Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 2 oktober 2015

Vecka 40


Denna vecka har vi arbetat med bokstaven E. Det är många ekorrar på vår E-utställning. Vi har läst om ekorren och lärt oss en del om hur den lever, vad den äter, hur den gömmer sin mat och var den finns i näringskedjan. Barnen har tränat på att skriva faktatext om ekorren. Vi började med att jag läste en beskrivande text och visade bilder. Texten och bilderna hade vi på smartboarden så att barnen kunde följa med när jag läste. Vi sorterade det vi fick veta i en sexfältare (se förra veckan). Utifrån sexfältaren skrev barnen faktatext. Denna vecka satte vi underrubriker så faktan var sorterad i texten. Alla skrev minst en mening till varje rubrik. De ritade även näringskedjan där ekorren ingår.




I onsdags var vi i skogen hela dagen. Dagen började vi med att gå en härlig runda genom en enbacke, upp för höjder, förbi bäckar och dammar och sen genom skogen. Vi hittade massor av E där. det var ekar, ekollon, enar, enbär, enbarr, elstaket m.m. Vi hittade lava som ekorrar kan äta och kottar som ekorrar hade ätit på. Vi hittade rådjursspillning, vildsvinsspår och en del svampar. 

I och med att vi fortsatte vårt temaarbete i skogen så tränade barnen på den metakognetiva förmågan, dvs att sätta kunskapen i ett sammanhang. Begrepp som vi pratade om i klassrummet fick de nu i ett konkret sammanhang i skogen genom att se, känna och lukta på enar, hitta och se kottar som ekorrar har ätit på, se rådjursspillning, svampar och vildsvinspår. Vi ska arbeta med vildsvin när vi kommer till bokstaven V så där fick de lite förkunskap.





Liten fikapaus



Vatten är alltid spännande.


Vi såg en häger vid en av sjöarna.



Äntligen framme där vi skulle äta vår matsäck.


Efter maten så lektes det.



I veckan har vi arbetat med udda och jämna tal. Här får de en bild av hur udda och jämna tal ser ut. De ritar, skriver och sorterar. Med hjälp av talkorten ser de tydligt vilka tal som är udda. De ser också att de inte går att dela jämt i två delar vilket de ser att de går att göra med de jämna korten.


Vi avslutade dagen med att titta på de nya sedlarna som har tagits i bruk nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar