Kul att kunna

Kul att kunna

lördag 12 oktober 2013

Veckobrev v 42

I måndags och tisdags var jag i Göteborg på min utbildning i No/Teknik. Där fick jag en massa nya roliga tips på experiment kring ljus och vatten. På onsdagen när jag var tillbaka pratade vi en del om olika experiment och barnen berättade om strumpor som inte blir blöta fast man sänker ned glaset de låg i under vatten. Likaså om ett experiment där man kan vända upp och ned på ett glas vatten utan att vattnet rinner ut. Det är kul och spännande med experiment. Nästa vecka ska vi testa hur magnetism fungerar. Mer om det får ni se nästa vecka.

Medan jag var i Göteborg arbetat Gundela, Monika och barnen kring temat svampar. De läste, pratade, pysslade och skrev om svampar.

Vi har i denna vecka skrivit meningar kring ordbilderna jag, och, du. Detta kommer de att ha i läsläxa nästa vecka.
 
S-utställningen har utökat med lite fler saker.

Nästa vecka arbetar vi kring bokstaven M så ta med något på M till M-utställningen.

I matten har vi arbetat med sagomatteoch addition och subtraktion i talområdet 0-5. Vi tränar på att tänka på rätt sätt och hitta de lätta vägarna. Det är ok att räkna på fingrarna så här i början men ni kan gärna uppmuntra era barn att i stället för att räkna från början d.v.s. om de ska räkna ut 3+5 så ska de inte räkna 1,2,3 och sen vidare 4,5,6,7,8 utan utgå från det största talet 5 och räkna vidare 6,7,8. Det är en insikt i att förstå att talet 5 inte ändrar sig utan består och att man därför kan utgå från det och räkna vidare.




Här tränar vi på att dela talet 5. De har fem kapsyler. Den ene gömmer några kapsyler och den andre ska säga hur många som är gömda genom att se hur många som ligger utanför muggen.

Vi har gjort "Bläddror" där barnen tränar femtalets kompisar. D.v.s vilka tal som hör ihop och är fem tillsammans. De var så sugna på att ta med den hem och träna. Det är ingen läxa över helgen utan de tar med sig "bläddran" i nästa vecka när de känner sig säkra.

Nästa vecka ska vi arbeta med geometri. Vi kommer att leta efter olika former både ute och inne, träna på att använda de rätta begreppen och även koppla detta till magnetismtemat där vi ska göra kylskåpsmagneter med geometriska former.
 
 

Lite rastlek.

I torsdags skulle vi ha fått besök av en lärare frånHjärupslundskolan men hon fick förhinder. Vi bjöd in henne till nästa vecka så vi får se om hon kommer då.

Vi har fått besök av löss så vi ber er att ta en extra noggrann titt, och kamma era barn.

Fritids meddelar att de äter mellanmål kl. 14.15 numera. Detta beror på att köket inte hann med att få paus mellan lunchdisk och mellanmål innan.


v. 42
skola
fritids
Måndag
Syvecka
Tisdag
Utedag
Onsdag
Kör
Sy
Torsdag
Besök av Ingrid Bäckman från Hjärupslund
Idrottshallen
Fredag
Inneidrott, ta med idrottskläder och handduk.
Läsläxa klar
Sy

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar