Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 23 maj 2014

Vecka 21


Oj vad våra husdjur växer. De har växt ca 30mm och har börjat söka sig upp till taket för att hänga sig upp och ned. Där spinner de en tunn tråd runt sig till en puppa. I dag var det spännande för under natten hade tre förvandlats till puppor. 



Under tiden som vi skrev om fjärilens livscykel så förvandlades de andra två till puppor. På måndag ska de få flytta över till en fjärilsbur. Där får de hänga ca 1 vecka innan fjärilarna tar sig ut ur puppan. Har vi otur sker detta när vi är lediga. Hoppas de väntar till måndag efter Kristihimmelsfärd.


För att befästa kunskapen riktigt så använder vi olika metoder och sinnen. Vi har riktiga larver som blir fjärilar så småningom. Dessa tittar vi på varje dag och skriver en kort dagbok kring. Vi har tittat på film och pratat om vad som händer. Sen har barnen i sina skrivpar skrivit om händelseförloppet och gjort en egen liten fjärilsbok. Sen har de också målat makaroner och skapat händelseförloppet på en pinne.

Ägg, larv, puppa, fjäril

Denna fantastiska vecka då sommaren verkligen har kommit har vi haft en del utelektioner. Här har vi matte. Vi "spelar" Bingo. Vi har ritat upp bingoplaner med tal mellan 11 och 20. Barnen fick ställa sig på var sin siffra. Ett barn sa t.ex 12+5 de som stod på 17 fick sätta sig. sen sas det t.ex 14-2, de som stod på 12 fick sätta sig. När laget fick en rad som satt så fick de Bingo. Kul sätt att träna addition och subtraktion på.





 På idrotten har de arbetat med karta och karttecken. Det är en förberedelse för att så småningom kunna läsa kartor och orientera. Här har de skapat ett minilandskap i en rockring. De tittade sen på landskapen för att se om de fanns några karttecken. Och det fanns det. De hade gjort berg av pinnar som de hade lagt på varandra dvs täta streck så som man visar höjder på kartor också. Vägar var linjer av gräs, stjälkar eller pinnar osv.




I måndags hade vi en riktigt härlig läsgrupps stund. Barnen var väl förberedda och hade läst och skrivit frågor till texten. Det var bra frågor som frågor på raden, mellan raden, dvs där man kan svara utifrån det de har läst och även frågor bortom texten där de fick ta in egna erfarenheter och funderingar. Vi analyserade frågorna för att bli medvetna om vilken sorts fråga de ställde och vad de innebar. Barnen blev så duktiga att de själva började diskutera vilken sorts fråga kamraterna hade hittat på. Jag bara njöt. Det är härligt när de blir aktiva i sitt lärande.

Vi har jobbat med skapande skola under våren. Dels har barnen träffat musiker och gjort instrument och musik som ni har fått ta del av tidigare. Vi har också målat med inspiration från konstnären Inge Schiöler. Han är en mycket färgstark konstnär som mest arbetar med olja och pastell. Alla skolor har deltagit i detta projekt och barnens tavlor kommer att visas på en konstrunda 9-12/6. Tavlorna kommer dels att finnas på Staffanstorps konsthall där det ska vara vernissage söndag 8/6 kl. 13-16 och i fönster på skolor, företag och offentliga platser i kommunen. Det kommer att finnas kartor där man kan se var konsten ställs ut. Alla elever får en karta. Kartorna finns också på utställningsplatserna, i Staffanstorps Aktuellt och i digital form för mobiler.




Här är barnen i full färd med att måla.


Vi avslutade veckan med en liten flöjtkonsert. Flickorna var jätteduktiga. Deras flöjtlärare visade upp olika flöjter.


Läxa: Till måndag 26/5 har barnen läsläxa där de ska träna på konstnären. De ska rita en bild som de får i huvudet av det de läser. Matteläxan är att spela additions spelet för att träna.

Till 2/6 har vi den sista läxan för detta läsår. Även om det är lite ledigt med Kristihimmelsfärds helg så har vi läxa till måndagen efter. Det blir att läsa det sista i boken och träna på Cowboyen. De ska sammanfatta boken genom att skriva stödord i ett schema som de får med sig hem. Där fyller de i vad som hände i början av berättelsen, mitten och slutet, vilka personer/djur som är med och var de är. Med hjälp av detta ska de återberätta berättelsen i skolan. De får också ett subtraktions spel med sig att öva på.

Till sist!
På onsdag ska vi åka på utflykt för julmarknadspengarna. Alla 1:or åker till Ystad djurpark. Vi åker iväg 9.15 och är tillbaka 14.15. Vi börjar som vanligt 8.15 men observera att vi är tillbaka lite senare. Barnen ska ha med sig matsäck för dagen, något att sitta på och bekväma kläder. Tänk på att ha dricka så det räcker nu när det är så varmt. Packa det så att de själva kan bära matsäcken en hel dag.


V.22SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa Aktivitet
TisdagIdrott uteLekplats
OnsdagUtflykt Aktivitet
TorsdagLov

FredagLov


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar