Kul att kunna

Kul att kunna

tisdag 14 maj 2013

Bråk

Denna vecka har vi börjat arbeta med bråk. Barnen blev lite fundersamma över om vi skulle bråka på matten. Nu vet de vad bråk i matte är. Vi har arbetat med del av antal.
 
Då tog vi klossar i olika färger och pratade om hur många gula eller blå det fanns av alla tillsammans. Här är 1 gul av fyra stycken, eller tre blå av fyra stycken. De förstod snabbt hur det skulle skrivas i bråk.

Sen pratade vi om del av helhet. Vi delade en pizza. De förstod snabbt att ju fler som delade så blev bitarna mindre fast siffran i nämnaren (nedersta siffran) blev högre. På väggen i klassrummet har vi satt upp detta. Här se de att 1/4 är mindre än 1/3.
 
På IPaden tränade de på att benämna delarna rätt. De tränade också på att jämföra bråktal. ex. vilket är störst 2/3 eller 2/4? I denna app får de både bråktal och bild för att se vad som händer. Ni som har tillgång till läsplatta kan hämta hem Djungelbråk gratis.
 Här tränar vi samma sak som de gjorde på IPaden. De jämför bråktal men här ska de ta reda på vilka olika bråk som är lika mycket. Hur många 1/6 får plats på 1/3? dvs 2/6=1/3
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar