Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 23 januari 2015

Vecka 4

I vårt Rymdtema har vi denna vecka arbetat med både myter och galaxer. Vi tittade på små filmer om hur folk i olika delar världen trodde att universum och liv på jorden har uppstått. Vi läste olika myter. På tavlan gjorde vi sen ett VENN diagram där vi skrev olikheter i utkanterna och likheter där cirklarna korsar varandra. Eftersom vi hade hört och läst om flera olika myter så blev detta en samlad bild om vad myterna innehöll.

När vi sen kom in på galaxer så började vi med att fylla i det här schemat för att reda upp i all fakta. Denna typ av schema kallar vi för VÖL. Vet, Önskar veta och Lärt.  Vi skrev i allt vad vi visste om galaxer och vad vi ville veta. Sen tittade vi åter på en film och läste om galaxer. Därefter fyllde vi i vad vi mer fick lära oss.

Utifrån VÖL schemat satte sig sen barnen i skrivparen och gjorde en tankekarta över det de tyckte var viktigt. De skulle ha med vad en galax är, hur den ser ut, vad vår galax heter, var i galaxen vårt solsystem finns och vad granngalaxen heter. Utöver det fick de ta med vad de själva tyckte var intressant.

När det var klart skrev de en faktatext på Ipaden. Det blev väldigt bra texter. Dessa sätter de sen in i sin rymdbok tillsammans med en bild på en galax som de har målat.


I matte har vi fortsatt med klockan men också arbetat med problemlösningar. Vi arbetar efter strukturen att Läsa-Rita-Räkna-Skriv på mattespråk.

I boken Diamantjakten läser vi om nallen Maj-Björn som skickas ut på äventyr. Vi har en krokodil, inte Krille, utan en annan som vi alla tvåor ska skicka ut på äventyr. Vi ska gå med den till stationen på måndag och be någon resenär ta med den. Knut Krokodil har en lapp runt halsen med en hälsning, mejladress och skolans namn på. Sen får vi se om den får resa och om någon hör av sig och berättar om Knuts resa. Vi har i veckan tränat på att skriva adress och meijladress.

Nästa vecka ska vi arbeta vidare med klockan, problemlösningar, Stjärnor och ABC-klubben.

Jag vill bara påminna om att läxan är till torsdagar. Läxan är ofta gjord men hjälp era barn så de har med sig läxan på torsdagar.

V. 5SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad


TorsdagIdrott
Läxa
Idrottshall

FredagBadIdrottshall


Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar