Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 21 mars 2014

Veckobrev v 12



 Veckans bokstav har varit U. Två små söta ugglor har suttit på vår u-utställning.

Veckans tema har varit vatten. Vi började med att fundera på vart allt vatten kommer ifrån och hur mycket vatten det finns på jorden. Vi såg på ett program med Speed och Vattenmannen. De förklarade hur allt vatten går runt i ett kretslopp. Barnen ritade och skrev om vattnets kretslopp. De visade genom sina texter att de har förstått hur det går till.


Det finns mycket vatten på jorden. Vi tittade på kartor och jordgloben. 2/3 av jordens yta täcks av vatten. Men allt vatten går inte att dricka. Vi tog reda på hur vattnet fördelas på jorden. För att få ett grepp om det så kan vi säga att om allt vatten på jorden är 1l så är 3/4 dl sötvatten, resten är saltvatten. En iskub motsvarar all is på jorden. Av det som är kvar sen så är en droppe färskvatten resten av vattnet binds i jorden. Den lilla droppe färskvatten måste vi vara rädda om och hålla ren.
Vi kommer att prata om hur blandningar och smutsigt vatten kan renas i nästa vecka.


Här arbetar vi med vattnets olika faser, is, flytande och gas. Barnen här illustrerar hur vattenmolekylerna sitter tätt fast vid varandra när vattnet är is. Barnen håller armkrok och känner hur svårt molekylerna att röra sig. När vi "värmer" isen övergår den till flytande form. Barnen tar varandra i hand och känner hur de kan röra sig bättre. När vi "värmer" ännu mer så rör sig molekylerna mer och mer tills de släpper varandra och dansar fritt omkring. Nu har vattnet övergått till vattenånga.Vi har även experimenterat kring vad som flyter och sjunker. Barnen fick ställa en hypotes på vad de trodde och sen fick de testa och se vad som hände.



I veckan har vi tränat på en ny läsfixare, konstnären. Konstnären skapar bilder i huvudet av det som vi läser. Vi läste ett stycke ur James och jättepersikan. Vi pratade om att vi får bilder i huvudet. Bilderna kan vara olika beroende på vilka erfarenheter vi har med oss. Barnen fick sen rita vilka bilder de fick. Här är ett smakprov på några.


 När vi jobbar med matte så gör vi det på många sätt. Ju fler metoder desto större erfarenhet får vi. Denna vecka har vi arbetat med lilla subtraktion. Här nedan kan ni se hur barnen lägger ett pyramidpussel där subtraktionen ska stämma på alla håll. De spelar spel, Lycko och arbetar med arbetsblad.




 Jag har berättat innan om hur barnen har skapat instrument av rör och annat samt hur de har skapat musik tillsammans med musiker. Här kan ni höra resultatet. Musikstycket heter " Natten".



Nästa vecka tar vi en paus i bokstavsarbetet. På måndag kommer musikskolan och spelar och visar instrument. Vi kommer att arbeta vidare med fågelfaktatexterna och fågelsagorna som barnen har skrivit. På tisdag uppmärksammar vi våffeldagen. Sen kommer vi att fortsätta med vattentemat och att arbeta med subtraktion i matten.

En påminnelse till er som inte har bokat er på samtal!


V.13
Skola
Fritids
Måndag
Musikskolan på besök
Aktivitet
Tisdag
Våffeldagen
Idrott
Utedag
Onsdag


Aktivitet
Torsdag


Idrottshall
Fredag
Läsläxa, matteläxa subtraktionsspel
Aktivitet


Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar