Kul att kunna

Kul att kunna

lördag 11 januari 2014

Veckobrev v.3

Nu drar vi igång med en hel arbetsvecka.

Veckans bokstav är T så ta gärna med något på T till vår T-utställning.

I temat kommer vi att prata om och arbeta kring varför vi firar Trettondag afton och Tjugondag Knut.

I matten har vi arbetat färdigt med de siffror vi har och bygger nu vidare på talen genom att arbeta med talet 10. Här kommer vi att arbeta mycket med att dela och bygga talet. Det är till stor hjälp om man kan tiokompisarna som vi säger. Det är hur man kan dela tio på olika sätt och sen dra nytta av att veta att 1 och 9, 2 och 8, 3 och 7 osv hör ihop (är kompisar). Kan man dessa så kan man dra nytta av detta och vet då att hundrakompisarna är 10+90, 20+80, 30+70 osv vidare och att 100+900, 200+800, 300+700 är 1000 osv. Detta är sen i sin tur till stor hjälp när de räknar. De strategierna återkommer jag till när det blir aktuellt.

På måndag får de läsläxa och vi fortsätter med att träna med ordlistor. De får med en liten bok som de också ska läsa. Läs under flera tillfällen i veckan en liten stund. 10 minuter kan räcka åt gången. Det ger bättre resultat om man tränar fler korta stunder än en lång stund dagen innan. Läxan är till fredag.

Det finns flera strategier för att bli en god läsare. Vi kommer att jobba med dessa strategier denna termin. Strategierna är:

  • Spågumman - titta på bilderna , läs titeln och diskutera vad boken kan handla om. Vi gör oss en föreställning om vad boken kan handla om och får en förförståelse.
  • Detektiven - reder ut ord och uttryck, fråga någon, slå upp ordet, läser om orden/meningen/stycket, läser vidare.
  • Reporten - ställer frågor på texten. Rätt svar finns i texten, svaret går att lista ut genom att läsa texten, svaren finns "bakom" texten. Här funderar läsaren på svaret utifrån sina egna erfarenheter.
  • Konstnären - skapar inre bilder av vad de har läst.
  • Cowboyen - sammanfattar genom att använda orden först..., sedan... och sist...
Vi kommer att börja arbeta med strategin spågumman. Ni kan hjälpa barnen med läsläxan genom att börja med att titta på bilderna och fundera på vad boken kan handla om innan de börjar läsa.

Vill bara påminna om att Idrotten denna termin kommer att vara på tisdagar.

v. 3
skola
fritids
Måndag
Veckans bokstav T
aktivitet
Tisdag
Tema: Trettondagen, Tjugondag Knut
Idrott, Ta med idrottskläder och handduk
Utedag
Onsdag
Kör
aktivitet
Torsdag
Mu
Idrottshallen
FredagLäsläxan klar

aktivitet

Trevlig helg!


1 kommentar:

  1. Bokstaven T fick jag veta var väldigt rolig.....

    SvaraRadera