Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 25 september 2015

Vecka 39

Veckans bokstav är R. På bordet är det rönn ros, ram, russin, ris, radio, råtta, ring, räv och en storebror.


Av rönn har vi pysslat ihop en rönnkrona som hänger fint i taket i klassrummet. Här tränade vi finmotoriken. 
Vi har sjungit den härliga rönnbärssången ur Majas alfabetssånger. Den blir man pigg och glad av. Ur den sången har vi lärt oss att om rönnen bär rikligt med bär så blir vintern kall. Vi får väl se. Lyssna här majas alfabetssång R



 När vi arbetade med veckans svenska djur som var rådjur så tittade vi först på en film. Sen delade vi upp fakta i en sexfältare.


Efter det så fick barnen skriva en egen faktatext utifrån detta. De skulle skriva en mening från varje fält. Det blev fler meningar. se nedan. Riktigt fina meningar skrev de. Helt fantastiskt för att ha gått i 1:an en månad. Här är de lärande resurser för varandra och ger varandra feedback direkt i arbetet. De tränar flera förmågor samtidigt. De kommunicerar, analyserar, hanterar informationen de har och reflekterar över den innan de skriver. När de skriver använder de sig av nya begrepp som kid, råget och råbock.


När vi jobbar med modellmeningar utgår vi från ordbilder och bygger meningar kring dem. De tränar då att skriva meningar med stor bokstav, mellanrum mellan orden och punkt när meningen är slut. För att veta hur de ska arbeta har vi en tydlig arbetsgång



Resultaten blir väldigt fina och de tränar sen på att läsa meningarna. En del får hem dem som läsläxa. När alla våra arbeten är klara och bearbetade sätts de in i visningsmappen som hänger under tavlan. Där kan de sen gå och läsa sina egna och andras texter.






I matte arbetar vi med talraden och siffrorna. För att alla barn ska ha samma möjlighet att tänka och svara så använder vi oss av små witheboards. Där kan de skriva ned sitt svar och sen visar alla sin skylt när alla har tänkt färdigt. Jag får då också en överblick över vad de kan, vilka som är osäkra osv. Använder man sig av handuppräckning så får jag bara höra vissa röster. Här arbetar vi med talraden och adderar eller subtraherar 1 eller 2 till ett ett visst tal.
                                          
Med witheboarden tränar vi även på att skriva siffror rätt.                   

De som är säkra på talraden 0-10 får arbeta vidare med talraden upp till 100. Här lägger ett barn brickor på en hundraplatta.

Ute kan man också träna talraden. Här hoppar de hage.


I den spontana leken på rasterna jobbar mattehjärnorna också. Här lägger de upp kulor för att jämföra, mäta och räkna. De byter och väger in värde osv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar