Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 18 september 2015

Vecka 38

Veckorna går och denna vecka har vi arbetat med bokstaven L. På L-utställningen fanns det lera, låda, lock, ljus, löv, lego, lås, lasersvärd, lejon, leopard och Linnea.
I tema djur och natur pratade vi om Lodjuret. Där fick vi veta en massa intressant. Visste ni att lokatten har päls under tassarna för att skydda dem mot kyla?


Denna vecka har vi tränat på att skriva meningar med ordbilderna hej och sa. Vi passade också på att träna på kamraternas namn genom att skriva t.ex. "Hej Hugo sa Måns." Efter att de har skrivit ringar de in ordbilderna och tränar på att läsa. De ritar, klipper och klistrar upp sitt arbete på ett färgat papper som sen sätts in i visningsmappen som hänger under tavlan.





Vi tränar hela alfabetets bokstäver och läsningen på olika sätt. Här tränas bokstäver stora och små i ett memoryspel. I en form av domino läser de en test och lägger till rätt bild till texten. Texten är utformad som små gåtor. I ett samarbete där man har kommit olika långt i läsningen så läser den ena och den andre lyssnar och hittar rätt bild. Annars växlar man med att läsa och leta bild.



I matte har vi arbetat med talraden och talens grannar. Här spelar vi ett spel där de slår ett 10 kantig tärning. Talet de får upp ska placeras intill sin granne. Det var inte helt lätt att veta på vilken sida talet skulle stå. Många tänker att före är till höger om ett tal. Det är lite lurigt eftersom det beror på hur man ser det. I detta fall är före till vänster eftersom läsriktning är vänster till höger och talet före är lägre. Vi pratade om det, tränade igen och förbättrade. På detta sätt blev de säkrare. Det är en form av formativt arbetssätt.
I spelet hade de var sin färg och de fick poäng om de lyckades placera "sina" siffror på var sida om ett tal. 




I onsdags var det skoljoggen. Vi hade ett härligt väder och över 500 glada barn och vuxna gick och sprang under en timme.



Veckans pyssel blev en kombination mellan veckans bokstav, no och matte. De gjorde fina lövbilder. L som i löv. Här tränade de på symmetri. De plockade och pratade om vad det var för löv. Sen delade de löven mitt av. Då hittade de symmetrilinjen. Därefter klistrade de upp lövet på ett papper och ritade den andra halvan, dvs de ritade speglingen.

Fantastiskt fina bilder.



Uppe i matteverksatn spelade de olika mattespel. Detta spel gick ut på att samla kort och sen bygga var sitt torn. Högst torn vann. pojkarna kom överens om att det blev oavgjort.


Till sist vill jag bara berätta om när vi utvärderade veckan så använde jag mig av glasspinnar med barnens namn på. Jag drog en pinne och den vars namn det blev fick säga något om vad vi hade tränat på i veckan. Detta gör jag för att alla ska vara delaktiga. Alla hade tankar. Barnen satt tysta och lyssnade på varandra och satt med spänning för att se om det blev deras tur. De var aktiva allihop. Vi hann inte igenom alla barnen så när vi var tvungna att sluta så var det flera som ville berätta. Helt underbart! Vi lyckades verkligen att aktivera alla.
Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar