Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 31 mars 2017

Vecka 13

Nu jobbar vi med ord som stavas med dubbla konsonanter. För att få kläm på det så sorterar vi orden efter hur vokalen hörs. Kan vi säga vokalen så som vokalens ljud är och kan dra ut på vokalen utan att ordet förändras är det en "lång" vokal. Ordet placeras på första våningen som har en stjärna. Då skrivs också ordet med en konsonant efter. Om vokalen däremot betonas, d.v.s vi trycker på vokalen och den uttalas annorlunda än bokstavens ljud så skuttar ordet upp till andra våningen med två stjärnor. Då är det två konsonanter efter vokalen. När vi tränade detta använde vi oss av modellen runda bordet. Det innebär att de var 4-6 vid varje bord. En var sekreterare och en annan läste upp ett ord från en ordlista och en tredje motiverade varför ordet skulle stå på en viss våning i huset. Uppgifterna roterade i gruppen. D.v.s elev 1 skrivare, 2 läsare, 3 berättare, 4-6 åhörare och stöttare. Nästa varv elev 2 skrivare, 3 läsare, 4 berättare, 5-6 och 1 åhörare och stöttare. De fortsatte att rotera tills alla orden var placerade.





Därefter tränade vi på orden med modellerna inre och yttre cirkel och mina ord-dina ord. De hade först skrivit ned ord både med och utan dubbelteckning. De utbyter ord med varandra och skriver dem.



Vi har använt oss av Mats Wänblads bok Diamantjakten som vår läsbok. Vi har tränat läsförståelse och läsflyt med hjälp av olika lässtrategier. Nu har vi avslutat den med att sammanfatta hela boken. Det har vi gjort genom att rita en bild om hur boken började, tre bilder om händelser i boken och en bild om hur boken slutade.


Sen klippte vi ut modellen och klistrade ihop den till en kub. Här fick vi in lite teknik och tredimensionellt tänkande också.



Därefter fick de i sina lärpar berätta för varandra om boken utifrån sin sammanfattningskub.


Nu står alla kuber på utställning i klassrummet.

Nu har alla barnen tränat på att vara stjärnläsare och är på god väg att bli det.

https://gardsmosseskolan.blogspot.se/2014_10_01_archive.html


Det innebär att är man en god läsare så använder man alla dessa strategier hela tiden. Man förutspår vad som kan hända genom att se på bilder och dra slutsatser från tidigare text. Man läser om ord man inte förstod så man får sammanhang i texten. Man funderar på vad texten handlar om och ställer sig frågor. Man skapar sig inre bilder på vad som händer och sammanfattar genom att tänka på vad man har läst.

Nu fortsätter vi lästräningen genom att träna läskondis så de orkar läsa längre texter med förståelse.


Skapande skola projekt har varit på vår skola med teater Interakt. De spelade afrikanska rytmer och berättade afrikanska sagor.



Barnen aktiverades i sagan.

En härlig stund.


Idag fick vi en lite föreläsning om kroppens största ben. Hugo hade skrivit ihop en faktatext där hemma och tagit med sig ben. Han läste och visade oss jättefint.



Tusen tack !

Veckans KAK handlade om ännu ett av världens sju underverk. Idag handlade om Kristusstatyn som står på toppen av Corcovado i Rio de Janeiro i Brasilien. 38m hög, 700 ton tung och gjord av cement från Limhamn.

fredag 24 mars 2017

Vecka 12

I veckan har vi startat upp Tema "Kropp och hälsa". Första uppdraget var att kartlägga kunskaperna kring kroppens yttre delar. Det gjorde vi genom att arbeta enligt EPA strukturen. Först försökte de var och en markera så många kroppsdelar de kunde (45 st) på ett arbetsblad. Därefter slog de ihop sig med sin lärkamrat. De gick igenom kroppsdelarna och hjälpte varandra med de som de var osäkra på. 


 De förtydligade för varandra genom att peka på sin egen kropp var t.ex. höfterna sitter. Till sist gick vi igenom det i helklass. För att befästa kunskapen än mer så lekte vi en variant av "gör si, gör så". Istället för att säga "gör si" sa jag en kroppsdel.

Denna vecka har vi arbetat med Homonymer. ord som sägs och stavas på samma sätt men har olika betydelser. Jag läste en bok med homonymer och roliga rim. Vi hade en lång lista och pratade om olika betydelser på samma ord.



 I lärparen fick de sen arbeta med fyrfältare. De valde ett ord ur listan och skrev det i mitten. Sen skrev de en förklaring på vad ordet betyder, ritade bilder till orden, satte orden i meningar och berättade var de hört ordet eller när de använder ordet.




 När vi hade arbetat ett bra tag lyfte vi orden i klassen och paren fick redovisa sina ord.

När vi jobbade i bokcirkelgrupperna denna vecka fick de tärna på att ge varandra respons (kamratrespons).

Medan en läste så lyssnade "lärkompisen" aktivt för att kunna ge respons. Den som läste skattade sig själv hur den upplevde sin egen läsning genom att ringa in ett alternativ av "mycket bra" "bra" "ok" "behöver träna mer".

 

Lyssnaren ringade sen in om kamraten "läser med inlevelse" "läser utan att fastna på orden". Här kan bägge, ett eller inget påstående ringas in. Till sist skriver de vad de har lärt sig av responsen.



Med denna övning blir de mer medvetna om hur de läser och om de har arbetat med läxan hemma. Många gånger lyssnar man inte på när vi vuxna säger hur viktigt det är att läsa många gånger för att få ett bra flyt i läsningen utan de måste själv uppleva och bli vakna för sin läsning.

Veckans KAK: Ett av världens 7 underverk Colosseum i Rom. Byggt år 80 e.kr, amfiteater "Dödens teater" ca 1/2 miljon människor och 1 miljon djur har dött där sägs det. Fått namnet efter Kejsare Neros staty som var en 40 m hög koloss i brons och stod utanför. Den smältes ned för att göras vapen av.






fredag 17 mars 2017

Vecka 11

När vi tränade på synonymer så kombinerade jag bl.a. de två strukturerna, inre-yttre cirkel och mina ord, dina ord.
Vi började med att reda ut vad en synonym är. I hemgrupperna gjorde vi huvuden ihop. De diskuterade en stund vad synonymer är. 1:an i varje grupp berättade för övriga vad de hade diskuterat. Det var inte alltid så lätt att redogöra eftersom flera fortfarande kände osäkerhet i vad en synonym är. Då fick de ”ringa en vän” dvs be en kamrat hjälpa dem att förklara. 

Därefter gjorde vi flera övningar tillsammans på whiteboarden. För att alla skulle komma till tals använde jag mig av glasspinnar, dvs slumpade ut frågan.


Därefter var det dags att öva med kamraterna. Vi använde oss av strukturen inre-yttre cirkel och mina ord, dina ord. Alla fick en lista med ord. Inre ringen började med att säga ett ord till kamraten i yttre ringen. Den skulle säga en synonym. De i inre ringen skrev ned synonymen. Nu var det den som stod i yttre ringens tur att säga ett ord och skrev synonymen kamraten sa. Sen flyttade de ett steg och fortsatte tills alla ord hade fått en synonym. Det kunde hända att ett ord i listan redan hade fått en synonym, då kunde de använda den eller hitta ytterligare en synonym om de ville.

Vi avslutade med att lyfta i helgrupp vilka synonymer de hade kommit på till orden på listan.
I denna övning har vi tillsammans lyft lärandet. Eleverna har varit aktiva hela tiden. De har lärt varandra och lärt av varandra. De har tränat flera gånger och på det sättet ökat sin ordförståelse. De har ägt sitt eget lärande.
Vi har samarbetat med slöjden i tema "Livets utveckling" De har arbetat med trilobiter. 
 Först har de studerat hur en trilobit såg ut.

Sen har de kardat ull och färgat den för att skapa en triobit genom att sticka igenom ullen genom kartong.
Vi avslutande tema Jordens utveckling denna vecka och pratade om människans utveckling. Här är alla grenarna varav den moderna människan är högst upp (andra från höger).
Veckans KAK handlade om ett av världens sju underverk, Chichén Itza en stor stad på Yucatanhalvön i Mexico bebodd av olika indianstammar. Just vid vårdagjämning sker ett ljusfenomen. Solens strålar får skuggorna att se ut som en orm som ringlar sig ned längs med sidan om byggnaden. Snart är det vårdagjämning, härligt!

lördag 11 mars 2017

Vecka 10

I veckan startade vi upp mattegrupper tillsammans med 1:orna. Vi arbetade med problemlösningar. Här är det många moment att tänka på. Det är det en läsförståelseövning samtidigt som man ska tänka på Vad ska jag räkna ut?, Hur ska jag räkna? Hur visar jag det? Många barn tycker det är svårt att visa hur de tänker så vi använder oss av en fyrfältare. Vi jobbade enligt strukturen APE. Först gjorde vi problemlösningar tillsammans på tavlan. Vi läste (ruta 1) och benade upp vad vi skulle lösa. I ruta 2 ritade vi för att tänka hur vi skulle lösa uppgiften. I ruta 3 översatte vi det till mattespråk och i ruta 4 skrev vi svaret. Genom att arbeta med fyrfäktare strukturerar vi upp hur man löser en problemlösning. När vi hade gjort detta tillsammans på tavlan fick alla var sin witheboard och så gjorde vi några tillsammans men nu fick de rita och skriva på whiteboarden parallellt med att vi gjorde det på tavlan för att lära sig hur de skulle göra. När jag såg att de förstod hur de skulle arbeta fick de lösa några uppgifter i par och till sist enskilt. 


 En åk 2 lösning
En åk 1 lösning

 
När vi arbetar i matematik visualiserar vi vad som händer så det inte bara är en massa siffror som vi bollar runt med.

Denna vecka när vi arbetade med livets utveckling har vi kommit till tiden för 250-100 miljoner år sedan, dinosauriernas och de små däggdjurens tid. Vi började med att titta på två filmer om dinosauriernas tid. Vi pratade och diskuterade tillsammans vad vi vet och vad vi fick veta i filmerna. Nu var det dags att skriva fakta. Innan vi gjorde det så använde vi oss av en struktur som vi kallar rondellen. I sina hemgrupper (det bord de sitter vid) fick de i tur och ordning säga något de tycker är viktigt att ha med i faktatexten. 



 En i gruppen var sekreterare och skrev ned stödord för vad de andra sa. Alla vid bordet har sitt nummer och denna gång bestämde vi att nummer 4 skulle vara sekreterare och nummer 5 skulle läs upp vad gruppen kom fram till. 

 För att få variation på faktan gäller det att lyssna på varandra.


Tillsammans formulerade vi faktatexten på tavlan så att alla ser den.

 
Därefter fick de i par skriva av faktatexten. Till sist ritade de en bild till texten och klistrade in text och bild i sin tidslinje. På detta sätt kom alla till tals, arbetade aktivt och repeterade de faktan flera gånger.


Vi tränar läsförståelse med ett populärt material som heter "Lilla läs och lär". 

 De läser en faktatext om ett djur. Stryker under det de tycker är viktigt. Svarar på frågor i form av ja och nej frågor...

...och till sist skriver de en faktatext med rubrikerna: Utseende, Föda, Lever och Övrigt.


Veckans KAK handlade om Björndjuret. Det är en spännande krabat som är 0.05-1mm stor, har funnits i 600 miljoner år och kan bli 100 år gamla. De kan leva utan näring i 30 år och i miljöer som i rymden och i havsdjup.

fredag 3 mars 2017

Vecka 9

I veckan har vi arbetat med ordklassen verb. Först analyserade vi vad ett verb är. Vi använde oss av strukturen huvuden ihop. De fick vid borden slå ihop sina huvud och diskutera vad ett verb är, hur man kan förklara det och ge exempel på verb. Alla i gruppen har var sitt nummer. Efter några minuters diskussion fick 3:orna redovisa vad gruppen  hade kommit fram till. Vi skrev upp på tavlan hur man kan förklara vad ett verb är och några exempel.


Därefter gjorde vi charader för att illustrera verben.

gråta
läsa

Vi jobbade vidare med verben så som vi gjorde med substantiv och adjektiv. Vi använde oss av strukturen karusellen. (Se v.7)

Senare i veckan spelade vi ett ordklasspel. Beroende på vad tärningen visade så skulle de flytta till närmsta verb, adjektiv eller substantiv. Dessa ord stod i ovalerna. 

Denna vecka har vi jobbat med stående algoritmer i addition med växling. Här gäller det att ha koll på positionerna på siffrorna i talen. Vi arbetar här enligt EPA modellen. Först tänker och räknar de själv. Sen slår de ihop sig med sin lärkamrat och jämför sina lösningar.  Är de olika får de hjälpa varandra att komma fram till rätta. Den strukturen kallar vi för två löser problemet. Till sist lyfter vi deras arbete i hela gruppen och de berättar hur man ska tänka medan jag skriver på tavlan. Här kommer vi in på olika strategier som de använder när de adderar talen. Det blir en väldigt bra diskussion och vi ventilerar olika sätt att tänka. Barnen får idéer om hur de kan tänka mer än så som de har gjort.



Här visar de varandra hur de räknar ut.

I veckan startade vi en bokcirkel. Veckans läxa var att läsa ett kapitel ur Diamantjakten. De hade också fått en lässtrategi att arbeta med hemma och förbereda för bokdiskussionen. 


Arbetsgången är att de i tur och ordning redovisar för sin strategi genom att den som hade cowboyen började med att sammanfatta kapitlet. Nästa tog upp svårlästa ord eller ord som de hade funderat över och förklarade dem. Den tredje i gruppen ställde frågor på kapitlet som de övriga skulle svara på. Till sist förutspådde den fjärde personen vad den tror nästa kapitel kommer att handla om.


Diskussionerna blev väldigt bra. De lyssnade på varandra och fyllde på med egna tankar runt lässtrategierna. Läsläxan blev väldigt väl genomarbetad på detta sätt och de visade att de har läsförståelse.



Vi tränar på talföljd genom en kahoot. Jag hade skapat en kahoot där de skulle t.ex ordna tal som 345, 534, 453, 354 eller 6+8, 5+7, 7+6, 8+7 i storleksordning. 

 Frågorna kommer upp på tavlan. Uppgifterna finns i färgade rutor. Dessa ska de ordna i rätt ordning.



 Till sin hjälp hade var sin miniwitheboard.


De flyttar sen rutorna på Ipaden. De får sen en direkt respons på Spaden om de svarade rätt eller fel. När hela övningen är klar får vi en sammanställning på hur klassen svarade. Jag kan även få reda på hur var och en svarade. På detta sätt kan jag få koll på om de löser uppgifterna rätt eller ej. Det var  väldigt uppskattat. 


Till sist som vanligt i veckan summerade vi vad vi har arbetat med och hur vi har arbetat. Barnen skriver sen en utvärdering på valfritt område där de mer reflekterar över sitt eget lärande.


Det är ganska mycket vi jobbar med på en vecka.

Veckans KAK handlade om pansarhajar som levde för 400 miljoner år sedan.