Kul att kunna

Kul att kunna

torsdag 5 oktober 2017

Vecka 40

Vi arbetar med multiplikation och problemlösningar på matematiken. Här är en annan variant av problemlösning. Vi tränar på vilka uttryck som är rätt. På tavlan fick de en text. t.ex Sju ekorrar samlade nötter. Hur många ben har de tillsammans? De fick fyra alternativ att välja mellan. 7+4, 4x7, 4+4+4+4+4+4+4, 7x4


Först fick de fundera själva vilka alternativ som var rätt. Sen diskuterade de med sin axelkompis och skrev de rätta respektive felaktiga alternativen enligt bilden. De pratade igenom det så att bägge skulle kunna motivera varför svaren var rätt eller fel. Därefter lyfte vi det i helklass. De tränade då på att använda ämnesspecifika ord som addition, term, summa, multiplikation, faktor och produkt. Vi tränar mycket på att sätta ord på det vi vill förklara i stället för att säga den eller det. Detta arbetssätt inom koopertivt lärande är en form av EPA med multisvar.


Veckans fysiklektion handlade om kraft och motkraft. Vi testar här kraft och motkraft, rörelse och tröghet.

Här cyklar de först rakt fram och känner efter hur det känns i kroppen. Sen svänger de kraftigt och känner efter vad som händer. De beskrev det som att kroppen blev tyngre eller att den svängde åt motsatt håll. De fick känna på att kroppen hade satts i rörelse och tröghetslagen när kroppen ville fortsätta rakt fram fast cykeln svängde.


.

Här tester de kraft och motkraft. De fick stå på en rullbräda och kasta en lätt boll och en tung boll. När det kastade den lätta bollen hände inget men när de kastade den tunga bollen rörde sig rullbrädan. När de kastar bollen framåt riktar de kraften fram. Motkraften får brädan att röra sig bakåt. 



De fick också tänka sig att de satt på en buss. Den accelererar och vad händer med dig då? Av erfarenhet vet de att de far bakåt när bussen accelererar framåt och att de far framåt när bussen bromsar. Här upplever de kraft och motkraft. Med pilar har de ritat hur kraften är riktad framåt när bussen kör och att motkraften får personen på bussen att fara bakåt.


En liten bra film som förklarar rörelse, kraft och motkraft bra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar