Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 23 oktober 2015

Vecka 43

Ä har varit bokstaven för denna vecka. Vi har pratat om älgar, tittat på film om älgar, gjort älgar med våra fötter och händer som mallar och sjungit om älgar. Älgar är härligt mäktiga djur. Under en period nu har vi arbetat med svenska djur och genren fakta. Barnen har blivit duktiga på att plocka ut det vikta ur en berättande text, en film eller vad vi har pratat om och använt sig av sexfältare. Utifrån den har de sen skrivit en kort faktatext med huvudrubrik och underrubriker. Vi har använt oss av ämnes specifika ord och satt in dem i olika sammanhang.


En hel del djur som har samlats i vår trappa.

I matte har vi tränat på att skriva och dela talet 3. Här arbetar de i par med kapsyler och en mugg. Den ene ska blunda medan den andre gömmer kapsyler under muggen. Den som har blundat får titta och berätta hur många kapsyler som är under muggen genom att se hur många som är utanför. Bra träning för att se hur talet tre kan delas upp på olika sätt. och för att känna igen talkamraterna till talet tre. 1+2, 2+1, 3+0, 0+3. De har upptäckt att 1 har två talkamrater, 2 har tre talkamrater, talet 3 har fyra talkamrater osv. Det är kul att se alla mönster som finns i matematiken.


i

Här delar de upp talet tre med hjälp av kapsyler för att sen rita in det på ett papper. Genom att träna på många olika sätt så befäster de kunskapen bättre.


Mellan åt är det skönt att få "koppla av " med en mandala. Det är väldigt rogivande att sitta koncentrerad med detta. Det är väldigt mycket matte i detta också. De ska räkna ut hur de vill ha mönstret. De tränar förmågan att se symmetri.


De blir fantastiskt fina. Här är två mandala som är samma i grunden men så olika beroende på hur de färglägger dem.

I veckan fick vi reda på att till hösten ska vi börja på den nybyggda Uppåkraskolan. Så spännande! Vi gick dit och tittade på bygget. När vi kom tillbaka ritade alla ned sina tankar om den nya skolan.




Trevlig helg och höstlov!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar