Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 24 oktober 2014

Vecka 43

I veckan har vi börjat arbeta kring vår stad "City". Barnen har läst faktatext om den samhällsfunktion de fick. De läser, skriver ned nya begrepp och stryker under det som är viktigt. Här jobbar de med läsfixarna spågumman, detektiven och cowboyen.



Utifrån det har de börjat skriva en egen faktatext på datorn. De har också börjat måla på husen som vi sen ska bygga City av.



I Torsdags hade vi en härlig skogsutflykt. Vi hade tur med vädret. Barnen lekte, lekte och lekte. Här är det kojbygge. Vi lekte också 36 leken. Barnen var indelade i sina faddergrupper F-2. Grupperna bestämde sig för ett läte som bara deras grupp kände till. De fick sen slå en tärning. Fick de t.ex. en 4:a så skulle de leta upp lapp 4 och utföra det uppdraget.

När de hade hittat rätt lapp kallade de på varandra med sitt läte för att kunna utföra uppdraget.


Här lägger de sex kottar som prickarna på en tärning.

Här bygger de en kvadrat.


Här hittar de 10 lika föremål.

När de hade gjort ett uppdrag slog de tärningen igen och la till det nya antalet prickar till det förra och sprang och letade upp nästa lapp. När det efter ett anatal gånger kom upp till 36 var de i mål.



På engelska fick de arbeta i par och skriva in rätt kroppsdel på gubben. När de var klara redovisade de för varandra. De har lärt sig en hel del.



I dag fredag är det FN-dagen. Vi har pratat om barnkonventionen och barns rättigheter. Vi gjorde ett "Barnens rätt träd". Barnen skrev ned en rättighet som de tyckte var viktig och vi klistrade upp dem på en gren. Det blev väldigt dekorativt.


I dag var det finalen på läsläxan. De har nu i åtta veckor läst 15 min. om dagen. Varje fredag har de fått läsa upp en sida och samlat på pärlor. En pärla för varje kryss. I dag gjorde de sitt namnarmband. Bild på dem ser ni på barnens eget inlägg. Efter lovet kommer vi att ha en annan typ av läs och skrivläxa. Mer info får ni då.

Vi har i dag gjort en trivselenkät helt anonymt. I klassen är trivseln hög. Det som dippade lite var arbetsron. Vi pratade om vad arbetsro är. De menade att det ska vara helt tyst och att det stör om någon går och hämtar saker eller går efter den vuxne för att få hjälp. Det går inte att få det helt tyst eftersom alla arbetar olika fort och arbetar med olika saker så viss rörlighet och småprat blir det. De var rörande överens om att det var de själva som måste göra något för arbetsron. Vi kom överens om att arbeta vidare på att få en än bättre arbetsro. Till er föräldrar kan jag säga att det är ett gott arbetsklimat, de arbetar flitigt och det är lugnt. Ni får gärna komma och vara med för att skapa er en egen uppfattning.

Till sist så måste jag berätta att det tyvärr inte blev något bad för fredagsgruppen. Det var flera omständigheter som bidrog till det. Vi höll på med armbanden och barnen hade svårt att släppa det för att gå iväg även om vi sa till flera gånger. De blev några minuter försenade och bussen hade gått. Vanligtvis väntar bussen och de brukar ringa och kolla om de som är försenade ska med. I dag valde chauffören att köra på utsatt tid. Utav detta tror jag att barnen förstod att man måste bryta och skynda sig när vi säger till. Hela felet ligger givetvis inte bara hos barnen utan vi får vara ute i mer god tid i fortsättningen.

Nu vill jag önska alla ett skönt avbrott i skolarbetet och ha ett riktigt skönt höstlov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar