Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 29 april 2016

Vecka 17


Nu har vi tagit oss igenom hela alfabetet. Det firade vi med en bokstavsfest. Barnen fick i smågrupper bilda ord av bokstavskex. Här gälled det att samarbeta och inte roffa åt sig bokstäverna. Tillsammans kunde de lägga många ord.





När bokstäverna började ta slut gick de runt mellan grupperna och hade byteshandel för att få ihop några fler ord.

När de inte fick ihop fler ord gick vi runt till alla grupperna och så fick de läsa upp orden de hade lagt för varandra.


När alla orden var läsas fick de dal upp bokstäverna så att alla fick lika många var. Nu blev det matte också. Till sist festade vi på kexen med lite fläderblomssaft.


Nu till helgen är det Valborg. Vi pratade om Valborg och barenen fick berätta vad de tänkte på när jag sa ordet Valborg. De svarta orden är vad de associerar till Valborg. Vi såg en film. I uppdrag fick de att lyssna noga och ta reda på när vi firar Valborg och varför vi firar Valborg. Det skrev vi sen med blått. De fick sen skriva en mening om när Valborg firas, en mening om varför och två meningar om hur de firar själv. Till detta ritade de en Valborgsbrasa. Detta sattes sen in i "Året-runt-boken".


I matten arbetar vi med addition i talområdet 0-20. Vi tränar på strategen att addera entalen. ex 12+3=10+(2+3)=10+5=15 Vi tränar också att 10+3=13 10+6=16 dvs det ental som ska läggas till ersätter nollan. I detta tänk är det viktigt att förstå och ha klart för sig talens positioner och värde, att 1 i 15 är värd 10 och 5 är värd 5. För att detta ska bli smidigt att räkna är det viktigt att de nu har automatiserat lilla addition dvs addition i talområdet 0-10 samt att de kan talkamraterna till talen 1-9 och tvillingtal. Har de automatiserat detta så har de mycket gratis nu när vi räknar med högre tal.
En del barn har inte automatiserat detta än och behöver träna mer på det.


 När det är abstrakt det vi gör så tar vi fram olika material för att visualisera det vi räknar och då blir det oftast lättare om man kan flytta och se mönster.


Schack är en bra träning för det logiska tänkandet. De tränar förutsägelser och strategier. Ibland blir det fina mönster på schackbrädan.


Att spela schack ute är kul. Man får röra på sig och samarbeta. Lite klurigare kan det vara att få överblick.



När jag var ute på rast en dag ville killarna att jag skulle fotografera deras båt de hade byggt i sanden. Ser ut som en härlig tur i solen.


Vi avslutade veckan med Valborgskul. Alla barn och vuxna som ska flytta över till Nya skolan, Uppåkraskolan, hade en trevlig dag tillsammans. Barnen var indelade i åldersblandade och spårblandade grupper för att lära känna några utanför klassen. 


Halva dagen gick de runt i Hjärups på en orientering. De fick en karta där det var utmarkerat punkter. När de kom till en punkt skulle de leta efter en detalj som var avfotograferade.


När de hittat detaljen skrev de ned det och gick vidare till nästa. Det fanns 16 stationer utspritt över hela Hjärups.

 Det var inte alltid så lätt att hitta vad som var fotograferat. Det satt både högt och lågt.


 När de var i mål väntade god korv. På den andra halvan av dagen hade de olika aktiviteter som "mänskliga knuten", fallskärmen, bilda ord av bokstäver m.m.


Trevig Valborg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar