Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 9 maj 2014

Vecka 19

I måndags hade vi våra första bokdiskussioner kring den bok de har läst i läxa. Det blev bra tankar kring strategin spågumman. De siade om hur berättelsen i deras bok kommer att fortsätta. Vi tränade ännu lite till på spågumman genom att läsa "Sandvargen" av Åsa Lind. Där visade jag hur man kan tänka som en spågumma. Vi funderade före vi började läsa, under tiden vi läste och på vad nästa kapitel kan handla om. Genom att jag visar hur jag tänker ger jag barnen verktyg för att själva kunna använda sig av den strategin. Vi arbetade också med detektiven så de är förberedda för läxan till nästa måndag.

I veckan har vi också tränat på strategin "cowboy". Då tränar vi på att plocka ut nyckelord ur en text för att sen sammanfatta texten. Vi har läst sagan om "Vanten". Barnen har sen skrivit ned nyckelord enligt ett schema som de sen utgår från när de skriver ned en sammanfattning av sagan.        
Som högläsningsbok läser vi nu "Min pappa tyngdlyftaren" av Lina Lundh. Både den och "Sandvargen" är väldigt bra böcker där barnen känner igen sig i flera situationer. Barnen fann också många kopplingar mellan dessa böcker. Det är också ett led i läsförståelsen att kunna göra textkopplingar. Det kan vara kopplingar mellan olika texter eller kopplingar mellan text och egna erfarenheter. I bägge dessa böcker är huvudpersonerna flickor som har föräldrar som är lite frånvarande. De fastnar gärna i tidningen och lyssnar inte på flickorna. Flickorna skapar sig fantasifigurer. I det ena fallet en pappa och i det andra en sandvarg. Böckerna tar upp vardagshändelser som barnen känner igen sig i både med alvar och med humor.


Här sitter flickorna med "Min pappa tyngdlyftaren" för att de är så nyfikna på vad som händer sen. Det är härligt att se hur lässugna de blir.

Är ni intresserade av att läsa mer om hur vi tränar oss till att bli stjärnläsare kan ni läsa mer här. (klicka på länken)
En läsande klass

Vi har tränat på att skriva bokstäver och som jag skrev sist så är de fantastiskt duktiga. Här spårar de först bokstaven i sand. Sen tränar de med penna i skrivboken.


I matten har vi börjat arbeta med talområdet 11-20. Denna vecka har vi arbetat med talraden, talens grannar, udda och jämna tal, hur talen skrivs och siffrornas värde. Det är inte helt lätt att förstå att i talet 14 så är 1 värd tio och 4 värd fyra. För att träna på detta så fick barnen bygga talen 11-19 med olika material.

I dag fredag redovisade de sitt arbete kring fåglar. De har gjort faktaböcker på Ipaden. Här läser de upp den för klassen och tränar sig på att tala tydligt och högt så att kamraterna kan höra. Även om man i leken kan vara ganska högljudd så är det inte lika lätt att tala tydligt när många lyssnar.



Läxa: Tänk på läxan som är till måndag (Läsläxa med detektiven, Matteläxa Lilla minus)
Nästa vecka är läsläxan med läsfixare "Reporten" och matteläxa att träna på 20-kompisarna.

Från och med nu så är det utomhus idrott. Packa med kläder och skor för utomhusgympa. De byter om och duschar som vanligt i omklädningsrummen.

På tisdag är det Fritidshemmens dag. Det kommer att firas utomhus på skolgården och i Scoutparken. Det kommer att bli många olika aktiviteter, korv och glass. Festligheterna pågår till ca 15.45. När ni hämtar era barn så leta upp någon av fritids Sleipners personal så hjälper de er att hitta dem.


V.20SkolaFritids
MåndagLäsläxa och matteläxa till 19 majAktivitet
TisdagIdrott uteFritidshemmens dag
Onsdag
Aktivitet
Torsdag
Idrottshallen
Fredag
Aktivitet


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar