Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 5 september 2014

Vecka 36

Denna vecka har varit fylld med hur det var för 1000 år sedan här, där vi bor. Vi läser om Malte och Krake i "På uppdrag i Uppåkra" Där får vi följa Malte som lever i nutid och reser tillbaka i tiden och träffar Krake. De får vara med om ett spännande äventyr i Uppåkra. I onsdags gick vi dit upp och fick se stenen som är med i boken. Sofia som är arkeolog guidade oss runt och på ett väldig levande sätt berättade hon om hur det såg ut i Uppåkra för 1000 år sedan. 


 Här använder Sofia en app där vi kan se var ett av långhusen låg. När hon riktar ipaden mot skylten ser vi huset. Riktigt coolt tyckte barnen.



Här sitter vi nu inne i ett av långhusen vid eldstaden. Sofia berättar en saga om Völund. Den är ganska hemsk så Sofia berättade en enklare version där det värsta inte fanns med. Vill ni läsa berättelsen kan läsa den här http://sv.wikipedia.org/wiki/Völund

De har funnit ett beslag som avbildar Völund. Ni kan se en bild på beslaget i foldern ni fick med hem i onsdags.

Efter all historia var det skönt att fika lite innan vi skulle gå tillbaka till skolan.


 Vi har provat på att skriva våra namn med runor. Kan ni gissa vems namn dessa är?



Om alla dessa upplevelser har barnen skrivit och ritat.

Vi har även tränat på vårt alfabet och alfabetisk ordning.

I matten har vi fortsatt med talets grannar upp till 100. Vi har även jobbat med 100-rutan och då tränat bl.a. tiostegsräkning.

Nu så här i valtider har vi pratat om hur Sverige styrs, skillnaden på demokrati och diktatur. Hur ett val går till och hur ett demokratiskt möte går till, t.ex. ett klassråd.

Barnen har i dag fått med sig hem en blankett kring elevens val. De ska fylla i den och ta med sig den på måndag. Det är viktigt att den följer med på måndag så att vi kan förbereda elevens val till onsdag.

Jag vill återigen påminna er om att lämna lapparna om elev- och föräldrauppgifter och vaccination.

På torsdag ska vi ha en fadderdag hela B-spåret. Mer om det får ni veta i nästa veckobrev.

Läsläxan: Vi fortsätter nästa vecka med samma läxa. Läs en kvart om dagen. Ta med bok och papper på fredag. Tänk på att de växlar in en pärla för varje kryss. Träna också på den sida som de ska läsa upp. Det är jobbigt att läsa högt om man inte har tränat.


V.37SkolaFritids
MåndagMusik
TisdagSlöjd
OnsdagElevens val
TorsdagIdrott Fadderdag

FredagLäsläxa

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar