Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 25 september 2015

Vecka 39

Veckans bokstav är R. På bordet är det rönn ros, ram, russin, ris, radio, råtta, ring, räv och en storebror.


Av rönn har vi pysslat ihop en rönnkrona som hänger fint i taket i klassrummet. Här tränade vi finmotoriken. 
Vi har sjungit den härliga rönnbärssången ur Majas alfabetssånger. Den blir man pigg och glad av. Ur den sången har vi lärt oss att om rönnen bär rikligt med bär så blir vintern kall. Vi får väl se. Lyssna här majas alfabetssång R



 När vi arbetade med veckans svenska djur som var rådjur så tittade vi först på en film. Sen delade vi upp fakta i en sexfältare.


Efter det så fick barnen skriva en egen faktatext utifrån detta. De skulle skriva en mening från varje fält. Det blev fler meningar. se nedan. Riktigt fina meningar skrev de. Helt fantastiskt för att ha gått i 1:an en månad. Här är de lärande resurser för varandra och ger varandra feedback direkt i arbetet. De tränar flera förmågor samtidigt. De kommunicerar, analyserar, hanterar informationen de har och reflekterar över den innan de skriver. När de skriver använder de sig av nya begrepp som kid, råget och råbock.


När vi jobbar med modellmeningar utgår vi från ordbilder och bygger meningar kring dem. De tränar då att skriva meningar med stor bokstav, mellanrum mellan orden och punkt när meningen är slut. För att veta hur de ska arbeta har vi en tydlig arbetsgång



Resultaten blir väldigt fina och de tränar sen på att läsa meningarna. En del får hem dem som läsläxa. När alla våra arbeten är klara och bearbetade sätts de in i visningsmappen som hänger under tavlan. Där kan de sen gå och läsa sina egna och andras texter.






I matte arbetar vi med talraden och siffrorna. För att alla barn ska ha samma möjlighet att tänka och svara så använder vi oss av små witheboards. Där kan de skriva ned sitt svar och sen visar alla sin skylt när alla har tänkt färdigt. Jag får då också en överblick över vad de kan, vilka som är osäkra osv. Använder man sig av handuppräckning så får jag bara höra vissa röster. Här arbetar vi med talraden och adderar eller subtraherar 1 eller 2 till ett ett visst tal.
                                          
Med witheboarden tränar vi även på att skriva siffror rätt.                   

De som är säkra på talraden 0-10 får arbeta vidare med talraden upp till 100. Här lägger ett barn brickor på en hundraplatta.

Ute kan man också träna talraden. Här hoppar de hage.


I den spontana leken på rasterna jobbar mattehjärnorna också. Här lägger de upp kulor för att jämföra, mäta och räkna. De byter och väger in värde osv.





fredag 18 september 2015

Vecka 38

Veckorna går och denna vecka har vi arbetat med bokstaven L. På L-utställningen fanns det lera, låda, lock, ljus, löv, lego, lås, lasersvärd, lejon, leopard och Linnea.
I tema djur och natur pratade vi om Lodjuret. Där fick vi veta en massa intressant. Visste ni att lokatten har päls under tassarna för att skydda dem mot kyla?


Denna vecka har vi tränat på att skriva meningar med ordbilderna hej och sa. Vi passade också på att träna på kamraternas namn genom att skriva t.ex. "Hej Hugo sa Måns." Efter att de har skrivit ringar de in ordbilderna och tränar på att läsa. De ritar, klipper och klistrar upp sitt arbete på ett färgat papper som sen sätts in i visningsmappen som hänger under tavlan.





Vi tränar hela alfabetets bokstäver och läsningen på olika sätt. Här tränas bokstäver stora och små i ett memoryspel. I en form av domino läser de en test och lägger till rätt bild till texten. Texten är utformad som små gåtor. I ett samarbete där man har kommit olika långt i läsningen så läser den ena och den andre lyssnar och hittar rätt bild. Annars växlar man med att läsa och leta bild.



I matte har vi arbetat med talraden och talens grannar. Här spelar vi ett spel där de slår ett 10 kantig tärning. Talet de får upp ska placeras intill sin granne. Det var inte helt lätt att veta på vilken sida talet skulle stå. Många tänker att före är till höger om ett tal. Det är lite lurigt eftersom det beror på hur man ser det. I detta fall är före till vänster eftersom läsriktning är vänster till höger och talet före är lägre. Vi pratade om det, tränade igen och förbättrade. På detta sätt blev de säkrare. Det är en form av formativt arbetssätt.
I spelet hade de var sin färg och de fick poäng om de lyckades placera "sina" siffror på var sida om ett tal. 




I onsdags var det skoljoggen. Vi hade ett härligt väder och över 500 glada barn och vuxna gick och sprang under en timme.



Veckans pyssel blev en kombination mellan veckans bokstav, no och matte. De gjorde fina lövbilder. L som i löv. Här tränade de på symmetri. De plockade och pratade om vad det var för löv. Sen delade de löven mitt av. Då hittade de symmetrilinjen. Därefter klistrade de upp lövet på ett papper och ritade den andra halvan, dvs de ritade speglingen.

Fantastiskt fina bilder.



Uppe i matteverksatn spelade de olika mattespel. Detta spel gick ut på att samla kort och sen bygga var sitt torn. Högst torn vann. pojkarna kom överens om att det blev oavgjort.


Till sist vill jag bara berätta om när vi utvärderade veckan så använde jag mig av glasspinnar med barnens namn på. Jag drog en pinne och den vars namn det blev fick säga något om vad vi hade tränat på i veckan. Detta gör jag för att alla ska vara delaktiga. Alla hade tankar. Barnen satt tysta och lyssnade på varandra och satt med spänning för att se om det blev deras tur. De var aktiva allihop. Vi hann inte igenom alla barnen så när vi var tvungna att sluta så var det flera som ville berätta. Helt underbart! Vi lyckades verkligen att aktivera alla.
Trevlig helg!

fredag 11 september 2015

Vecka 37

Varje tisdag har vi en stund Fadderverksamhet. Då träffas barnen i klasserna F-2 på B-spåret. De är delade i små faddergrupper och leker tillsammans. Här lär 1:orna f-klassbarnen King out. 


Veckans bokstav har varit O. Vi har då pratat om svenska ormar. I Sverige har vi tre sorters ormar. Huggorm, snok och hasselsnok. Hasselsnoken förekommer i södra Sverige. Vi har pratat om deras utseende och egenskaper. Snoken är smalare än huggormen. Huggormen har sicksackmönster men kan vara svart. Snoken kan också vara mörka och kan då vara svår att skilja från huggormen men då kan man titta på ögonen. Snoken har snälla runda ögon medan huggormen har smala pupiller. Det roligaste med ormarna var hur de försvarar sig. Huggormen rullar ihop sig, lyfter på huvudet och väser. Snoken rullar runt på rygg och spelar död samtidigt som den släpper ifrån sig en illaluktande doft. På bilden ser ni hur vi leker "ormen byter skinn". Första paret ropar "ormen byter skinn" övriga ropar "vilken orm?" Är det en snok ska sista paret krypa mellan benen fram till huvudet. Är det en huggorm ska de gå sicksack mellan paren fram till huvudet.


Nu har vi äntligen kunnat börja använda våra datorer. De skriver modellmeningar tillsammans i par. Modellmening är meningar som börjar på samma sätt och utgår från de ordbilder som vi tränar på denna vecka. Ordbild är små ord som en, ett, ser, jag. Meningen är att dessa småord ska man känna igen direkt när man läser en text. Denna vecka har vi arbetat med meningar som börjar med "Jag ser en..." De hjälper varandra att hitta på meningar. Här tränar de på att skriva meningar med stor bokstav  i början och punkt när meningen är slut. Varje menings har flera ord som hänger ihop i en betydelse. Det ska vara mellanrum mellan orden. Det är mycket att tänka på. Förutom det ska de hitta bokstäverna och de olika funktionerna på datorn. Även om det tar en viss kraft så klarar de av att producera flera meningar med hjälp av att skriva på datorn. De som är i början av sin läsutveckling känner att de kan läsa det de har skrivit eftersom de "äger" sin text. De som har kommit längre utmanas i att formulera meningar och i att stava. Detta är ASL Att Skriva sig till Läsning.



På Ipaden arbetade de sen vidare med att läsa "Jag ser en..." meningar, fylla i rätt ord eller läsa rätt ord till bilden.


Färdig text. Nu ringar de in alla Jag i en färg, ser i en annan färg, en och ett i ytterliga färger. De såg då ett mönster och blev ännu säkrare på orden. En del av barnen har detta med hem i läsläxa.


 Till sist en liten blick på den fina O utställningen.


I veckan har vi gett halvklasserna namn. Barnen är våra små juveler så grupperna heter Rubiner och Safirer. I dag hade vi en stund med KAK Kul Att Veta. Då fick de veta lite mer om dessa ädelstenar. Kula att veta är att:

Rubin betyder röd och står för makt och välstånd. Den är populär bland kungar, kejsare och faraoner. Rubiner kan hittas i Afrika, Grönland, Asien, Australien, Thailand och USA. Världens största rubin är Rajaratnarubinen som finns i Indien och väger 495g.

Safir betyder blå sten och står för sympati, lugn och lojalitet. Den kan hittas i Australien, Thailand och Brasilien. Världens största safir är lika stor som en fotboll.

Rubin är julis månadssten. Safir är septembers månadssten.

Trevlig helg!

fredag 4 september 2015

Vecka 36

Denna vecka har vi arbetat med S. Det är en slingrande bokstav som skrivs som den hörs tyckte vi. På s-utställningen var det många olika saker. Alla ligger på samma plan eftersom det är en konsonant och hörs bara på ett sätt.


Vidare i vårt arbete med S så sorterade vi upp kort där s-hördes i ordet. Sen fick de sortera efter var i ordet de hörde s. Eftersom det är en konsonant så kunde vi inte använda vokalhuset som vi gjorde med A, utan de fick markera hur många ljud de hörde i orden med färgglada markörer. Sen fick de lägga bokstäverna efter ljuden och till sist läsa ihop orden för varandra. Under hela arbetet jobbade de två och två. Detta är en del av formativt arbetssätt.

  1. Tydliga mål (vi gick igenom noga vad målet är. I detta fall är det att känna igen bokstaven, kunna koppla bokstav med bokstavsljud, höra var i ordet bokstavsljudet är och hur många ljud ett ord har.)
  2. Aktiviteter som för fram lärandet ( En progression i arbetsuppgifterna och individuell anpassning. För de som kan alla bokstäver fick lägga orden med bokstavskort.)
  3. Återkoppling (Genom att tillsammans reflektera över vad de har gjort och utmana till ett steg vidare)
  4. Eleverna är resurser till varandra ( I samarbetet lotsar de fram varandra till att genomföra och lösa uppgiften)
  5. Äga sitt eget lärande (De tar ansvar för sitt lärande när de genomför arbetsuppgiften och försöker trots att det kan vara lite svårt och sen i slutändan känner att de klarar av uppgiften)
Vi avslutade med att de gjorde en lite självskattning kring hur de tycket arbetet hade gått. Vi har tre smailisar. En ser lite bekymrad ut "detta var svårt", en applåderar "jag börjar kunna detta", den tredje har två tummar upp "detta kan jag". Barnen blundade och visade med händerna vilken gubbe de tyckte passade dem bäst. Varför de fick blunda var för att de inte skulle bli påverkade av varandra och för att våga svara som de själva kände. Med detta arbete ser jag vad eleverna kan och vad jag ska förändra för att förbättra och ge rätt utmaningar.



Vidare i s-arbetet var att känna in hur s skrivs genom att spåra i sand. Därefter tränade de med penna.


De fick skriva s-ord på Ipaden.


Forma s med sina kroppar.


 Alla dessa moment för att bli säkra på bokstaven.


Vi jobbar en hel del med att skriva ord, meningar och texter på dator nu i 1:an för att mer fokusera på innehållet. Ska de skriva med penna går mycket av energin åt till att forma bokstäver och då blir det inte så mycket över till innehållet. För att träna upp finmotoriken har vi en hel hurts med material för att träna finmotoriken. När handmotoriken är mogen går det snabbt att forma bokstäver och skriva för hand. Här nedan ser ni en del av materialet.









I matten arbetar vi med talraden, talens grannar och antal. Barnen har här fått siffror och ställt upp sig som en talrad. Sen laborerade vi med talen, Vilka tal är granne med...? Vilka tal är gömda i talraden? osv. Detta har vi gjort både ute och inne.




För att träna antal fick de lägga upp med olika material.


Vi har byggt taltrappor.


Ritat av dem.


Det blev en fin taltrappsutställning.




 För att träna strategi och logik så spelar vi schack. 

I veckan har vi pratat om svampar. S som i svamp. Då har vi tagit reda på vad svampens olika delar heter och att den egentliga svampen är myceliet som växer under marken. Det vi ser är svampfrukten. Svamp är varken växt eller djur. Vi har pratat om vilka man inte kan äta och vilka man kan äta. Fråga gärna era barn vad de kan mer om svampar.


Trevlig helg!