogade in i sitt dokument med faktatexten.

Till sist fick de skriva 2-3 frågor med fyra svarsalternativ där ett är rätt. Den skrev de sen in i en kahoot som klassen ska få göra.

Det som återstår av arbetet är att expertgrupperna ska ha föreläsning för de andra grupperna. De visar då sin fakta och bild de har ritat på tavlan med kanonen. När alla expertgrupperna har framfört sin föreläsning så är det dags för kahooten. Det gäller att man lyssnar så man kan svara på frågorna.

I detta tema har vi tränar på många förmågor. Läsa, lyssna, diskutera, kompromissa, reda ut begrepp, komma överens om viktig fakta, skriva med penna, skriva på Ipad, skriva i punktform, rita, fotografera, infoga foto i dokument, skapa frågor, göra en kahoot, redovisa, tala inför klassen osv. 


Årets snällkalender. Alla har skrivit var sin godhet som klassen ska göra varje dag fram till jul. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar