Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 13 mars 2015

Vecka 11


Denna vecka har vi tränat på kamratrespons. Bland annat har vi gjort det när vi jobbade med hur månen rör sig runt jorden och hur jorden rör sig runt solen och hur jordaxelns lutning avgör vilken årstid vi har. Ett av målen i naturkunskapsämnet är att genom en modell kunna redogöra för olika fenomen. Ett annat mål är att kunna redogöra för jorden och månens rörelse runt solen. Vi tränade på bägge dessa målen genom att barnen har byggt modeller med en jord och en måne. De har sen i grupper om tre tränat på att berätta om jorden och månens rörelse och om årstiderna. När de kände sig säkra filmade de varandra. För att få med sig all fakta så hade de en checklista på vad de skulle ta upp. De skulle också träna på att tala tydligt och så att andra förstår.




 Här tränas det med modellen. Bollen är solen. 


Alla tre hade roller vid inspelningen. En berättare, en filmare och en lyssnare. Den som lyssnade kollade med hjälp av en checklista att all fakta kom med, att den som talade talade tydligt och på ett sätt så att andra ska kunna förstå det. Efter inspelningen gav lyssnaren respons både muntligt och skriftligt. Vi tittade sen på filmerna tillsammans. De blev jättefina. Barnen var väldigt duktiga. Lite pinsamt var det att höra sig själv tyckte en del. Jag hade tänkt länka filmerna till bloggen men det behöver jag lite hjälp med så de kommer så småningom.



Vi har tränat på att skriva brev eftersom vi läser om Maj-Björns brev i Diamantjakten. I dag är det inte så vanligt att man skriver brev utan det är mest mejl, chatt, blogg eller sms. Det är kul att skriva brev, framförallt att få brev. Vi pratade om hur ett brev ska se ut med hälsningsfraser, berättande och frågor. På klassrådet kom barnen med idén om att de ville besöka en annan klass, helst en annan skola. Då kom de på att eftersom Tottarps skola och vi har samma rektor så skulle det vara roligt att träffa dem. Sagt och gjort så skrev vi brev till dem. Alla skrev var sitt. Jag pratade med läraren till Tottarps tvåor och hon tyckte det var en jättekul idé. De är 20 i den klassen så alla kommer att få var sin brevkamrat. Någon där får skriva med två av våra. För att breven ska bli så fina som möjligt så fick de hjälpas åt två och två att förbättra breven. Återigen arbetade vi med kamratrespons. De fick en checklista för att titta på om kamratens brev var lätt att läsa, om det var punkt, stor bokstav, utropstecken, frågetecken och om det var mellanrum mellan orden. Man är ofta hemmablind och ser lättare om något behöver fixas i någon annans text. De fixade till breven om det behövdes och sen färgla de dem. Väldigt fina brev blev det. Nästa vecka skickar vi iväg dem. Spännande!

I matte har vi arbetat med addition med växling. Här är det viktigt att kunna tiokompisarna (3+7, 4+6, 8+2 osv) och tvillingarna (5+5, 6+6, 7+7, 8+8, 9+9). Det gör att tankearbetet går snabbare. Vi fortsätter med det i nästa vecka. Vi har också arbetat med problemlösningar. Veckans problemlösning var t.ex.

Fördela ex 40 kakor i fyra burkar.
I andra burken är det två färre än i första.
i tredje burken är det dubbelt som många som i den andra.
I fjärde burken är det en mer än i första.

I veckan började vi med månobservation. Det innebär att ett barn i taget får i uppdrag att titta på månen. De får hem ett schema där de ska rita i hur månen ser ut, vilket klockslag de såg månen och i vilket väderstreck. De får uppdraget i tre dygn. De senaste kvällarna har man inte kunnat se månen på kvällen eftersom den har varit "under" oss. Däremot har den varit synlig på morgonen trots att det har varit ljust. Mer information om hur de ska gör följer med hem. Vi gör detta för att vi ska se hur månen förändrar sig och hur lång månens cykel är från fullmåne till fullmåne. Genom att hjälpas åt med tre dygn var så blir det inte så betungade.

Veckans KAK handlade om "Först men inte störst" Dvs första människan i rymden Jurij Gagarin, han var bara 157 cm lång och det var en av anledningarna till att han valdes ut. Mer får ni höra med era barn.


V. 12SkolaFritids
Måndag

Idrottshallen
Tisdag

Utedag

OnsdagBad


TorsdagIdrott
Läxa
Idrottshall

FredagBad
Krille
Idrottshall


Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar