Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 19 september 2014

Vecka 38

Oj vad en vecka går fort!

Denna vecka har vi fortsatt att träna på förmågan att kommunicera. Barnen börjar få grepp om vad det innebär. Man kan kommunicera på många sätt, inte bara genom att prata. Vi kommunicerar  på många sätt t.ex. genom bilder och våra texter.

Vi har börjat att titta på hur det var för hundra år sedan. Vi har läst om Olga som berättar hur det var att vara barn då. Vi har jämfört hur det var förr och nu. Barnen har skrivit lång text om det. Några barn har haft med sig lite saker att visa och berättelser. De får gärna ha med sig både något att visa som är gammalt och berättelser.

I No har vi tidigare pratat om väder och temperatur. I matten har vi då tränat på att läsa av en termometer. Vidare har vi arbetat med tallinjen. Termometern är en variant av en tallinje. Nu i So arbetar vi med historia och gör en tidslinje som också är en sorts tallinje. Vi har tittat på vilka uppfinningar och händelser det har varit de senaste 100 åren. Med all förkunskap kring om vad en tallinje är så förstod de snabbt hur tidslinjen fungerade.






I matten har vi nu arbetat med talraden 0-100, talets grannar och talets placering på talraden och på 100 rutan. Detta har vi gjort för att få en bild och förståelse för talens storlek. I dag tog vi tag i addition och subtraktion och försökte komma ihåg hur man räknar smartast i talområdet 0-20. Det gjorde vi genom att de två och två skulle skriva ned två additionstal och två subtraktionstal. Sen poängsatte vi det. 1 poäng för rätt addtionstal och 2 poäng för rätt subtraktionsral. Om de var fel blev det avdrag med 1 eller 2 poäng. När de redovisade så fick de berätta hur de tänkte när de räknade. Det blev bra diskussioner kring olika strategier.


Vi hann också med att träna på 5 och 10 steg. Här går det stegen på en matta så de tränar in 5 och 10 stegen även med kroppen.


I onsdags hade vi skoljoggen. Barnen sprang och gick 10.9 mil. FANTASTISKT!
Det var några som hade träningsvärk dagen efter men vi hade en härlig och rolig dag.




Nästa vecka ska vi titta på kyrkans betydelse, skola och lek för 100 år sedan. Vi ska arbeta vidare med läsfixarna när vi läser och i matten ska vi arbeta med postionssystemet. Det är viktigt att förstå postionssystemet för att kunna använda bra strategier när man räknar.

Inför utvecklingssamtalen som börjar nästa vecka har barnen förberett sig genom att ha tänkt till om sitt lärande och vad de behöver träna mer på. Ni får hem underlaget så att ni kan titta på det. Svara på frågorna i IUP tillsammans och ta med er allt till samtalen. Det finns många tider kvar till er som inte har bokat samtal än.


Till sist vill vi tacka för att så många kom på föräldramötet. 



V.39SkolaFritids
MåndagMusik
TisdagSlöjd  
OnsdagBad onsdagsgruppen
TorsdagIdrott 

FredagLäsläxa
Bad fredagsgruppen


Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar