Kul att kunna

Kul att kunna

onsdag 28 maj 2014

Ystad Djurpark

En blåsig, kall men härligt rolig dag!



Det fotograferades flitigt.


Modiga barn, eller hur?


Alla vinklar kan vara intressanta när man fotograferar.


Kul att leka kurragömma i det höga gräset. Kolla gärna era barn efter smådjur som fästingar.




  Här ovan har djurskötaren samlat alla Lemurer. Monika har samlat alla barnen.

 


En kängurumamma med sin unge som diar.


Toalettkön till toaletten hos aporna.


fredag 23 maj 2014

Vecka 21


Oj vad våra husdjur växer. De har växt ca 30mm och har börjat söka sig upp till taket för att hänga sig upp och ned. Där spinner de en tunn tråd runt sig till en puppa. I dag var det spännande för under natten hade tre förvandlats till puppor. 



Under tiden som vi skrev om fjärilens livscykel så förvandlades de andra två till puppor. På måndag ska de få flytta över till en fjärilsbur. Där får de hänga ca 1 vecka innan fjärilarna tar sig ut ur puppan. Har vi otur sker detta när vi är lediga. Hoppas de väntar till måndag efter Kristihimmelsfärd.


För att befästa kunskapen riktigt så använder vi olika metoder och sinnen. Vi har riktiga larver som blir fjärilar så småningom. Dessa tittar vi på varje dag och skriver en kort dagbok kring. Vi har tittat på film och pratat om vad som händer. Sen har barnen i sina skrivpar skrivit om händelseförloppet och gjort en egen liten fjärilsbok. Sen har de också målat makaroner och skapat händelseförloppet på en pinne.

Ägg, larv, puppa, fjäril

Denna fantastiska vecka då sommaren verkligen har kommit har vi haft en del utelektioner. Här har vi matte. Vi "spelar" Bingo. Vi har ritat upp bingoplaner med tal mellan 11 och 20. Barnen fick ställa sig på var sin siffra. Ett barn sa t.ex 12+5 de som stod på 17 fick sätta sig. sen sas det t.ex 14-2, de som stod på 12 fick sätta sig. När laget fick en rad som satt så fick de Bingo. Kul sätt att träna addition och subtraktion på.





 På idrotten har de arbetat med karta och karttecken. Det är en förberedelse för att så småningom kunna läsa kartor och orientera. Här har de skapat ett minilandskap i en rockring. De tittade sen på landskapen för att se om de fanns några karttecken. Och det fanns det. De hade gjort berg av pinnar som de hade lagt på varandra dvs täta streck så som man visar höjder på kartor också. Vägar var linjer av gräs, stjälkar eller pinnar osv.




I måndags hade vi en riktigt härlig läsgrupps stund. Barnen var väl förberedda och hade läst och skrivit frågor till texten. Det var bra frågor som frågor på raden, mellan raden, dvs där man kan svara utifrån det de har läst och även frågor bortom texten där de fick ta in egna erfarenheter och funderingar. Vi analyserade frågorna för att bli medvetna om vilken sorts fråga de ställde och vad de innebar. Barnen blev så duktiga att de själva började diskutera vilken sorts fråga kamraterna hade hittat på. Jag bara njöt. Det är härligt när de blir aktiva i sitt lärande.

Vi har jobbat med skapande skola under våren. Dels har barnen träffat musiker och gjort instrument och musik som ni har fått ta del av tidigare. Vi har också målat med inspiration från konstnären Inge Schiöler. Han är en mycket färgstark konstnär som mest arbetar med olja och pastell. Alla skolor har deltagit i detta projekt och barnens tavlor kommer att visas på en konstrunda 9-12/6. Tavlorna kommer dels att finnas på Staffanstorps konsthall där det ska vara vernissage söndag 8/6 kl. 13-16 och i fönster på skolor, företag och offentliga platser i kommunen. Det kommer att finnas kartor där man kan se var konsten ställs ut. Alla elever får en karta. Kartorna finns också på utställningsplatserna, i Staffanstorps Aktuellt och i digital form för mobiler.




Här är barnen i full färd med att måla.


Vi avslutade veckan med en liten flöjtkonsert. Flickorna var jätteduktiga. Deras flöjtlärare visade upp olika flöjter.


Läxa: Till måndag 26/5 har barnen läsläxa där de ska träna på konstnären. De ska rita en bild som de får i huvudet av det de läser. Matteläxan är att spela additions spelet för att träna.

Till 2/6 har vi den sista läxan för detta läsår. Även om det är lite ledigt med Kristihimmelsfärds helg så har vi läxa till måndagen efter. Det blir att läsa det sista i boken och träna på Cowboyen. De ska sammanfatta boken genom att skriva stödord i ett schema som de får med sig hem. Där fyller de i vad som hände i början av berättelsen, mitten och slutet, vilka personer/djur som är med och var de är. Med hjälp av detta ska de återberätta berättelsen i skolan. De får också ett subtraktions spel med sig att öva på.

Till sist!
På onsdag ska vi åka på utflykt för julmarknadspengarna. Alla 1:or åker till Ystad djurpark. Vi åker iväg 9.15 och är tillbaka 14.15. Vi börjar som vanligt 8.15 men observera att vi är tillbaka lite senare. Barnen ska ha med sig matsäck för dagen, något att sitta på och bekväma kläder. Tänk på att ha dricka så det räcker nu när det är så varmt. Packa det så att de själva kan bära matsäcken en hel dag.


V.22SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa Aktivitet
TisdagIdrott uteLekplats
OnsdagUtflykt Aktivitet
TorsdagLov

FredagLov


Trevlig helg!

fredag 16 maj 2014

Vecka 20

I matten denna vecka har vi arbetat med både problemlösning och 20-kompisar. Då har vi tränat flera av förmågorna som det står om i läroplanen. Vi har analyserat, kommunicerat, hanterat information och begrepp och bundit ihop det med den metakognitiva förmågan, hur vi kan dela upp talet 20 och vilka som är 20-kompisar. Först repeterade vi 10-kompisarna. Det gjorde vi på olika sätt. Här ser ni hur vi bygger tiokompisar med hjälp av klossar. Sen testade vi om de kunde säga 10-kompisen till ett tal. I stället för att räcka upp handen eller ropa rakt ut så fick de var sitt laminerat vitt papper. På det skrev de 10-kompisen till det tal jag sa. På det viset kunde jag se hur de kunde detta och alla fick chans att svara. Det fiffiga med laminerat papper är att de kunde sudda ut och skriva på nytt hur många gånger som helst. När vi hade träna detta så la vi till ett tiotal på den ene kompisen. 
D.v.s. 7+3=10 17+3=20 4+6=10 14+6=20 osv. Då såg de sambandet mellan tio-kompis och tjugo-kompis.


Veckans problemlösning: "I en påse låg fyra kulor i olika färger. På hur många sätt kan du kombinera dessa kulor". Barnen fick i par en kulpåse, papper och penna. De fick fria händer att lösa problemet. De flesta provade sig fram genom att ta två kulor i taget och se vilken kombination de fick. Så småningom när samma kombination kom igen så tog de upp alla kulorna och gick mer systematiskt till väga och tog en färg och parade ihop den med de övriga färgerna. Sen la de den kulan åt sidan och fortsatte med nästa.
En i klassen tänkte snabbt ut hur många gånger det gick genom att tänka sig att de låg som en fyrkant med en kula i vart hörn. Hon drog sträck mellan kulorna och räknade antal sträck. Här på fotot ser ni hur hon tänkte men här är det fem kulor. De andra barnen tyckte det var jättecoolt och blev superintresserade och ville göra samma själv. Här är ett fantastiskt exempel på hur barnen är läranderesurser för varandra. I denna övning tränade vi på alla förmågorna. De tränade förmågan att hantera information genom att samla information om vad de skulle göra, strukturera och sortera upp arbetet, de tränade på att förstå begrepp som kombinera. De använde sin metakognitiva förmåga när de tolkade, prövade, omprövade och valde mellan olika strategier för att lösa problemet.  När de skulle redovisa för varandra så fick de föreslå lösningar, beskriva orsak och konsekvens, jämföra likheter och skillnader, förklara och se samband, dvs de analyserade problemet. De använde sin kommunikativa förmåga när de argumenterade för sin lösning och mötte de andras argument. Vet ni hur många kombinationer fyra färger kan ha? Sex.


Se så fina fågelfaktaböckerna blev. Barnen har fottat, ritat och skrivit om några vinterfåglar på Ipaden. Om det projektet skrev jag i ett tidigare inlägg. Här är ett litet smakprov.





Vi har tränat på att skriva en saga. Det var i samband med att vi hittade isäggen i vintras. Barnen skrev då en saga om isfågeln Qyxzyz. Vi har bearbetat texterna och nu är de färdiga. Här tränar de inför att läsa högt för sina kamrater.

Det tränas i alla hörn.

Genom att lyssna tränar man också inför uppläsningen. 

Det är mycket att tänka på vid uppläsning. Publiken ska vara tyst, titta på den som läser och visa intresse.

De som läser ska tänka på att artikulera, tala tydligt, läsa med inlevelse och läsa om om det blir fel så att alla förstår.

För att hjälpa varnade att bli bättre tränar vi på att ge varandra konstruktiv kritik. Vi lyfter det som var bra och ger tips för att det ska bli ännu bättre.  Det är en väldigt bra övning för att kunna se positiva saker och inte kritisera varandra och att kunna lyssna och ta emot förslag på förbättringar.

Som ni såg i förra inslaget så har fem fjärilslarver flyttat in i klassrummet. Vi mäter dem varje dag för att se hur de växer. Bara sen i går har de växt 4 mm. Efter helgen har de säkert växt mycket. Vi skriver dagbok varje dag för att följa deras utveckling. I veckan som kommer ska vi titta på hur en fjärils livscykel är. Vi ska fortsätta träna på att skriva sagor med början, mitt och slut. Denna gången ska sagorna handla om en fjäril. I matten ska vi arbeta vidare med addition och subtraktion i talområdet 10-20.

Läxor:

Till 19/5 har de 20-kompisar och lilla subtraktion för de som inte hade gjort det till förra gången. Läsläxa, Reportern.

Till 26/5 Mattespel addition upp till 20. Läsa (se läxpappret) och arbeta med konstnären.


V.21SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa Aktivitet
TisdagIdrott uteLekplats
Onsdag
Aktivitet
Torsdag
Idrottshallen
Fredag
Aktivitet


Trevlig helg!

onsdag 14 maj 2014

Våra nya husdjur

I dag kom våra nya husdjur med flyg från England. Det är Nässelfjärilslarver. Vi ska följa dem i de olika stadierna tills de blir fjärilar. Barnen har redan spåna på namn till dem men frågan är om det är flickor eller pojkar???

fredag 9 maj 2014

Vecka 19

I måndags hade vi våra första bokdiskussioner kring den bok de har läst i läxa. Det blev bra tankar kring strategin spågumman. De siade om hur berättelsen i deras bok kommer att fortsätta. Vi tränade ännu lite till på spågumman genom att läsa "Sandvargen" av Åsa Lind. Där visade jag hur man kan tänka som en spågumma. Vi funderade före vi började läsa, under tiden vi läste och på vad nästa kapitel kan handla om. Genom att jag visar hur jag tänker ger jag barnen verktyg för att själva kunna använda sig av den strategin. Vi arbetade också med detektiven så de är förberedda för läxan till nästa måndag.

I veckan har vi också tränat på strategin "cowboy". Då tränar vi på att plocka ut nyckelord ur en text för att sen sammanfatta texten. Vi har läst sagan om "Vanten". Barnen har sen skrivit ned nyckelord enligt ett schema som de sen utgår från när de skriver ned en sammanfattning av sagan.        
Som högläsningsbok läser vi nu "Min pappa tyngdlyftaren" av Lina Lundh. Både den och "Sandvargen" är väldigt bra böcker där barnen känner igen sig i flera situationer. Barnen fann också många kopplingar mellan dessa böcker. Det är också ett led i läsförståelsen att kunna göra textkopplingar. Det kan vara kopplingar mellan olika texter eller kopplingar mellan text och egna erfarenheter. I bägge dessa böcker är huvudpersonerna flickor som har föräldrar som är lite frånvarande. De fastnar gärna i tidningen och lyssnar inte på flickorna. Flickorna skapar sig fantasifigurer. I det ena fallet en pappa och i det andra en sandvarg. Böckerna tar upp vardagshändelser som barnen känner igen sig i både med alvar och med humor.


Här sitter flickorna med "Min pappa tyngdlyftaren" för att de är så nyfikna på vad som händer sen. Det är härligt att se hur lässugna de blir.

Är ni intresserade av att läsa mer om hur vi tränar oss till att bli stjärnläsare kan ni läsa mer här. (klicka på länken)
En läsande klass

Vi har tränat på att skriva bokstäver och som jag skrev sist så är de fantastiskt duktiga. Här spårar de först bokstaven i sand. Sen tränar de med penna i skrivboken.


I matten har vi börjat arbeta med talområdet 11-20. Denna vecka har vi arbetat med talraden, talens grannar, udda och jämna tal, hur talen skrivs och siffrornas värde. Det är inte helt lätt att förstå att i talet 14 så är 1 värd tio och 4 värd fyra. För att träna på detta så fick barnen bygga talen 11-19 med olika material.

I dag fredag redovisade de sitt arbete kring fåglar. De har gjort faktaböcker på Ipaden. Här läser de upp den för klassen och tränar sig på att tala tydligt och högt så att kamraterna kan höra. Även om man i leken kan vara ganska högljudd så är det inte lika lätt att tala tydligt när många lyssnar.



Läxa: Tänk på läxan som är till måndag (Läsläxa med detektiven, Matteläxa Lilla minus)
Nästa vecka är läsläxan med läsfixare "Reporten" och matteläxa att träna på 20-kompisarna.

Från och med nu så är det utomhus idrott. Packa med kläder och skor för utomhusgympa. De byter om och duschar som vanligt i omklädningsrummen.

På tisdag är det Fritidshemmens dag. Det kommer att firas utomhus på skolgården och i Scoutparken. Det kommer att bli många olika aktiviteter, korv och glass. Festligheterna pågår till ca 15.45. När ni hämtar era barn så leta upp någon av fritids Sleipners personal så hjälper de er att hitta dem.


V.20SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa till 19 majAktivitet
TisdagIdrott uteFritidshemmens dag
Onsdag
Aktivitet
Torsdag
Idrottshallen
Fredag
Aktivitet


Trevlig helg!

söndag 4 maj 2014

Vecka 18

Hoppas ni har haft en riktigt skön långhelg!

Veckan som gick var en kort vecka då vi hade två arbetsdagar och en utflyktsdag. I måndags introducerade vi två nya arbetsmoment. Vi har börjat forma bokstäver med penna på papper. Då samlar vi de bokstäver som har liknande form och övar in dem så de blir säkra på hur de skrivs. De bokstäver vi började med är de som skrivs med rundad form och motsols d.v.s. o, ö, a, å, ä, u, c, d, q och g. Först tränar de på bokstavsformerna i sand och på tavlan innan de skriver på papper. Det är fantastiskt att se hur fint barnen kan forma dessa bokstäver. Eftersom vi har väntat med att forma bokstäver för hand och fokuserat på att bli säkra på hur bokstäverna ser ut, hur de ljudas, läses och skrivs tillsammans till ord och i texter så behöver inte barnen lägga energi på det nu när de formar bokstäverna. Nu kan de lägga energin på att forma bokstäverna i stället. Under denna tid tills nu har vi tränat finmotoriken och de är mer mogna för att skriva. Jag ser stor skillnad från tidigare år när vi har börjat med att skriva på hösten i 1:an.

Det andra arbetsområdet är ett läsgruppsarbete där barnen ska förbereda sig genom att läsa och göra några små uppgifter i läxa inför läsgruppsträffen som är på måndagar. Vi arbetar då med "Läsfixarna" en i taget för att de ska bli bekanta med hur de kan använda dem i sin egen läsning.

I vårt tema "Året runt" pratade vi om sommaren. I veckan som kommer ska vi prata om hur djur och natur har det på hösten.

I matten har vi arbetat med att mäta. Barnen har blivit bekanta med hur man mäter med linjal och måttband. De har fått begrepp om meter, dm, cm och mm. När vi var på utflykt och vandrade började de fundera på hur många Kjell kilometer vi hade gått. Eftersom vi gick en km i Hjärup så har de en känsla för hur lång en km kan vara. Det är härligt att höra hur de tar till sig av det vi arbetar med och reflekterar över det. Nästa vecka ska vi börja arbeta med talområdet 11-20 där vi ska träna på vad positions systemet är, d.v.s siffrors värde i olika positioner (ental och tiotal till en början) och räkna addition och subtraktion.

Denna korta vecka avslutade vi som sagt var med en utflykt. Lyckan var gjord när vi fick åka MFF bussen ut till skogen. I skogen vandrade vi en bit sen byggde de kojor, letade efter blommor, lekte en massa och framför allt fikade. Vi var samlade alla i F-5 B så det var många att leka med.






Korvkö! Alltid gott med grillad korv när man är ute i skogen. 


Myspys i skogen.




Nu går tiden snabbt. Det är bara tre hela veckor kvar sen är det tre kortare veckor innan sommarlovet.  Läxorna är till måndagar i fortsättningen. Till denna måndag 5/5 är det bara läsläxa. Till nästa måndag 12/5 är det både läsläxa och matteläxa. Läsläxan är att fortsätta läsa i den bok de lånar med hem med uppgift till (se läsloggen de fick med sig hem i veckan). Matteläxa är att träna på lilla subtraktion. De får med sig övningslista där de ska räkna fyra kolumner till nästa måndag. Det är viktigt att de tränar om och om igen för att automatisera det.



V.19SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa till 12 majAktivitet
TisdagIdrottUtedag
Onsdag
Aktivitet
Torsdag
Idrottshallen
Fredag
Aktivitet