Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 26 september 2014

Vecka 39

Fredag igen :-)

Denna vecka har vi tränat på förmågan att förstå och ta till sig nya begrepp. I matematiken är det många nya begrepp. Denna vecka arbetar vi med begreppen automatisera, position, tusental, hundratal, tiotal och ental.

I matten har vi arbetat med 5 och 10 skutt och siffrornas position i talet. Vi har hoppat skutt på 100 mattan och arbetat konkret med material för att förstå siffrornas position i ett tal och dess värde.


Här lägger de ental, tiostavar och hundraplattor och siffror för att förstå siffrornas värde i ett tal.


Denna vecka har vi pratat om hur viktig prästen och kyrkan var för familjerna för 100 år sedan. Vi läste om en familj som inte kom till kyrkan en söndag för deras ko kalvade. De tyckte det var tråkigt för det är den dagen i veckan som de fick träffa sina vänner. Vi läste om kyrkoboken och husförhör. Vi tittade på ett avsnitt ur Emil i Lönneberga när det var husförhör i Katthult. Sen gjorde vi en gemensam fakattext som barnen sen fick skriva av för hand. Det var första gången vi använde penna i stället för datorn när vi skrev faktatext.

De har tränat en del på att forma bokstäver denna termin så det gick riktigt bra. De skrev fantastiskt bra. Deras finmotorik är mer mogen nu och de är sugna på få använda pennan. Det var lite jobbigare än att skriva på datorn. De blev trötta i handen och när de skrev fel var det mer att fixa med. Det kom en undring som visar att det det inte är helt självklart att text skriven med penna och text skriven på dator är detsamma. "Har man punkt och stor bokstav när man skriver med penna också?" Det är mycket man ska upptäcka.

Vi läser nu en spännande bok "Drakens håla" av Ewa Christina Johansson. Vi tränar de olika lässtrategierna som gör oss till goda läsare och funderar på vad , varför och hur? dvs "spågumman" och svårlästa ord och begrepp "Detektiven".

Om ni vill veta lite mer om hur vi arbetar med Läsfixarna så kan ni titta på denna lilla film. Vi arbetar i stort på samma sätt.Film

Nästa vecka kommer Annika Johansson som läser till lärare och gör sin praktik i fyra veckor.

Vi kommer att nästa vecka fortsätta träna på förmågan att förstå och använda nya begrepp, träna på addition och subtraktion, tvillingtal dvs räknetal som 3+3, 5+5, 8+8 osv.

I temat "Familjen för 100 år sedan" kommer vi att prata om skolan och lekar. Berätta gärna för era barn vad ni lekte när ni var små. Har de möjlighet så hade det varit roligt om de kunde fråga någon äldre personer om deras barndom.

Läxa 
Läsläxa, läs 15 min fyra gånger under veckan.
Matteläxa, träna på addition- eller subtraktionspappret så du kan räkna snabbt i huvudet. Träna en kolumn varje dag.


V.40SkolaFritids
MåndagMusik
TisdagSlöjd  
OnsdagBad onsdagsgruppen
TorsdagIdrott 

FredagLäs- matteläxa
Bad fredagsgruppen



Fritis hälsar att det nu sitter listor på anslagstavlan vid ingången där ni kan skriva era telefonnr, som sen kan användas när barnen vill ringa för att leka med varandra. De ber er också om att lämna in lappen om höstlovet.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar