Kul att kunna

Kul att kunna

onsdag 21 december 2016

Vecka 51

Sista veckan. Vi har tränat på att reflektera kring vad vi har lärts oss om rymden. Målen har vi hela tiden haft framför oss så vi har vetat vad vi har arbetat mot. Vi reflekterade först tillsammans därefter gjorde vi övningen "Berättaren" i kooperativt lärande. Det är en arbetsstruktur där man delar med sig av kunskap. Barnen går omkring till musik (Star Wars givetvis ;-)) När musiken stannar ska de bilda par med den närmsta kamraten. De berättar sen något de har lärt sig om rymden för varandra. Musiken går igång och de vandrar vidare för att träffa en ny kamrat att utbyta kunskap med.


Berättare och lyssnare.
Här ser vi två pojkar i bakgrunden som studerar vår målvägg. Säkert för att uppdatera sig om vad målet var och vad vi har arbetat med.

Intressant samtal.

Så här de sista dagarna hade vi julpyssel. För att veta vad man kan pyssla med och var så skrev och ritad vi upp planeringen på tavlan. Dagen gick galant och mycket härligt pyssel blev det.












 Vi avslutade terminen med att ha Tomtesmyg tillsammans alla i F-3A. Barnen gick i små åldersblandade grupper och letade efter tomteluvor. På dem stod ett ord. Dessa ord skulle de skriva in på rätt plats i en text. Texten var adventsdikten När första ljuset brinner...
 Vi utnyttjade den nya parken som håller på att anläggas mellan Uppåkraskolan och Hjärupslundskolan.




 

Det var riktigt kallt...

 ...men väl i mål stod belöningen.




Vi har tränat på att ge varandra positiv feedback. Detta gör vi för att stärka gruppen och tryggheten i gruppen. Då tränar vi på att säga vad någon är bra på. Varje vecka får ett barn med sig Krille, en krokodil, hem. Innan de får med honom hem får alla säga var sin positiv sak om den som får med sig Krille. Alla positiva tankar skrivs ner i en bok som de sen därhemma kan läsa och suga åt sig av. De skriver sen en dagbok den veckan de har Krille hemma. Årets julkalender är en snällklender. Barnen får uppdrag varje dag att göra eller säga något trevligt till olika personer i sin omgivning. En dag fick de i uppdrag att skriva en komplimang till sin lärare. De tisslade och tasslade och skrev vid rast och skolslut. Man blir varm i hjärtat. Jag var ju tvungen att svara dem med en kollektiv feedback.


                              Krille som följer med barnen hem.

God Jul och Gott Nytt År till alla som läser i vår blogg.

fredag 16 december 2016

Vecka 50


När vi arbetar lägger vi upp planeringen tillsammans. Barnen fick skriva upp sig var de befann sig i arbetet med rymdboken. De som var färdiga fick hjälpa var sin kamrat som höll på att sortera materialet så de kom i rätt ordning.




 Här sitter de och sorterar så att sidorna kommer i rätt ordning. Här tränar de på att hjälpa varandra och få struktur på sitt arbete. De upptäcker också om något arbete inte är gjort så att de kan komplettera.


Efter att böckerna var klara så byggde de modellen på jorden och månen. Med hjälp av denna modell fick de berätta hur jorden och månen rör sig i förhållande till solen. De berättade också hur och varför vi får de olika årstiderna.
  De arbetade i grupper om tre barn. De tränade först på hur de skulle säga för att sen filma det.

  De gav varandra feedback för att sen när de filmades kunna göra sitt bästa. Det känns tryggt också att ha öbet flera gånger först.

   
Några exempel på feedback de gav varandra.


Sen var det dags att filma. De stöttade varandra och tog om tills de blev nöjda.



På detta sätt har de redovisat ett av målen i ämnet naturorientering.


  En grupp kom på hur man kunde se månens olika faser med hjälp  av modellen. De fick visa de andra och vips så kunde de redovisa månens faser som också är ett av målen i ämnet naturorientering.

 
Här kan ni se några olika faser.


Vi har sådan tur att just nu är det fullmåne och den har varit helt fantastisk både på morgonen och kvällen. Den har varit nära horisonten precis när skolan har börjat och då varit väldigt stor. Då fick vi tillfälle att pratat om att storleken inte förändras utan när den är nära horisonten har vi något att referera till och då upplever hjärnan den som stor.

Här är månen en eftermiddag när jag kör från jobbet. Den är strax ovanför husen och var väldigt stor och gulorange.

 En av de frostiga morgnarna möttes vi av dessa vackra frostrosor på fönstrens i klassrummet. Nu blev det lite fysik i hur iskristaller kan lägga sig i olika mönster. Naturen är fantastisk.


I veckan har vi haft besök från vår vännorr i Polen. De spelade upp ett julspel där de berättade om hur de firar jul i Polen och de sjöng polska julsånger.

Vårt eget Luciafirande var väldigt fint. 




fredag 9 december 2016

Vecka 49

En arbetsmetod som genomsyrar arbetet inom det kooperativa lärandet i vår klass är Lär-par. I många uppgifter arbetar de två och två för att tillsammans lösa uppgifter. De stöttar varandra och lär av varandra. De tränar på att förklara för varandra och det i sin tur kräver att de har förståelse för det de gör.  Forskning visar att samarbete i par är den är den relation som där vi utvecklas som mest från tidig ålder upp till tonåren.


 Visar och berättar hur uppgiften ska göras.
 Ser till så den blir rätt gjord... 
...och ger respons.

En annan metod vi använder oss mycket av är att samrätta. De som har arbetat med samma uppgift enskil slår ihop sig och rättar genom att jämföra. Har de olika lösningar får de titta igen på det och se vilken lösning som är rätt. De hjälper då varandra att som i detta fall räkna rätt. De diskuterar och sätter ord på hur de tänker och vilka strategier de använder.

På lördag är det Nobeldagen. Det uppmärksammar vi genom att tillsammans med 3:orna ha en forskardag i Nobels anda. Vi började med att prata om vem Alfred Nobel var. Hur han växte upp, vad han gjorde och varför han stiftade Nobelpriset. Vi pratade om i vad man kan få Nobelpris och om årets Nobelpristagare. Därefter fick de i grupper "forska" i de olika områdena.
Fysikgruppen tar reda på vad som är magnetiskt eller ej. Först gör de en hypotes, sen undersöker de och dokumenterar i en tabell
Medicingruppen undersökte hur det är att vara astmatiker. De fick andas genom ett sugrör. Sen fick de ut och springa för att när de kom in andas genom sugröret igen. De skrev ned hur det kändes och varför. Med denna undersökning ville vi illustrera vad de som forskar fram olika mediciner hjälper människan.
Kemigruppen testade lösningar och blandningar. De blandade salt, socker och sand med vatten. De fick också ställa en hypotes sen göra undersökningen och dokumentera den. De tog reda på vad som är lösning och blandning och varför.
Ekonomigruppen fick två problemlösningar med pengar som de skulle lösa.
Litteraturgruppen fick skriva en saga.

Fredsgruppen vek loppor där de sen skrev snälla saker som ge någon en kram. Flera skrev punkter ur Barnkonventionen. 

Här redovisar kemigruppen för övriga. De berättar vad de har undersökt och vad de kom fram till.
Ekonomigruppen redovisar.
Medicingruppen visar och berättar om hur det är att inte kunna andas normalt.
Till slut fick vi två underhållning av litteraturgrupperna. Bägge grupperna valde att spela upp sina sagor som små teaterpjäser.

Idag fredag firade vi med en Nobelmiddag.

KAK: Svenska uppfinnare och uppfinningar. Visste ni att blixtlåset, skiftnyckeln, tändstickan, kullager, hänglås, rörtång, torrmjölk, kylskåpet, tetrapack och gaffelpärm är svenska uppfinningar.