Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 22 mars 2018

Vecka 12


Arbetet fortsätter med järnåldern. Nu är eleverna så inkörda i modellen med hur de ska arbeta så instruktionerna på tavlan behöver inte vara så utförlig.



De läser, skriver och ritar...

 ...för att sen slå ihop sig med arbetsgruppen och sammanställa sina texter. De har då sina roller som skrivare, berättare, fokushållare och kontrollant.

De arbetar fokuserat och klarar av sina roller bättre och bättre. De är aktiva allihop och samtalen är lågmälda. Det känns inte som att det sitter 24 elever i klassrummet samtidigt och arbetar. Vi vuxna kan gå runt och lyssna och samtala med grupperna samtidigt som arbetet flyter på i de andra grupperna.
  
På bilden har de skapat bildstenar med hjälp av en knacksten och sen målat spåren.



Nu har vi en fin utställning bland våra faktaböcker.



Det finns många sätt att träna på klockan. Här sjunger vi "Denna klocka den ska vandra, från den ena till den andra, låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå." Klockan skickas runt och samtidigt snurrar de på visarna. När sången är slut får den som har klockan säga vad den är både analogt och digitalt. En annan variant är att vi ser vad klockan står på innan vi skickar runt den och sen vad den står på när sången är slut. De säger klockslaget och räknar ut hur mycket tid som har gått.



 Det har varit mycket att fira i veckan. I tisdags var det världsberättardagen. Då hyllade vi det muntliga berättandet genom att berätta historier för varandra. Dagen innan fick de i uppgift att fundera ut något de ville berätta. Det kunde vara en rolig historia, något de har varit med om eller en saga.
 De började med att berätta för sin axelkompis för att det skulle kännas bekvämt och tryggt. 
 Sen slog de ihop sig med paret som sitter mitt emot och var och en berättade sin historia. 

De berättar, lyssnar och bekräftar varandra.

 Här tränar de på grundprinciperna inom kooperativt lärande.

  • Samarbetsfärdighet - de tränar på hur de förhåller sig till varandra när de berättar. De lyssnar aktivt, tittar på varandra, nickar och bekräftar varandra, frågar varandra och skrattar med varandra.
  • Positivt ömsesidigt beroende - De är beroende av varandra för att nå målet att dela med sig av olika berättelser. De delar med sig och de får höra nya historier som de kan lära sig något av. De samverkar och når målet tillsammans. 
  • Eget ansvar - De tränar för att kunna berätta för en större grupp.
  • Lika delaktighet och stödjande interaktion - Alla är delaktiga genom att de berättar sin historia. De övriga är stödjande och lyssnande. Allas röster blir hörda.
  • 3F - Varje arbetsgrupp fick lyfta vilka typer av berättelser som de hade haft, ge en kort feedback (hur det hade gått, om alla kom till tals och hur de hade lyssnat), feedup (Hur de hade upplevt det) och feed forward (något de skulle tänka på till nästa gång).


I onsdags hyllade vi olikheter och allas lika värde och rättigheter.




lördag 10 mars 2018

Vecka 10

 

Varje morgon hälsar vi på varandra med olika klapp/handslag. En elev hittar på en hälsning som den hälsar med på sina kamrater och mig. Det piggar upp och vi väcker hjärnorna på ett kul sätt. Vissa hälsningssekvenser är komplicerade och har flera moment att minnas. De är riktigt duktiga på att klura ut roliga hälsningar. Det är en bra övning för att stärka sammanhållningen i klassen också.

Denna vecka har vi arbetat med flera olika områden i matematiken. De tre s:en som vi kallade det. Sannolikhet, statistik och symmetri. Eleverna arbetade i tre grupper och roterade mellan dessa arbetsområden. 

 På stationen sannolikhet fanns det en vuxen med hela tiden då vi samtalade i grupp om fyra elever. Vi utgick från en variant av Concept Cartoon med olika påståenden att diskutera. I början var de flesta övertygade att det är slumpen som avgör t. ex om det är lättare att få sju med hjälp av två tärningar än tio. Men när vi hade undersökt vilka möjligheter det finns att få sju kontra tio så förstod de att sannolikheten är större att få sju. Vi hade väldigt bra diskussioner där de fick sätta ord på sina teorier. 


Här tränar de på vad statistik är och att läsa av olika diagram.


När de tränar på vad symmetri är så lägger de mönster, letar upp symmetrilinjer och gör speglingar.


Med hjälp av en spegel hittar de symmetri lite var stans ... ja glasögonen är också symmetriska.


I vårt arbete med Bronsåldern var det nu dags för att delge varandra vad de har tagit reda på i sin hemgrupp. De områden de har arbetat med är:

Familjen och livet
Boende och mat
Byteshandel
Hällristningar
Brons
Riter, Gudar, döden och begravning

En från varje hemgrupp bildade ny grupp. Strukturen var att var och en berättade om sitt område. De andra lyssnade och ställde frågor. När de hade gått runt ett varv tog de ett varv till där de ställde frågor till gruppen på sitt område för att de som har lyssnat fick repetera och visa att de hade lyssnat och lärt sig något nytt.

Här kan ni höra en diskussion där de till slut kommer fram till ett svar på en fundering




Som final på denna tidsålder spelade vi bingo för att ytterliga befästa den nya kunskapen.


 I rutorna skrev de ämnesspecifika ord för detta arbetsområdet.


De gick sen runt och frågade varandra om orden. De som kunde förklara fick sitt namn skrivet i den rutan. De fick bara skriva ett namn i rutan och inte ha samma namn i flera rutor. Det innebar att de måste prata med minst nio kamrater.


Här är en kort inblick i hur de går runt och delger varandra kunskap. Det låter mycket då mobilmikrofonen fångar alla ljud. Fullt så bullrigt var det inte i verkligheten.



Nu börjar vår tidslinje bli full. De skriver mer för var tidsepok vi arbetar med.


Härliga diskussioner kring böckerna de har i sina bokcirkelgrupper. Gemensamt fördjupar de sig i böckerna de läser.



torsdag 1 mars 2018

Vecka 9

När vi jobbar så väljer eleverna ofta att jobba i par. De har funnit styrkan i att samarbeta. De sätter ord på det de gör. Här har de hittat en plats på golvet. De är djupt försjunkna i problemlösningar i bråk. De läser, tolkar, förklarar och räknar.


När vi arbetar så blir de färdiga olika fort. Här har vi lagt upp en plan för vad de ska göra när de har skrivit färdigt kapitlet i projektet "Den magiska dörren". På tavlan finns det stödpunkter för vad de ska ha med i kapitlet. När de är färdiga ska de själva kontrollera att de har skrivit utifrån den strukturen. 


Sen checkar de av sin text med hjälp av denna checklista.
När du är klar

  • Läs igenom din text
  • Checka att du har:
  1. punkt
  2. stor bokstav
  3. rättat stavfel
  4. begripliga meningar
  • Byt med en kamrat och checka punkt 1-4 i kamratens text.

För att inte det ska stå en lång kö vid mig som vill visa sin färdiga text så skriver de upp sig på tavlan. I den röda kolumnen skriver de upp sig som vill byta sin text med någon och i den andra kolumnen skriver de upp sig när de är klara (se fotot ovan). De sköter själva den röda kolumnen. Från den andra tar jag fram dem en i taget och så går vi igenom deras text. Under tiden de väntar ritar de en bild till sitt kapitel eller jobbar med ett läsförståelsematerial vi har. 

Vi har börjat arbeta med tid och klocka i matematiken. Först gjorde vi ett VENN- diagram på analog och digital klocka för att se likheter och skillnader. Sen gjorde vi en kartläggning över vilka kunskaper de har om tid och klocka. Utifrån det så arbetar de med det de behöver träna på.

Denna vecka har jag introducerat olika roller för dem när de samarbetar. 
Dessa används för att förtydliga för eleverna vad deras uppdrag och fokus är. Rollerna används också för att hjälpa dem att utveckla de färdigheter som behövs för att lära av och med varandra så effektivt som möjligt. Med hjälp av de olika rollerna tränar vi olika former av samarbetsfärdigheter. (https://kooperativt.com/2016/06/14/struktur-roller/)

De fick var sin roll som de fick ta ansvar för. En var skrivare och skrev faktatexten. Berättaren läste upp vad skrivaren skulle skriva. Kontrollanten såg till att all fakta kom med så inget missades och att meningarna blev läsbara som skrivaren skrev. Fokushållaren såg till att gruppen höll fokus så ingen svävade iväg och började prata om annat eller med andra.
 Här arbetar de med fakta kring bronsåldern. De har som tidigare läst fakta i olika böcker och på nätet. Sen har de samlat på fakta genom att svara på frågor och skriva om något de tyckte var intressant. Detta gör de var och en. Sen sammanställer de texterna tillsammans med hjälp av rollerna.
 För att hålla reda på sina roller fick de ett kort med en kort instruktion om rollen som de hade framför sig.

Det var ett väldigt koncentrerat arbete. Vi vuxna kunde gå runt i lugn och ro och lyssna på dem. De skötte arbetet superbra.
 När texterna var klara så fotograferade de sina teckningar och la in dem under texterna.
Skönt med rast och paus i allt arbete.
Några hittade en skön solvägg...
...andra spelar king out innan vintern slog till.
Trevlig helg!