Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 20 april 2012

Veckobrev v 17

Denna vecka har vi arbetat med talens värde beroende på vilken position de har i talet, och nollans värde. Vi har arbetat praktiskt med talblock och siffror. Vi har tränat på att räkna i tiosteg, hundrasteg och tusensteg, för att få ett grepp om hur vårt talsystem är uppbyggt. I veckan som kommer ska vi börja arbeta med talraden 11-20. Vi ska arbeta med hur man lätt kan räkna med dessa tal genom att dela upp ex 15 i 10+5. När vi sen räknar ex 15+3 eller 15-3 så tittar vi på entalen 5+3, 5-3. Här använder vi samma strategier som tidigare. Jag kommer att skicka hem information om vad läroplanen säger att vi ska arbeta med i årskurs 1-3 i Ma, Sv, No, och So. Med Matten får ni vad vi arbetar med i 1:an och förklaring på de strategier och uttryck vi använder.

Vi ska börja med vårt sagotema och har läst olika sorters sagor. Det har varit folksagor från olika länder och kulturer. Vi har läst sagor som man skrev för att uppfostra barn. I dag läste vi en liten bit av ”Nils Holgerssons underbara resa” av Selma Lagerlöf. Vi pratade om att den sagan använde/använder man i undervisande syfte. Några av sagorna har vi spelat teater kring. Nästa vecka kommer vi att prata om olika författare.

På fredag är det Valborgskul med en utflykt till Risen. Vi är där hela dagen så barnen behöver vara klädda för att vara ute i skogen. Ta med sittunderlag och matsäck. Vi tar med grillar så barnen kan ha med sig korv. Tänk på att packa så att barnen orkar bära ryggan själv. Vi ska gå en bit. Vi är tillbaka till 13.35

I veckan som kommer.

·                   Läs- och skrivutveckling Nu är det dags för sista bokstaven i vårt bokstavsarbete och det är bokstaven Z. Ta gärna med något till vårt bokstavsbord. Det är också en svår bokstav så även det blir en utmaning. Månkemire kommer att berätta om bokstaven Z och vi ska träna på att skriva den fint. Vi kommer också att träna på att skriva och stava ljudenliga(ord som stavas som de hörs).
·                   Läsläxa till torsdag i ”Vi läser” med arbetskort med frågor på texten samt en liten extrabok att läsa i.
·                   Matte Vi arbetar med talen 11-20.
·                   Matteläxa till fredag. Rätta och arbeta färdigt i Nyckelpigan, Grodan och ev. i Bläckfisken. Det blir olika beroende på vad var och en har kvar.
·                   So/No Vi pratar om våren och valborgsfirande.


v. 17
skola
fritids
Måndag
Läs- och skrivläxa till torsdag, matteläxa till fredag
Idrottshallen
Tisdag

Båtlekan
Onsdag

Majblommor
Torsdag
Läs-och skrivläxa klar
Fredag
Matteläxa klar
Valborgskul
Utflykt till Risen




Här har de lagt ut positionskort för att se mönstret i vårt talsystem. De ser också att av de tio olika siffrorna vi har kan de bygga vilket tal de vill genom att lägga korten på varandra. De ser också tydligt att entalen är en siffra, tiotalen två siffror osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar