Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 11 september 2015

Vecka 37

Varje tisdag har vi en stund Fadderverksamhet. Då träffas barnen i klasserna F-2 på B-spåret. De är delade i små faddergrupper och leker tillsammans. Här lär 1:orna f-klassbarnen King out. 


Veckans bokstav har varit O. Vi har då pratat om svenska ormar. I Sverige har vi tre sorters ormar. Huggorm, snok och hasselsnok. Hasselsnoken förekommer i södra Sverige. Vi har pratat om deras utseende och egenskaper. Snoken är smalare än huggormen. Huggormen har sicksackmönster men kan vara svart. Snoken kan också vara mörka och kan då vara svår att skilja från huggormen men då kan man titta på ögonen. Snoken har snälla runda ögon medan huggormen har smala pupiller. Det roligaste med ormarna var hur de försvarar sig. Huggormen rullar ihop sig, lyfter på huvudet och väser. Snoken rullar runt på rygg och spelar död samtidigt som den släpper ifrån sig en illaluktande doft. På bilden ser ni hur vi leker "ormen byter skinn". Första paret ropar "ormen byter skinn" övriga ropar "vilken orm?" Är det en snok ska sista paret krypa mellan benen fram till huvudet. Är det en huggorm ska de gå sicksack mellan paren fram till huvudet.


Nu har vi äntligen kunnat börja använda våra datorer. De skriver modellmeningar tillsammans i par. Modellmening är meningar som börjar på samma sätt och utgår från de ordbilder som vi tränar på denna vecka. Ordbild är små ord som en, ett, ser, jag. Meningen är att dessa småord ska man känna igen direkt när man läser en text. Denna vecka har vi arbetat med meningar som börjar med "Jag ser en..." De hjälper varandra att hitta på meningar. Här tränar de på att skriva meningar med stor bokstav  i början och punkt när meningen är slut. Varje menings har flera ord som hänger ihop i en betydelse. Det ska vara mellanrum mellan orden. Det är mycket att tänka på. Förutom det ska de hitta bokstäverna och de olika funktionerna på datorn. Även om det tar en viss kraft så klarar de av att producera flera meningar med hjälp av att skriva på datorn. De som är i början av sin läsutveckling känner att de kan läsa det de har skrivit eftersom de "äger" sin text. De som har kommit längre utmanas i att formulera meningar och i att stava. Detta är ASL Att Skriva sig till Läsning.



På Ipaden arbetade de sen vidare med att läsa "Jag ser en..." meningar, fylla i rätt ord eller läsa rätt ord till bilden.


Färdig text. Nu ringar de in alla Jag i en färg, ser i en annan färg, en och ett i ytterliga färger. De såg då ett mönster och blev ännu säkrare på orden. En del av barnen har detta med hem i läsläxa.


 Till sist en liten blick på den fina O utställningen.


I veckan har vi gett halvklasserna namn. Barnen är våra små juveler så grupperna heter Rubiner och Safirer. I dag hade vi en stund med KAK Kul Att Veta. Då fick de veta lite mer om dessa ädelstenar. Kula att veta är att:

Rubin betyder röd och står för makt och välstånd. Den är populär bland kungar, kejsare och faraoner. Rubiner kan hittas i Afrika, Grönland, Asien, Australien, Thailand och USA. Världens största rubin är Rajaratnarubinen som finns i Indien och väger 495g.

Safir betyder blå sten och står för sympati, lugn och lojalitet. Den kan hittas i Australien, Thailand och Brasilien. Världens största safir är lika stor som en fotboll.

Rubin är julis månadssten. Safir är septembers månadssten.

Trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Hamnade här, Va ni kan mycket om ormar,Duktiga ni var / är .Ni kan läsa lite om Huggormar om ni vill på min hemsida också
    Med vänlig hälsning Thomas Thunmark

    SvaraRadera