Kul att kunna

Kul att kunna

fredag 24 mars 2017

Vecka 12

I veckan har vi startat upp Tema "Kropp och hälsa". Första uppdraget var att kartlägga kunskaperna kring kroppens yttre delar. Det gjorde vi genom att arbeta enligt EPA strukturen. Först försökte de var och en markera så många kroppsdelar de kunde (45 st) på ett arbetsblad. Därefter slog de ihop sig med sin lärkamrat. De gick igenom kroppsdelarna och hjälpte varandra med de som de var osäkra på. 


 De förtydligade för varandra genom att peka på sin egen kropp var t.ex. höfterna sitter. Till sist gick vi igenom det i helklass. För att befästa kunskapen än mer så lekte vi en variant av "gör si, gör så". Istället för att säga "gör si" sa jag en kroppsdel.

Denna vecka har vi arbetat med Homonymer. ord som sägs och stavas på samma sätt men har olika betydelser. Jag läste en bok med homonymer och roliga rim. Vi hade en lång lista och pratade om olika betydelser på samma ord.



 I lärparen fick de sen arbeta med fyrfältare. De valde ett ord ur listan och skrev det i mitten. Sen skrev de en förklaring på vad ordet betyder, ritade bilder till orden, satte orden i meningar och berättade var de hört ordet eller när de använder ordet.




 När vi hade arbetat ett bra tag lyfte vi orden i klassen och paren fick redovisa sina ord.

När vi jobbade i bokcirkelgrupperna denna vecka fick de tärna på att ge varandra respons (kamratrespons).

Medan en läste så lyssnade "lärkompisen" aktivt för att kunna ge respons. Den som läste skattade sig själv hur den upplevde sin egen läsning genom att ringa in ett alternativ av "mycket bra" "bra" "ok" "behöver träna mer".

 

Lyssnaren ringade sen in om kamraten "läser med inlevelse" "läser utan att fastna på orden". Här kan bägge, ett eller inget påstående ringas in. Till sist skriver de vad de har lärt sig av responsen.



Med denna övning blir de mer medvetna om hur de läser och om de har arbetat med läxan hemma. Många gånger lyssnar man inte på när vi vuxna säger hur viktigt det är att läsa många gånger för att få ett bra flyt i läsningen utan de måste själv uppleva och bli vakna för sin läsning.

Veckans KAK: Ett av världens 7 underverk Colosseum i Rom. Byggt år 80 e.kr, amfiteater "Dödens teater" ca 1/2 miljon människor och 1 miljon djur har dött där sägs det. Fått namnet efter Kejsare Neros staty som var en 40 m hög koloss i brons och stod utanför. Den smältes ned för att göras vapen av.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar