Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 29 april 2016

Vecka 17


Nu har vi tagit oss igenom hela alfabetet. Det firade vi med en bokstavsfest. Barnen fick i smågrupper bilda ord av bokstavskex. Här gälled det att samarbeta och inte roffa åt sig bokstäverna. Tillsammans kunde de lägga många ord.





När bokstäverna började ta slut gick de runt mellan grupperna och hade byteshandel för att få ihop några fler ord.

När de inte fick ihop fler ord gick vi runt till alla grupperna och så fick de läsa upp orden de hade lagt för varandra.


När alla orden var läsas fick de dal upp bokstäverna så att alla fick lika många var. Nu blev det matte också. Till sist festade vi på kexen med lite fläderblomssaft.


Nu till helgen är det Valborg. Vi pratade om Valborg och barenen fick berätta vad de tänkte på när jag sa ordet Valborg. De svarta orden är vad de associerar till Valborg. Vi såg en film. I uppdrag fick de att lyssna noga och ta reda på när vi firar Valborg och varför vi firar Valborg. Det skrev vi sen med blått. De fick sen skriva en mening om när Valborg firas, en mening om varför och två meningar om hur de firar själv. Till detta ritade de en Valborgsbrasa. Detta sattes sen in i "Året-runt-boken".


I matten arbetar vi med addition i talområdet 0-20. Vi tränar på strategen att addera entalen. ex 12+3=10+(2+3)=10+5=15 Vi tränar också att 10+3=13 10+6=16 dvs det ental som ska läggas till ersätter nollan. I detta tänk är det viktigt att förstå och ha klart för sig talens positioner och värde, att 1 i 15 är värd 10 och 5 är värd 5. För att detta ska bli smidigt att räkna är det viktigt att de nu har automatiserat lilla addition dvs addition i talområdet 0-10 samt att de kan talkamraterna till talen 1-9 och tvillingtal. Har de automatiserat detta så har de mycket gratis nu när vi räknar med högre tal.
En del barn har inte automatiserat detta än och behöver träna mer på det.


 När det är abstrakt det vi gör så tar vi fram olika material för att visualisera det vi räknar och då blir det oftast lättare om man kan flytta och se mönster.


Schack är en bra träning för det logiska tänkandet. De tränar förutsägelser och strategier. Ibland blir det fina mönster på schackbrädan.


Att spela schack ute är kul. Man får röra på sig och samarbeta. Lite klurigare kan det vara att få överblick.



När jag var ute på rast en dag ville killarna att jag skulle fotografera deras båt de hade byggt i sanden. Ser ut som en härlig tur i solen.


Vi avslutade veckan med Valborgskul. Alla barn och vuxna som ska flytta över till Nya skolan, Uppåkraskolan, hade en trevlig dag tillsammans. Barnen var indelade i åldersblandade och spårblandade grupper för att lära känna några utanför klassen. 


Halva dagen gick de runt i Hjärups på en orientering. De fick en karta där det var utmarkerat punkter. När de kom till en punkt skulle de leta efter en detalj som var avfotograferade.


När de hittat detaljen skrev de ned det och gick vidare till nästa. Det fanns 16 stationer utspritt över hela Hjärups.

 Det var inte alltid så lätt att hitta vad som var fotograferat. Det satt både högt och lågt.


 När de var i mål väntade god korv. På den andra halvan av dagen hade de olika aktiviteter som "mänskliga knuten", fallskärmen, bilda ord av bokstäver m.m.


Trevig Valborg!

onsdag 20 april 2016

Vecka 16

Denna vecka har vi tagit oss en titt på vårblommor. Målet med detta arbete är att känna till några vanliga vårblommor, blommans delar och dess livscykel. Jag hade plockat in några blommor som vi tittade närmre på. Spännande att se på blommor med förstoringsglas. Vi tittade på hur ståndare, pistill såg ut på de olika blommorna.




Vi tittade sen på pollinering och blommans livscykel. När vi hade pratat om det tillsammans fick barnen börja jobba enligt EPA modellen. Först arbetade de ensam med att fylla i en lucktext. Dvs meningar som har luckor och nyckelord som finns i en ruta. De ska skriva i rätt ord för att meningen ska bli hel. När de var klar med det så satte de sig i par och läste texten för varandra och jämförde om de hade skrivit lika. Om det var olikheter fick de diskutera hur det skulle vara. Till sist läste vi igenom det alla. Samma sak gjorde de med blommans delar.



Vi tränade läsförståelse genom att läsa om vårblommor och svara på frågor. Texterna var anpassade efter läsförmåga så att alla kunde träna. Här tränade vi även på att skriva meningar. Det är en viss konst att svara på frågor i en hel mening. Det är väldigt lätt att svara med ett ord.



Lite vårpyssel gjorde våra fönster fina.


I matten har vi arbetat med talraden 0-20 där vi har tränat på att bygga talen (med hjälp av olika material), hälften och dubbelt, udda och jämna tal och talens grannar. I veckan gjorde vi en avstämning och en självskattning för att se vilken kunskap som är befäst och vad vi behöver träna vidare på. Det blev ganska tydligt att dubbelt och hälften är det som de flesta kände att de behövde träna på. Det som inte riktigt är befäst är att tvillingtal är till hjälp när man ska ta reda på vad som är dubbelt eller hälften så mycket. De ser inte sambandet. Alla kan inte tvillingtalen så det får ni gärna träna på där hemma. Med tvillingtal menar jag 2+2, 3+3, 4+4, 5+5 osv upp till 10+10. Vet man att tvillingtalen 9+9=18 så vet man att hälften av 18 är 9, dvs den ena tvillingen tas bort.




Trevlig helg!

fredag 15 april 2016

Vecka 15

Denna vecka berättar jag om vårt sagotema. Vi har nu arbetat med fas 2 i genrepedagogikens cirkelmodell. I den fasen studerar och bearbetar vi sagor för att se hur de är uppbyggda och vad som är typiska drag för sagor. Detta gör vi för att få förebilder för hur man kan skriva sagor själv. För att tydliggöra detta så ritar jag en "tidslinje" på tavlan samtidigt som jag läsberättar sagan. Vi arbetade med Bockarna Bruse. 

I början beskriver texten bockarna, hur de ser ut, var de bor och vad de tänker göra. Alltså person och miljö. Vem?, Var? Vad?

Därefter kommer vi till händelserna i berättelsen. Först den lilla bocken Bruse. Då höjs spänningen i sagan. När Trollet bestämmer sig för att vänta till mellanbocken kommer blir det tillfälligt lugnt. Sen höjs spänningen för andra gången och sen en gång till. Sagan slutar lyckligt i lugn och ro när bockarna kan gå över bron till ängen. Här ser de tydligt att sagan är uppbyggd med tre upprepningar. 

Vi använde oss av linjen när vi tittade på "Guldlock och de tre björnarna" och "Tre små grisar". Det gick att följa linjen i de sagorna också.



Barnen fick sen var sitt kort med text på. Det var sagan uppdelat i mindre delar. De fick läsa och sen lägga ihop sagan i rätt ordning.


När hela sagan var på plats tittade vi på vilka texter som hörde hemma i början, vilka som hörde till händelse 1, 2 och 3 samt vilka som hörde till slutet.


 De läste upp sagan för varandra. Här blev många läsövningsmoment i en övning.



Därefter fick de rita en bild som passade in på den bit text de hade läst. När de var klara fick de sätta upp bilderna på rätt plats längs med linjen.



Till sist fick de skriva en mening till sin bild och sätta upp. Vi läste sagan med deras meningar. Och vips så hade de tillsammans skrivit sagan.


Lite senare i veckan läste jag en annan saga. "Petter och hans getter". Jag ritade upp linjen medan jag läste och återigen såg de att sagan var uppbyggd med tre upprepningar. Denna gång skrev vi tillsammans stödord om vad som hände i sagan.


Nu fick de dramatisera sagan om Petter och hans getter. Detta tycker de är så roligt och de är verkligen duktiga. Det är en bra övning för att träna på att uttrycka sig med både tal och kropp. De tränar samarbete och på att våga. Det är också gruppstärkande på samma gång som de får förståelse för en sagas uppbyggnad.


De har också i veckan arbetat med sagokort. Det är kort med olika meningar. Dessa ligger i kategorier som början, händelse och slut. De tar kort och läser upp dem och det kan bli tokroligt berättelser av det. Nu är de väl förberedda inför att vi nästa vecka går in i fas 3 då vi ska skapa en saga tillsammans.


En härlig bild på deras aktivitet när vi arbetar med matte. Alla är engagerade och jobbar flitigt. Vi har arbetat i stationer med talområdet 11-20. Här har vi tränat byggt talen med olika material, talraden, talens grannar, udda och jämna tal, hälften och dubbelt.


Till sist vill jag visa vår härliga årscirkel. Det är ett cykelhjul som är klädd med tyg och sen dekorerad med årstidsbilder som de har gjort själva på ena sidan och på den andra sidan är det foto på dem som är placerade på den årstid de fyller år.




torsdag 7 april 2016

Vecka 14

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Z. Eftersom det inte är så lätt att hitta saker som börjar på z eller har z i ordet så gjorde vi en annan variant. Barnen fick samla ord där hemma och skriva ned dem på en lapp. Denna ordlista fick vi ihop tillsammans. Inte illa. Nästa vecka ska vi arbeta med bokstaven x och då gör vi samma sak. Så ni kan börja samla ord och ta med dem på tisdag.



I matten har vi arbetat med tema "Vikt". När vi börjar arbeta i ett nytt område så tittar jag på vad styrdokumentet Lgr11 (läroplanen) säger.

          Syfte
  • Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen 

    Centralt innehåll
  • Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av massa med vanliga nutida och äldre måttenheter.


         Bedömning
  • Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskatt­ningar av massor och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet. 


Vi började med att skriva ned vad de tänkte på när jag sa orden vikt och väga. Det är många bra tankar de har. Det visar vilken förståelse de har för begreppen vikt och väga. Jag får lite koll på vad de kan och kan lägga upp arbetet efter det.



 Frågorna dök snabbt upp om hur mycket 1 ton är osv. Vi benade upp detta även om det kan vara lite svårt att greppa över det nu. Det är inte målet att de ska kunna hur många gram ett hg är. Målet är att de vet att ton är en enhet som används när väldigt tunga föremål mäts och att gram är mindre än hg osv.Vi kände på olika vikter och jämförde dessa med föremål i klassrummet och med 1l fil för att få förståelse för de olika enheterna. Syftet är att förstå att väga är att jämföra olika enheter med föremål. 

I matteverkstan använde de sig av ostandardiserade enheter, dvs kaplastavar som viktenhet. De använde sig av en galje och två plastpåsar som en balansvåg. De mätte hur många kaplastavar bl.a ett mjölkpaket vägde.



        Resultaten skrev de ned i en tabell.

Efter allt görande arbetade vi med att räkna och uppskatta med vikter och viktenheter på papper.


Det är härligt att höra på deras resonemang när de arbetar. De diskuterar och hjälper varandra med att lösa uppgifterna både de praktiska och de mer abstrakta. På detta vis visar de sin förståelse.


Vi har denna vecka dragit igång Tema sagor.  

Syftet med detta tema är att se hur en saga är uppbyggd, vad som är typiskt för sagor, sagors syfte och budskap samt olika sorters sagor. Utifrån denna kunskap ska de så småningom skriva egna små sagor.

Vi arbetar här med cirkelmodellen på ett liknande sätt som när vi arbetade med genren fakataxter.

Denna vecka har vi arbetat med Fas 1 där vi bygger upp kunskap om sagor. Vi har läst tre folksagor och tre fabler och analyserat dem. På tavlan har vi benat upp vad som var likt mellan sagorna vi läste. Likadant gjorde vi med fablerna. För ratt de skulle lyssna aktivt och kunna analysera sagorna så fick de i uppgift att under tiden som vi läste sagorna ta reda på vilka likheter som fanns mellan sagorna. Dett gjorde dem väldigt uppmärksamma och de var väl förberedda när vi skrev ned analysen.


Därefter jämförde vi dem för att hitta likheter och olikheter.


För att riktigt känna in sagorna så dramatiserade vi sagorna. Barnen var i tre grupper och övade in var sin saga som de sedan visade upp för varandra.

Här ser ni två scener ur "Bockarna Bruse".




 Här är en scen ur Guldlock och de tre björnarna.


 Till sist två scener ur " De tre små grisarna".




 Det krävs en del av publiken. Här tränas att lyssna aktivt och att stötta sina kamrater som spelar upp sin saga. Barnen var fantastiskt duktiga. Både som publik och som skådespelare.


Nästa vecka arbetar vi vidare med sagotemat i fas 2 då vi ska studera texterna lite mer noga, hur sagorna är uppbyggda med personer, miljö, början, händelse, innehåll som upprepas 3 eller 7 gånger, händelse, problem som återupprepas och ska lösas och upplösning.


 När de jobbar med schack så har de en genomgång på en större schacktavla. Idag lärde de sig Patt. Eftersom jag inte kan schack utan det är My som har detta så googlade jag en förklaring.

Patt är en ställning i schack där spelaren som är vid draget inte kan göra något giltigt drag men inte heller står i schack. Man får inte stå över något drag i schack och ställningen innebär därför att partiet omedelbart slutar oavgjort (remi), oavsett vilka styrkeförhållanden som för tillfället råder på brädet. Patt blir därmed ibland en räddning för en spelare som håller på att förlora ett parti.
 https://sv.wikipedia.org/wiki/Patt