Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 17 januari 2014

Veckobrev v 4


Denna vecka har vi arbetat med bokstaven T. På T-bordet fanns det tandborste, tandkräm, en tand, toarulle, termos, telefon, tejp och te. Vi har vidareutvecklat bokstavsböckerna med att de nu skriver meningar med ord som börjar på veckans bokstav.


I temat har vi arbetat med våra traditioner Trettondagen och Tjugondag Knut. Vi tittade på en liten film hur de firar Trettondagen i Madrid med ett karnevalståg. Det är den största högtidsdagen under jul i Spanien. De firar att de tre vise männen kom till Jesus med gåvor. Barnen i Spanien får sina julklappar då. Barnen har ritat och skrivit om högtiderna.

I matten har vi arbetat med tio-kamraterna. De är de viktigaste ”kamraterna” att kunna eftersom de används i många olika sammanhang i matematiken. Vi fortsätter även nästa vecka med det. De får även till torsdag nästa vecka i läxa att träna på tiokamraterna. De får med sig en bläddra hem som de kan träna med.

Vi har denna vecka börjat prata om vad det är som gör oss till goda läsare. Barnen sa att det blir man om man läser mycket och det har de rätt i. Men för att orka läsa mycket är det bra att använda sig av olika strategier. Om dem berättade jag i förra veckobrevet. Vi har börjat att arbeta med strategin ”spågumman”.


En läsande klass, Illustratör Kristina Grundsröm

I dag har vi varit på skolans bibliotek och träffat Anna-Karin vår bibliotekarie. Hon berättade om olika böcker och hur man hittar i biblioteket.

I nästa vecka ska vi arbeta kring bokstaven  C. Ta med något till C-utställningen.

I temat ska vi arbeta med trafik. Vi kommer att prata om trafikregler när man går och cyklar eftersom det ligger närmast barnen. Vidare ska vi prata om cykelns utrustning och reflexens betydelse. Vi ska titta på hur lätt eller svårt det är att se någon i mörkret och om bilars bromssträcka. Vi kommer att titta på lite trafikskyltar och prata om vad de betyder. Samtidigt får vi in de geometriska formerna.

Nytt för denna termin är att barnen får sin läsläxa och ibland en matteläxa på fredagarna. Läxan är till fredag veckan därpå. Läxorna i de allra flesta fall handlar om färdighetsträning och inte ett jobb som ska göras klart. Därför är det viktigt att de får träna 3-4 em./kvällar för att träna upp färdigheten. Läxan ska inte ta mer än max 30 minuter åt gången. Sen orkar barnen inte hålla koncentrationen uppe.


v. 4
skola
fritids
Måndag
Veckans bokstav C
aktivitet
Tisdag
Tema: Trafik, cykeln
Idrott
Utedag
Onsdag
Kör
aktivitet
Torsdag
Mu
Idrottshallen
Fredag
Läxan klar, läsläxa och Tiokompisar                                           
aktivitet

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar