Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 26 januari 2018

Vecka 4


 Vi har jobbat med proportioner och skala. Kul men inte helt lätt att skala upp eller ner ett föremål. speciellt ett runt föremål eller ett föremål med ojämna former. Vi har också räknat på recept och ökat dem till fler personer än grundreceptet.



En morgon fick de i uppdrag att dela en tårta i sju bitar. Bitarna skulle vara exakt lika stora. De fick rita och tänka på miniwitheboard. Det var flera olika strategier de försökte sig på. Några utgick från åtta bitar och försökte justera strecken så det blev sju bitar. Andra ritade ut massa småstreck för att fördela delningarna jämt.


  En rolig lösning var att dela tårta i åtta bitar och kasta en bit.

Här fick vi möjlighet att prata om omkrets och använda oss av division. Mäter vi tårtan runt om och den är 35 cm så delar vi 35 med 7. 35/7=5 alltså ska varje bit mäta 5 cm.

När vi tränar på algoritmer i addition och subtraktion så använder vi oss av miniwitheboarden. Jag skriver tal på tavlan som de räknar ut på sin lilla tavla. Därefter förklarar de hur de räknar och vilken/vilka strategier i addition och subtraktion de använder. Vi sätter ord på matematiken.



I vårt tema stenåldern fortsatte vi arbetet som vi påbörjade förra veckan. Denna vecka skulle de göra en kahoot kring sitt arbete. De hade färdiga frågeställningar och svar men de skulle nu hitta på tre felaktiga svar eftersom kahooten har fyra svarsalternativ. Det var inte lätt att hitta felaktiga svar som dessutom var lite kluriga. De skrev ned frågorna och svaren. Sen förde de över detta på en kahoot. 

Inför kahooten läste de på så de skulle kunna svara på frågorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar