Vi fortsätter vårt arbete med friktion. Här har de först dragit lådan med en kamrat i på golvet. Ganska trögt men med många krafter gick det ändå. Sedan testade vi tekniken som egyptierna använde när de byggde pyramiderna. De la rullstockar under stenblocken. När de provade det så gick det mycket lättare att flytta på lådan med kamraten i. De tyckte det var jobbigt att flytta "stockarna" så då började vi fundera på en bättre lösning. Och precis som för 5500 år sedan så föreslog de att om man sätter hjul på stockarna så räcker det med två stockar som sitter fast i lådan.
Vi tittade på hjulets historia och hur det har utvecklats från det man tror var föregångaren till hjulet nämligen drejskivan. Drejskivan vändes 90 grader och då hade man två hjul på en axel. Här på tavlan har vi satt upp en tidslinje på hur hjulet historiskt sett har använts.
Detta vackra hjul hittade jag inne på slöjden. Det har suttit på en bandsvarv om jag minns rätt vad vår slöjdlärare berättade.
Kugghjulet började användas av egyptierna ca 300 år f.kr. Fantastisk uppfinning som vi inte klarar oss utan idag. Kul är det också att bygga med.
Vidare har vi testat hur friktionen är mot ett underlag med olika saker. Här syns tydligt att dessa saker har olika friktion mot underlaget.
Nu när vi är inne på teknik hamnade vi på hur man har lyssnat på musik genom tiderna. Det blev en provisorisk tidslinje av det också.
Nästa vecka ska vi arbeta kring kraft - balans -jämnvikt. De fick ta sig en promenad och diskutera vad de tänker på när de hör ordet kraft. Det var vindkraft, tyngdkraft, naturens krafter, superkrafter, muskelkraft och jordens dragningskraft. På rasten testade en kraft, muskelkraft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar