Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 23 oktober 2015

Vecka 43

Ä har varit bokstaven för denna vecka. Vi har pratat om älgar, tittat på film om älgar, gjort älgar med våra fötter och händer som mallar och sjungit om älgar. Älgar är härligt mäktiga djur. Under en period nu har vi arbetat med svenska djur och genren fakta. Barnen har blivit duktiga på att plocka ut det vikta ur en berättande text, en film eller vad vi har pratat om och använt sig av sexfältare. Utifrån den har de sen skrivit en kort faktatext med huvudrubrik och underrubriker. Vi har använt oss av ämnes specifika ord och satt in dem i olika sammanhang.


En hel del djur som har samlats i vår trappa.

I matte har vi tränat på att skriva och dela talet 3. Här arbetar de i par med kapsyler och en mugg. Den ene ska blunda medan den andre gömmer kapsyler under muggen. Den som har blundat får titta och berätta hur många kapsyler som är under muggen genom att se hur många som är utanför. Bra träning för att se hur talet tre kan delas upp på olika sätt. och för att känna igen talkamraterna till talet tre. 1+2, 2+1, 3+0, 0+3. De har upptäckt att 1 har två talkamrater, 2 har tre talkamrater, talet 3 har fyra talkamrater osv. Det är kul att se alla mönster som finns i matematiken.


i

Här delar de upp talet tre med hjälp av kapsyler för att sen rita in det på ett papper. Genom att träna på många olika sätt så befäster de kunskapen bättre.


Mellan åt är det skönt att få "koppla av " med en mandala. Det är väldigt rogivande att sitta koncentrerad med detta. Det är väldigt mycket matte i detta också. De ska räkna ut hur de vill ha mönstret. De tränar förmågan att se symmetri.


De blir fantastiskt fina. Här är två mandala som är samma i grunden men så olika beroende på hur de färglägger dem.

I veckan fick vi reda på att till hösten ska vi börja på den nybyggda Uppåkraskolan. Så spännande! Vi gick dit och tittade på bygget. När vi kom tillbaka ritade alla ned sina tankar om den nya skolan.




Trevlig helg och höstlov!

fredag 16 oktober 2015

v. 42


Denna vecka har vi arbetat med V. Vi har pratat om vildsvin. Det är stora djur som springer omkring och bökar o våra skogar. Vi såg vildsvinsspår när vi var i skogen här om veckan. De kan bli upp till 1m höga. Ett dörrhandtag sitter på 1m höjd så barnen kunde utifrån handtagen på dörrarna se hur höga de kan bli. Visste ni förresten att ett vildsvin inte har knorr på svansen men är glada ändå?



Nu i veckan har vi börjat arbeta med att dela tal. Vi arbeta praktiskt med kapsyler där de får lägga kapsylerna på olika sätt och genom att vara ett visst antal barn som delar upp sig i två rockringar på olika sätt. Vi tar reda på hur många olika sätt ett tal kan delas. De får även tänka på papper. Detta gör vi för att få känslan för ett tals värde, antalsuppfattning och hur man kan laborera med ett tal. Denna kunskap underlättar mattetänket i framtiden.


Vi tränar också på att skriva siffrorna på rätt sätt och så fint vi kan. Först tränar de på en witheboard, sen på papper.



Till sist får de skriva tio tvåor och kryssa för de två som de tyckte blev finast. En kamrat får kryssa i de två tvåor som den tycker är finast. Därefter får de motivera för varandra varför de tycker så. Här tränar de på att sätta ord på det de har gjort. De får använda sig av olika begrepp och argumentera. De tränar även på att lyssna på varandra.



Vi har också hunnit med att prata om hösten. Då har vi tittat på filmer om vad som händer på hösten både i naturen och med djuren. Vi har skrivit meningar och samtidigt övat på modelltexter med ordbilden "på". På hösten....
Barnen har gjort fina höstträd och så har vi haft en höstquiz.



Till sist en härlig rastbild.
Trevlig helg!

fredag 9 oktober 2015

Vecka 41

Bordet på veckans I utställning fylldes av många härliga saker. Eftersom i är en vokal kan den sägas med och utan betoning. Tryckre man på i:et i ordet så stavas det med två lika eller olika konsonanter efteråt. För att underlätta för barnen bruckar vi säga att när du "trycker" på i:et så tar i:et två steg upp till andra våningen, alltså två konsonanter efter i:et. Drar man ut på i:et så tar den ett steg in på första våningen och har då en konsonant efter sig. Några exempel, innebandyboll, betonat i, två steg upp och två konsonanter efter sig. Igelkott, ingen betoning, ett steg och en konsonant. Sakerna på utställningen ligger då också på olika våningar.


I veckan Har vi arbetat kring igelkotten. Vi har denna vecka använt oss av arbetsmetoden VÖL som står för Vet, Önskar veta och Lärt oss. I vet- kolumnen skriver vi in det barnen redan vet om igelkotten. I önska- kolumnen skriver vi in frågor vi vill ha svar på. Vid utvärderingen i slutet av veckan skriver vi in vad vi har fått reda på.


Barnen fick sen sätta sig i grupper om tre och läsa om igelkotten. De läste högt för varandra. Har tar de hjälp av varandras färdigheter och hjälps åt att tolka texten.
De tränar på att läsa högt och att lyssna. Det gäller att lyssna så de hittar fakta om igelkotten.


När de har läst fyller de i en sexfältare. Te tar reda på hur igelkotten ser ut, ar den bor, Vad den äter, Om deras ungar, Hur den är, Hur årscykeln är och näringskedjan.


Därefter skriver de en faktatext med rubrikerna Utseende, förekomst, föda, ungar, egenskaper och näringskedja. 
De läser sen upp texterna för varandra.

Därefter tillverkade de igelkottar i wellpapp.





De tränar många förmågor i detta arbetssätt. De kommunicerar, letar information, tolkar och analyserar, tränar på att använda ämnesrelaterade begrepp, och sätter ihop detta i ett sammanhang (metagognetiv)


I matten arbetar vi med udda och jämna tal. Här får alla möjlighet att tänka och svara på witheboard. De skulle skriva ned en udda siffra alternativt en jämn siffra. Många svar är rätt.








 Här tränas udda och jämna tal genom att addera eller subtrahera tal. Summan eller differensen ska vara jämn. Då sätter du en klämma där. Det finn sen där de ska leta efter udda savar.



Till sist måste jag visa de söta ekorrarna från förra veckan som sitter på vårt trappräck.



Trevlig helg!

fredag 2 oktober 2015

Vecka 40


Denna vecka har vi arbetat med bokstaven E. Det är många ekorrar på vår E-utställning. Vi har läst om ekorren och lärt oss en del om hur den lever, vad den äter, hur den gömmer sin mat och var den finns i näringskedjan. Barnen har tränat på att skriva faktatext om ekorren. Vi började med att jag läste en beskrivande text och visade bilder. Texten och bilderna hade vi på smartboarden så att barnen kunde följa med när jag läste. Vi sorterade det vi fick veta i en sexfältare (se förra veckan). Utifrån sexfältaren skrev barnen faktatext. Denna vecka satte vi underrubriker så faktan var sorterad i texten. Alla skrev minst en mening till varje rubrik. De ritade även näringskedjan där ekorren ingår.




I onsdags var vi i skogen hela dagen. Dagen började vi med att gå en härlig runda genom en enbacke, upp för höjder, förbi bäckar och dammar och sen genom skogen. Vi hittade massor av E där. det var ekar, ekollon, enar, enbär, enbarr, elstaket m.m. Vi hittade lava som ekorrar kan äta och kottar som ekorrar hade ätit på. Vi hittade rådjursspillning, vildsvinsspår och en del svampar. 

I och med att vi fortsatte vårt temaarbete i skogen så tränade barnen på den metakognetiva förmågan, dvs att sätta kunskapen i ett sammanhang. Begrepp som vi pratade om i klassrummet fick de nu i ett konkret sammanhang i skogen genom att se, känna och lukta på enar, hitta och se kottar som ekorrar har ätit på, se rådjursspillning, svampar och vildsvinspår. Vi ska arbeta med vildsvin när vi kommer till bokstaven V så där fick de lite förkunskap.





Liten fikapaus



Vatten är alltid spännande.


Vi såg en häger vid en av sjöarna.



Äntligen framme där vi skulle äta vår matsäck.


Efter maten så lektes det.



I veckan har vi arbetat med udda och jämna tal. Här får de en bild av hur udda och jämna tal ser ut. De ritar, skriver och sorterar. Med hjälp av talkorten ser de tydligt vilka tal som är udda. De ser också att de inte går att dela jämt i två delar vilket de ser att de går att göra med de jämna korten.


Vi avslutade dagen med att titta på de nya sedlarna som har tagits i bruk nu.